suplementace Fe

12. 6. 2018
otázka

Dobrý den pane doktore, mám dotaz ohledně suplementace železa u ročního syna. Myslíte, že je nutné podávat Maltofer/Actiferrin při hodnotách Hb 110, ferritin 16, MCV 77,6? V případě že ano, existuje ještě nějaký jiný preparát vzhledem k intoleranci? Ve 3 měsících byla synovi diagnostikována ABKM a prokázány hraniční hodnoty v krevním obraze (Hb 105). Po užívání Maltoferu hodnoty zvýšeny jen mírně na nynější hodnoty, které se 6 měsíců drží. Syn je částečně kojen, příkrmy toleruje, váhové příbytky optimální od zavedení bezmléčné diety, je čilý. Děkuji a přeji Vám hezké dny.

odpověď

Dobrý den. Hladina ferritinu je stále nízká, je vhodné v suplementaci alespoň v menší míře pokračovat. Jiné preparáty než uvedené pro daný věk neznám. Nevím, kolik je zařazeno v jídelníčku červného masa, abychom příjem železa podpořili. Při příštích odběrech by bylo vhodné doplnit vyšetření celiakie.

MUDr. Martin Magner, Ph.D.


Počet odpovědí: 1212
Další dotazy
22. 6. 2018
otázka
Dobrý den, předem se omlouvám, vím, že toto je zde věčné téma, procházela jsem dřívější odpovědi, přesto se zkusím zeptat konkrétně na náš případ. Můj chlapeček je dnes na světě 4. den a mně se už v porodnici objevil opar na rtu (spíš pod ním). Vím...
odpověď
Dobrý den. Možné je všechno, ale pevně věřím, že se nic nestane. Samozřejmě, kdyby dítě doma bylo nápadně zvadlé, nechtělo pít, apod. jeďte na pohotoovst, ale dovolím si říct, že riziko je malé. V čase oparu bych doporučil roušku.
22. 6. 2018
otázka
Dobrý den, pane doktore, můj dotaz směřuje spíše do poradny psychologické, kam jsem ho též poslala, ale odpovědi se mi nedostává. Po porodu, díky dlouhodobému velkému stresu a vyčerpanosti, jsem se nezvládla rozkojit. Vnímám to jako velkou prohru,...
odpověď
Dobrý den. Moc mne mrzí, že tyto pocity máte. I kdyby byla podpora kojení jakákoliv, vždy zůstane procento maminek, kterým kojení nejde. Je však potřeba zdůraznit, že nic dramatického se neděje. Kojení je samozřejmě přirozené a tím je nejlepší....
22. 6. 2018
otázka
Dobrý den pane doktore, ráda bych se zeptala na Váš názor ohledně barefoot bot. Mám desetiměsíční dceru a začínám se poohlížet po botičkách, zatím mám názor, že barefoot do lesa a pevné botičky do města. Děkuji za Váš čas.
odpověď
Dobrý den. Nejsem ortoped nebo podolog, ale něco mi říká, že bych, až dítě bude chodit, moc nerozlišoval a dával pevné kotníčkové boty.
20. 6. 2018
otázka
Dobrý den pane doktore, potřebovala bych se zeptat. Můj skoro půlroční syn už třetí den nechce jíst žádné příkrmy, nic co se dává lžičkou jen pije UM. Začalo to tak, že jeden den nechtěl nic pít, nepřisál se k flašce a když jo tak brečel, vše sem do...
odpověď
Dobrý den. Určitě to může být nějaký přechodný stav. Doufejme, že se to brzy upraví. Pokud ne, tak jít k paní doktorce, aby zkontrolovala dutinu ústní a stav hydratace. Pokud zlobil s jídlem delší dobu, je na zvážení pomýšlet na gastroesofageální...
20. 6. 2018
otázka
Dobrý den.Můj syn 8.týdnů je prakticky od začátku na UM. Poslední 3 dny ma najednou stolicku jednou denně.Předtím měsíc 2x denně.Nyní máme Bebu 1,předtím Nutrilon A.R. Dost trpí na prdiky.Tlačí každou chvíli,je červený,někdy TT az 37,8. A doat place...
odpověď
Dobrý den. frekvence stolice 1x denně je naprosto v pořádku. Varovnými příznaky by byl pozdní odchod smolky v porodnici (po 48. hodině života), nebo zácpa trvající dále než 5-7 dnů, krev ve stolici, apod.
20. 6. 2018
otázka
Dobrý den, byla mi zjištěna bolerioza a chtěla se zeptat. Plně kojim 7 týdenní mimi je lepší přestat kojit nebo se může kojit dál i s antibiotik.Děkuji za odpověď
odpověď
Dobrý den. Přenos borrelií přes mateřské mléko nikdy nebyl zaznamenán. Pokud máte klasickou antibiotickou léčbu (augmentin/amokisklav), rovněž není potřeba kojení ukončovat.
18. 6. 2018
otázka
Dobrý den, moje 8 měsíční dcera se nedopatřením dostala k peněžence a vysypala na sebe několik mincí. Nebyla jsem cca. 20 vteřin v místnosti, tudíž nevím, jestli nějakou nespolkla. Dcera nemá žádné problémy, chová se normálně. K události došlo před...
odpověď
Dobrý den. Mince do velikosti pětikoruny by měly volně projít. S desetikorunou již mohou být problémy, dvaceti- nebo padesátikoruna již ne. I poměrně malé mimino je může spolknout, bez nějakých příznaků. Pak může zůstat v těle delší dobu bez...
14. 6. 2018
otázka
Dobrý den, pane doktore, prosím Vás o zodpovězení těchto dotazů 1)má smysl podávání simetikonu matce v případě plynatosti jako prevence prdíků u miminka? 2)je možné a vhodné odložení očkování u dítěte s por.váhou 2.9 kg a žloutenkou, ale nyní plně...
odpověď
Dobrý den. 1. vůbec nemá 2. miminko je podle popisu naprosto zdravé (váha je úplně v pořádku, ikterus má velká část novorozenců), není vbec důvod očkování odkladát. Imunitní okno se diskutuje, ale složitě prokazuje. Vaše očkování teď už na miminko...
14. 6. 2018
otázka
Dobrý den, mam 5.5m dceru. První den 4. měsíce se začala pretacet na brisko, ve 4.5m začala zvládat druhé vzprimeni a pivotovat. Přišlo nám to srandovní a nijak jsme to nebrzdili. Nedlouho na to začalo plazeni. Ze začátku takové nemotorne, v tuto...
odpověď
Dobrý den. Máte moc šikovné miminko. Nicméně pokud preferuje jednu stranu (je přítomna jasná asymetrie pohybů a zanedbávání jedné strany), doporučil bych vyšetření neurologem, fyzioterapeutem nebo rehabilitační sestrou. Některý z těchto odborníků...
14. 6. 2018
otázka
Dobrý den vážený pane doktore, chtěla bych se vás zeptat na váš názor. Mám ročního chlapečka, kterého ještě v noci trochu kojím, ale ráda bych už kojit pomalu přestala. Chlapeček ale bohužel odmítá veškeré UM. Je mi jasné, že by bylo dobré,aby ještě...
odpověď
Dobrý den. Jsou "zlobivé" děti, které UM pít nechtějí, i to však dokážeme zvládnout.:-) Dítě by mělo mít tři mléčné porce denně. Můžete jej tedy nahradit jogurtem, rýžovou nebo krupicovou mléčnou kaš nebo tvrdým sýrem. Po roku věku můžete zkusit a...