Těhotenství s dvojčaty

3. 9. 2009
otázka
Dobrý den pane doktore, jsem ve 27. týdnu těhotenství s jednovaječnými dvojčaty (mono, bi, společná placenta). Ve 24. týdnu mi při kontrole bylo zjištění zkrácení čípku na 1,4 cm. Ještě 10 dnů před tím jsem měla čípek víc než 4 cm, takže zkrácení nastalo velmi náhle a pro mě nečekaně. Byla jsem hospitalizovaná a byla mi provedena cerkláž. Poté jsem byla propuštěna domů a byl mi nařízen klidový režim. Chtěla bych se Vás zeptat, jak velké riziko předčasného porodu hrozí. Beru magnesium a stahy nemám, pouze mi občas místně tvrdne bříško (ne celé, pouze takové vyboulení), jak se asi miminka uvnitř hýbou. Taky mě pobolívá občas v podbřišku. Dále bych se chtěla zeptat, zda je normální, že jsem za poslední měsíc vůbec nepřibrala, v nemocnici jsem dokonce trošku ztratila. Do této doby jsem přibrala 6 kg. Jím pravidelně, snažím se o vyváženou stravu. Děkuji za odpověď.
odpověď
Dobrý den, riziko příliš stanovit nelze,nicméně,jste-li bez obtíží, je poměrně nízké.Pokud nemáte bolesti břicha několikrát do hodiny a nález na čípku se dále nebude měnit. Váhový příbytek hodnotíme až na konci těh.5-15 kg, dílčí není důležitý.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 23472
Další dotazy
15. 1. 2018
otázka
Dobrý den, včera jsem byla v nemocnici a od te doby nemuzu přestat myslet na to co mi řekla. Jinak jsem ve 22+6 tt.. Ve zprávě mám napsáno: Zevně: děloha normot, FD 1 prst nad pupek Vag: hrdlo na 1.5 ohalangy, uzavřeno DDS bez dilatace Cervikometrie...
odpověď
Dobrý den, pokud máte obtíže, krvácení, bolesti, určitě je vhodné kotnrolní měření délky děložního hrdla, 26mm je hraniční nález pro tento týden, s pozdravem AP
13. 1. 2018
otázka
Dobrý den pane profesore,jsem na konce 13tt.pred otehotnenim jsem dlouha leta brala asentru 100,neurol (jen pri nutnosti)0,5 a trittico AC 150.na zacatku otehotneni jsem vse ze dne na den vysadila.Vratily se mi vsechny problemi kvuli kterym jsem...
odpověď
Dobrý den, po dohodě s vaším ošetřujícím psychiatrem určitě doporučuji nadále užívat léky v nejnižší dávce, která Vám bude vyhovovat, s pozdravem AP
13. 1. 2018
otázka
Dobrý den pane profesore, jsem zdravá, právě ve 25tt, mám dvouletého syna a toto je třetí těhotenství. Chodím pravidelně a ráda 2-3x týdně plavat technikou prsa, plavu obvykle 2km. Včera mi manžel řekl, že podle jeho mámy (zdravotní sestry) riskuju...
odpověď
Dobrý den, jsou to opravdu zbytečné obavy, užívejte si plavání v průběhu celého těhotenství .:), AP
11. 1. 2018
otázka
Dobry den pani doktorka, Som v 27tt a mam uz 6 dni drazdivy kasel s virozou. Obcas sa prida zachvat kasle. Od pani praktickej lekarky som dostala Stop Kasle od Dr. Weiss a v lekarni mi poradili este Tussin. Ani jedno moc zatim nezabira, u Tussinu...
odpověď
Dobrý den, kašel nemá žádný dopad na miminko a vyvolat předčasný porod nemůže, zkuste ten Tussin, A.Pašková
11. 1. 2018
otázka
Vážený pane profesore, obracím se na Vás s otázkou, zda, pčípdně jak, je pravděpodobné, že epidurál nemusí opakovaně fungovat. Manželka rodila před 2lety v UPMD (bylo to po fetocidě, takže určitě tam byla spousta okolností) ve 32. týdnu. Nyní se...
odpověď
Dobrý den, jak už jste psal, důvodů poč  epidurální anestezie nefungovala může být mnoho, špatná aplikace, špatný psychický stav, druh anestetika, nemusí se to opakovat, určitě byh se nebál to během porodu zkusit, s pozdravem AP
10. 1. 2018
otázka
Dobrý den,chtěla bych se zeptat ohledně užívání léků. Jsem v 18tt,skolila mě viróza. Léčila jsem paralenem,později přes užívání paralenu vyskočily horečky. Vypadá to na zánět průdušek. Můj gynekolog říkal,že paralen je ok. Ale že se musí srazit...
odpověď
Dobrý den,Paralen i penicilin o.k. - paralen do 6 tbl denně.
10. 1. 2018
otázka
Vážený pane doktore, obracím se na Vás jako budoucí babička. Dcera dnes absolvovala 3. screening ve 32. týdnu těhotenství. Vyšetřující lékařka jí sdělila, že má množství plodové vody na spodní hranici, prútoky (omlouvám se za čárkované u - klávesa...
odpověď
Dobrý den,dvoukilový váhový odhad je lehce nadprůměrný růst plodu a pokud tak,jak uvádíte, doporučuji být v klidu,pokud množství plodové vody stále norma. Kdyby vedle sebe sedělo deset kolegů,každému vyjde jiný váhový odhad plodu,jiné hodnocení...
10. 1. 2018
otázka
Dobrý den, ráda bych na základě své obavy o zdravý vývoj plodu znala Váš odborný názor. Vezmu to od začatku, neboť coby laik nevím, co ze svých zdravotních problémů mohu nezmínit. Cca od roku 2013 se léčím s hypotyreózou, postupně stále vyšší...
odpověď
Dobrý den,dle dostupných a mně známých VĚDECKÝCH dat,není známo,že by hyperandrogenní syndrom typu,který uvádíte,ovlivnit prosperitu vývoje plodu,nicméně je OBJEKTIVNĚ známo,že vyšší riziko těh.cukrovky u matky /žádné rozpory nejsou/,takže...
10. 1. 2018
otázka
Dobrý den před půl rokem se mi na levé straně styd.pysku udělala nepříjemná bolestivá bulka,prosvítal hnis,zkusila jsem vymáčknout a po opravdu velké bolesti se mi podařilo prasknout bulku a vytekl hnis,druhý den to samé a pak jsem měla klid a...
odpověď
Dobrý den ,pro prosperitu těh. by neměl být problém,ale chir.řešení rozhodně ,zdá se,jediné - tj."naříznutí" a lokální ošetření .
10. 1. 2018
otázka
Dobrý deň, chcem sa spýtať za dva týždne ma čaká pôrod ale mám upchatú cievu v ľavej nohe v pánve a na spodu brucha tento kúsok mi ostal zatiaľ upchatý a zaujímalo by ma aký pôrod by bol pre mňa vhodný, každý deň si pichám fraxiparine ráno aj večer...
odpověď
Dobrý den,pokud není důvod,JEDNOZNAČNĚ přirozený porod, cís.řez DRAMATICKY zvyšuje riziko destabilizace/dalšího narůstání trombu.