spontánní potrat

23. 3. 2011
otázka
Dobrý den, moc prosím o Váš názor na postup při mé léčbě. Je mi 32 let, beru Letrox na hypothyreózu, stav je dle kontrol již několik let stabilizovaný. Od 18 do 30 let jsem užívala antikoncepci Dianne. Před cca 1,5 rokem jsem ji vysadila a chtěli jsme s přítelem miminko. Rok jsme se snažili jen tak, cyklus jsem měla nepravidelný (cyklus trval kolem 40 dní). Dostala jsem Duphaston, po kterém se cyklus zkrátil na cca 30 dní. Po roce marného snažení jsem dostala předepsaný Clostilbegyt (dostala jsem rovnou zásobu na 4 měsíce), 5 tablet od 8. dne cyklu, během užívání žádné kontroly, prý mám přijít, až kdybych otěhotněla. K tomu jsem měla od 20. dne cyklu brát Duphaston. Tak jsem učinila a hned po první dávce Clostilbegytu jsem otěhotněla. Naposledy jsem menstruovala 5. ledna, od 5. února jsem měla obvyklý premenstruační syndrom (migréna, bolesti břicha), ale menstruace se nedostavila. 13. 2. jsem si udělala domácí těhotenský test a byl pozitivní. Druhý den jsem volala na gynekologii, ptala jsem se, kdy mám přijít. telefon zvedla sestřička a řekla mi, že tak za měsíc. Stále mě však bolelo břicho jako před menstruací, tak jsem tam šla už 18. 2. Paní doktorka mi řekla, že domácí testy mohou být falešně pozitivní a udělala mi ultrazvuk. Nebylo nic vidět, jen vysoká sliznice. Řekla, že mi napíše něco na podporu těhotenství, ale až bude jisté, že "tam něco je", což se pozná z testu krve. Oběr mi udělali 21.2. a 25.2. jsem si měla zavolat o výsledky. Po tomto vyšetření ultrazvukem se bolesti břicha zhoršily, ale druhý den to zase bylo lepší, ale stále bolesti břicha přetrvávaly. 25.2. jsem zavolala o výsledky, bylo mi řečeno, že jsou pozitivní, ale hladina HCG je “dost nízká”, že mám přijít 2.3. O víkendu jsem však začala trochu špinit, krev byla spíše hnědá (možná to byl spíše výtok?), pouze na toaletním papíře po použití WC. Jela jsem k doktorce už v pondělí, udělala mi opět ultrazvuk, během kterého se mi dělalo špatně od žaludku, byl bolestivý a ihned poté jsem začala krvácet jasně červenou krví. Na ultrazvuku byl vidět prý gestační váček. Byla mi opět odebrána krev. Dostala jsem užívat Utrageston (3 x denně polykat). Z Utragestonu mi bylo špatně od žaludku a měla jsem průjem, krvácení neustupovalo, nebylo však nijak silné, v podstatě stále jen na papíře po WC. V úterý jednorázově větší bolest v podbříšku, pak průjem, během kterého jsem asi potratila (vyšla ze mě větší krvavá sraženina, ale neměla jsem sílu ji nějak zkoumat). Poté dva dny krvácení, ale stále jen málo (1 velmi málo špinavá vložka za den). Na kontrolu jsem jela v pátek, hodnoty HCG z krve byly prý “o trochu”vyšší, ale na ultrazvuku byl už váček splasklý. Bylo mi řečeno, že u normálního těhotenství by ty hodnoty měly být několikrát vyšší, byla jsem objednána na revizi dělohy na 7.3.,více mi nic nevysvětlovala, prý až přijdu zase na kontrolu, od 7. do 14. 3. měla dovolenou. O víkendu před revizí jsem však začala mít poměrně nepříjemné bolesti a podivné cukání v podbříšku (více na levé straně) a “níže”, občas to “cukání” vystřelovalo do levé nohy, k tomu zvýšená teplota 37,5, žádné krvácení ani výtok. Měla jsem bolesti hlavy, občas se mi motala hlava a dělalo mi problém sedět, stále mě jakoby něco tlačilo v pochvě (jako bych měla zavedný obrovský menstruační tampon, ale žádný jsem tam asamozřejmě neměla), večer záchvaty zimnice.V neděli jsem jela na pohotovost, tam vše takto povyprávěla panu doktorovi, ten se mě nejdřív zeptal, “proč si myslím, že mě něco bolí”, ale když