Spousta dotazů, Andrea

12. 6. 2008
otázka
Dobrý den pane doktore mám na Vás několik dotazů. 1) Dnes jsem přesně 9+0 a trpím řekla bych docela silnou pylovou alergií, četla jsem tu vaše příspěvky na to zda užívat Zyrtec nebo ne. Jsem ale zmatená, někde čtu že Zyrtec je v těhotenství zcela OK a v jiné odpovědi, že až od druhého trimestru je OK. Jak to tedy prosím je. Já už jednou nevydržela a vzala si 20 kapek a hned bylo lépe. Mám i ucpaný nos a alergický zánět spojivek - můžu si do nosu s klidem kapat dětský Otrivin a něco do očí? 2)Před 14 dny jsem byla týden v nemocnici poté co jsem začala silně krvácet a za tři dny na UZ jsem měla hematom 3x1 cm, za další 3 dny tam byl stále stejný, ale už mne pustili domů s tím, že mám polehávat. Když jsem se hlásila u mého gynekologa tak nadával, že mne v nemocnici vůbec nevyšetřili spodem (jenom tyčí z UZ) a že mám silný zánět a že ten může způsobovat krvácení. Nehledě na to, že zpochybňoval ultrazvukové umění pánů doktorů v nemocnici tím, že na UZ moc dobří nejsou. Dal mi antibiotika Dalacin a nařídil přísný klid na lůžku, že mám vstávat jen na WC. Jsem z jeho prohlídky docela naštvaná, protože můj mudr je vyhlášen tím, že po každé prohlídce a téměř každé ženské řekne, že máte zánět (prý z nachlazení) a předepíše nějaké globule či Dalacin. To že mám zánět pozná pouhým okem, nikdy nedělá žádný výtěr. Vidí prostě jenom výtok a tím určí diagnozu. Dalacin mám za toto těhu už podruhé a tak se bojím, aby to miminku nějak neuškodilo a ten klid na lůžku mi příjde také trošku přitažený za uši, takže po bytě korzuji, nic ale nedělám a neuklízím, pomáhá mi babička, která se zároveň stará o mého skoro dvouletého syna. Co si o tom myslíte? Vidíte problém v tom kdybych si šla se synem sednout kousek od baráku na dětské hřiště? Samože ho nezvedám a tak - má totiž 16 kg. 3) Plánovali jsme na léto dovolenou, ale po tom mém krvácení mám teď strach kamkoliv odletět. Myslíte, že kdyby už vše bylo OK a já neměla už problémy, že by bylo možné ke konci září odletět někam do civilizované země na dovolenou, nebo po tomto zážitku si mám nechat zajít chuť a poslat radši synka samotného s manželem? Nemáte náhodou nějaké info či zkušenost od pacientky, které se něco na dovolené v souvislosti s těhu přihodilo, jaký k ní byl v cizí zemi přístup? 4)Dále mne zajímá co se děje v případě, že je v porodnici obsazeno a rodička musí do jiné porodnice? Pošlete jí sanitkou anebo vlastním autem? Minule mne to málem potkalo a nedovedu si představit, že bych se přes zacpanou Prahu vezla někam jinak a jenom s manželem :-) 5)Když má rodička dítě v poloze KP tak o způsobu porodu (zda přirozeně či císařem) rozhodujete sami anebo když si rodička přeje, že nechce KP rodit přirozeně tak vyhovíte a uděláte císaře? 6) No a ke konci Vám musím vyseknout poklonu za tu trpělivost co tu už takovou dobu máte, že jste takový držák :-) Prožívala jsem s Vámi od začátku první těhotenství ( a to už budou tři roky na podzim)a jste tu stále :-) Děkuji a omlouvám se zdlouhavé otázky :-) Andrea
odpověď