už jsem tam, že mě teda musí prohlédnout. Udělal ultrazvuk (tentokrát mě vyšetření nebolelo, poté jsem zbytek dne zase nepatrně krvácela, ale zase jen na papíře po WC) a řekl, že ty bolesti jsou u potratu normální, že to bych měla vědět, a že mám dělohu čistou, nevidí důvod, proč revizi. A proč jsem vlastně na tu pohotovost chodila, že se mi ty bolesti můžou ještě zhoršit, ale na pohotovost ať v žádném případě už nechodím. Připadala jsem si na té pohotovosti doslova jako idiot. Bolesti se večer opravdu dost zhoršily, nemohla jsem vůbec spát, měla jsem pocit, že ve mně něco praskne, ale na pohotovost jsem teda nejela. V den objednané revize jsem byla opět vyšetřena dalším gynekologem, který potvrdil, že revize dělohy není potřeba, že vlastně nevidí žádné známky těhotenství. Odebral mi krev na HCG, nasadil antibiotika (Augmentin) a čípky proti bolesti, kontrola za 2 dny, podezření na mimotěložní těh. Po nasazených medikamentech se mi trochu ulevilo, začaly ze mě vycházet drobné hnědé sraženiny, podobné jako to první špinění, ale tento sekret byl spíše suchý. Na kontrole mi bylo sděleno, že mám HCG 22, mimoděložní to snad není, že ta zvýšená teplota patří ještě k tomu těhotenství, a že “to co se mi stalo se stává snad každé druhé ženě, že se mám zeptat maminky nebo babičky a ty mi to potvrdí”. Takže si připadám trapně podruhé. Nikdy jsem ale o něčem takovém neslyšela, přitom mé kamarádky přede mnou probíraly třeba i špatné hodnoty spermiogramu svého partnera... Dne 14. 3. jsem šla na kontrolu ke své gynekoložce, a zmínila se mimo jiné také o bolení břicha. Paní doktorka mi udělala jen ultrazvuk, přečetla si zprávy od předchozích lékařů a řekla, že jsem v pořádku a od příští menstruace mám opět brát Clostilbegyt, tentokrát bez Duphastonu. Kdybych do měsíce nedostala menstruaci, mám přijet na vyvolávací injekci. Doporučila mi užívat nějaký doplněk stravy s kyselinou listovou. Žádné další vysvětlování se nekonalo, v čekárně bylo asi moc pacientů nebo nevím... Od 16. 3. jsem opět začala mít divné pocity v podbříšku, opět spíše na levé straně. Po dvě noci mě hodně svědilo a píchalo v pochvě, časté nucení na močení, podle indikačního papírku v moči krev a trochu bílkovina. “Naordinovala” jsem si prášky s extraktem z brusinek, na chvíli to vypadalo, že to pomůže, svědění už nemám. Pobolívání na levé straně břicha však přetrvávají, dá se to vydržet, ale je to nepříjemné. Teď trochu nevím, co dělat, jestli jít znovu ke své gynekoložce nebo k někomu jinému, padá na mě nějaká apatie. Předtím jsem nikdy neměla vážnější zdravotní problémy, těhotná jsem předtím nebyla, takže možná nemám srovnání, ale lékařskou péči jsem si asi představovala trochu jinak. Stále mi chybí nějaké, aspoň stručné, informace, co se tedy konkrétně v mém případě děje. Omlouvám se za román, možná jsem teda trapná, že jsem nevěděla, že to takhle má probíhat. Nechci křivdit své OG, třeba jsem jen něco nepochopila nebo jsem se ocitla "ve špatnou dobu na špatném místě", nevím... Teď se samozřejmě bojím, že se mi to stane příště znova. V podstatě jsem víc jak měsíc vcelku práce neschopná. Jsem OSVČ, moji práci za mě nikdo neudělá a za neschopenku stejně 3 týdny nic nedostanu, takže si takové výpadky nemůžu dovolit často. Zajímal by mě Váš názor, zda byste mi doporučila opakovat léčbu Clostilbegytem, zda tento lék může mít vliv na vznik takového “podivného” těhotenství. Také zda mám brát příště po Clostilb. ten Duphaston nebo nějaký jiný progesteron nebo tedy nic. Předem děkuji za odpověď, přeji příjemný den!
odpověď
Dobrý den,chápu frustraci,ale toto je poradna pro těhotné.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24991
Další dotazy
2. 11. 2022
otázka
Dobrý den, vážený pane profesore, byla jsem na screeningu v 1. trimestru- jsem v 12+1 tt. dle UZ. CRL 57 mm, NT 1,9 mm, BPD 19,1 mm, HC 74,4 mm, AC 55,4 mm, FL 6,6 mm, intrakranialni translucence prítomna, 2,4 mm. Srdeční frekvence 160 úderu/min....
odpověď
dobrý den, měření FL je nestandartní v prvním trimestru a nelze z tohoto údaje posuzovat nic, důležitý je výsledek zda je výsledné rizik nízké, AP
2. 11. 2022
otázka
Dobrý den, chci se zeptat, po nakojení jsem dcerku položila na záda a vyblinkala mléko, avšak poměrně dost jí steklo do nosu a očiček. Má je zarudlé a červené. Vadí to? Omyla jsem je vodou, ale mám strach, aby se jí neco nestalo se zrakem,kdyz je v...
odpověď
dobrý den, tento dotaz je pro pediatra,ap
2. 11. 2022
otázka
Dobrý den, jsem v 19.tt a poslední 2 týdny se mi dělají takové svědivé puchýřky především na předloktí a vzadu na krku. Od 6tt si píchám Clexane 0,4. Dá se po takové době užívání léku přemýšlet o alergické reakci na Clexane? Nebo bude příčina jiná?...
odpověď
dobrý den, ano je nutná konzultace ošetřujícího lékaře, AP
2. 11. 2022
otázka
Dobry den, syn prinesl ze skolky roupy. Vsichni jsme se prelecili Vermoxem, ale ja jsem nasledne zjistila, ze jsem tehotna. Datum uziti posledniho Vermoxu byl 29.8. a datum zacatku posledni menstruace 7.8. K ovulaci zrejme doslo o neco driv (10-...
odpověď
Vermox plod neohrožuje, AP
2. 11. 2022
otázka
Dobrý den, manžel užil v březnu 2022 jednorázově (jeden den, cca 6 tablet) na dnový záchvat kolchicin (lék Colchicum-Dispert). V příbalovém letáku je uvedeno, že se má muž zdržet plození dětí 6 měsíců. Já jsem otěhotněla po 4 měsících. Nyní jsem v...
odpověď
dobrý den, myslím, že nejdůležitější jsou podrobné morfologické ultrazvukové vyšetření , protože NIPT testem odhlaíte na 99,9% nejčastější genetické vady a syndromy, AP
2. 11. 2022
otázka
Dobrý den, mám dotaz ohledně otřesů miminka v kočárku. Sjela jsem se 2 mesicnim miminkem ze schodu. Byly tam totiz 2 schody za sebou a najednou mi z toho druheho (vyssiho) sjela malá na ten druhý (nizsi o patro). Byla to dost velka rana, malá začala...
odpověď
otázka patří pediatrovi, AP
20. 9. 2022
otázka
odpověď
20. 9. 2022
otázka
odpověď
dotaz byl zodpovězen AP
20. 9. 2022
otázka
odpověď
20. 9. 2022
otázka
odpověď