Dobrý den,ad 1 - chce-li někdo dávat ( na netu, atd.) doporučení,rady, musí mít k dispozici fakta, nemá-li je, je to šíření mýtů...co dodat - viz http://www.safefetus.com/DrugDetail.asp?DrugId=92&TradeName=Zyrtec&TradeId=854 - Zyrtec, Claritine, Zodac atd. jsou v těhotenství bezpečné. Protože nechci jít do vězení za neadekvátní rady, musím se fakty řídit a snažím se šířit osvětu pomocí odborných článků ( 1 ročně na téma léky v těhotenství atd.), bohužel,mnoho kolegů obecně články nečte...,ad 2 - bohužel,nepoznám zánět skrze obrazovku počítače,neumím posoudit,když nevidím,ad 3 - viz ad 2 ,záleží na tom,kam letíte,i v civilizované zemi jsou obrovské rozdíly v úrovni péče...ad 4 - různé , pokud např. přichází s odtékající vodou plodovou bez kontrakcí, pošleme po předchozí dohodě s konkrétní porodnicí po vlastní ose, je-li samozřejmě monitor v pořádku,pokud přichází z hlavičkou na hrázi,porodí u nás,pak je x-mezivariant,které řešíme s cílem každopádně nedopustit žádné příkoří pro matku...ad - záleží na ústavě, není však povinen vyhovět, my preferujeme,pokud rodička má obavy z vedení spontánně, vyhovíme v cís.řezu - doporučení České gyn.-por.společnosti.ad 6 - no comment :-)
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24991
Další dotazy
27. 1. 2023
otázka
Dobrý den pane doktore, přes Vánoce jsem brala 5 tablet Macmiroru. Poslední zavedena 27.12. a 3.1. mi byly nabrány kultivace na streptokoka (37tt). Nemohou vyjít výsledky zkreslené? Léta na streptokoka agalactiae trpím a téměř pokaždé byl nález...
odpověď
Dobrý den, ano mohou být zkreslené , pokud opakovaně ve výtěrech v graviditě,je lepší podat atb profylaxi k porodu, AP
27. 1. 2023
otázka
Dobrý den, chtěla bych se Vás prosím zeptat, zda je velké riziko užít v tabletu Vermox v prvním trimestru těhotenství? Bohužel syn se ve školce nakazil a roupy (už je to měsíc co jsme to zjistili a užili první tabletu Vermoxu) a u sebe jsem roupy...
odpověď
Vermox lze užívat i v graviditě. AP
27. 1. 2023
otázka
Dobry den pane profesore, jdu jsem s dotazem. Po dvou raných potratech 6 a 7 tyden mi na genetice zjistily ze mam trombofilni mutaci f2 heterozygot. Gynekolog mi predepsal clexan 0,4ml od prvniho dne pozitivniho tehu testu . Na hematologii pred...
odpověď
dobrý den, min do 12 g.t. je léčba miniheparinem indikována. AP
27. 1. 2023
otázka
Dobrý den, jsem potřetí těhotná, mám heterozygot Leiden, migrény s aurou a před otěhotněním jsem brala Thyrozol 5 dnů v týdnu, nyní sledována, zatím bez medikace. 1.těhotenství: hematom od 6tt, vstřebán, 16tt střevní viroza a za 2 dny odtok vody a...
odpověď
Dobrý den, určitě Clexane nevysazujte je to podpůrná léčba k udržení těhotenství. AP
27. 1. 2023
otázka
Dobrý den, pane doktore, ráda bych se zeptala na aktuální problém. Jsem ve 21 tt a u miminka nám byla zjištěna cysta. Přepis z lékařské zprávy: v levé postranní komoře hladkostěnná anechogenní cysta vel. 10 mm, bez posunu středových struktur, plod...
odpověď
dobrý den, většinou se jedná o choroidální cysty , což je vývojová fáze mozku a do 24 g.t. vymizí. AP
27. 1. 2023
otázka
Dobrý den, předem vám chci poděkovat za odpovězení mého dotazu. Je mi 26 let, mám již 2 leté dvojčátka narozena v 32 týdnu CS. S manzelem bychom chtěli další dítě. Ale, jak nad tím přemýšlím, tak se moc bojím. Vím, jaká jsou rizika při dalším...
odpověď
Dobrý den, riziko jakýkoliv komplikací spíše velmi nízké. Dá se předpokládat, že pokud jste neměla jiní těhot.onemocnění, tak porod byl předčasný hlavně z důvodu vícečetného těhotenství a to se nemusí opakovat, nisméně je tam vyšší šance opakování...
27. 1. 2023
otázka
odpověď
5. 1. 2023
otázka
odpověď
Dobrý den, OGTT je v normě, AP
5. 1. 2023
otázka
odpověď
5. 1. 2023
otázka
odpověď
je to velmi málo pravděpodobné, AP