trombóza

4. 10. 2008
otázka
Dobrý den pane doktore, nejprve Vám chci poděkovat za odp. na svou nedávnou otázku ohledně aktiferinu. Nyní mám trochu závažnější nejasnost, v úterý jdu sice k Apolináři do kardioporadny, ale nevím, zda mám s řešením problému vůbec otálet, proto se raději obracím na Vás (má sestra k Vám na jaře chodila s trombózou a doporučila mi obrátit se s otázkou na Vás). Mám Leidenskou mutaci heterozygot., od 10tt užívám Clexane 0,4 1x (nyní jsem 37+2), chodím do trombocentra k prof. Kvasničkovi a do poradny k Apolináři. Nosím stehenní kompres. punčochy 2. třídy. Asi 14 dnů pociťuji podivné pálení v oblasti třísla a stehna pravé nohy, když stojím, tak mi v noze také velmi "mravenčí". Nejprve jsem si říkala, že to pálení bude "od kloubů" před porodem, nicméně mne občas skutečně zabolí i kyčel a stydká kost, ale zdá se mi to trochu jiné. Před týdnem jsem byla na kontrole v trombocentru a prof. Kvasnička mne poslal na UTZ, lékař nic nenašel, ale informoval mne, že žíla na pravé noze je dilatovaná (příčin že může být v těh. více), takže mám situaci raději sledovat atd. V uplynulých dnech to bylo stejné, poslední dva jsem však ležela a punčochy neměla (déle než 14 dní jsem totiž čaji atd. léčila patrně zánět průdušek, který jsem chytla od syna, před dvěma dny jsem šla raději k lékaři a dostala Ospamox). Za ty dva dny ležení bez punčoch mi "pálení " v třísle téměř zmizelo, potom jsem si však vzala punčochy a bylo opět intenzivní, všimla jsem si, že na pravé noze mám punčochu mnohem těsnější, ale jako otok to nevypadá. Nepříjemný pocit trvá i po sundání. Není to vyslovená bolest, spíš jemné pálení. Vypadá tato situace na pocit od nervu, kloubu atd. nebo na problém v žíle? Také nevím, zda mám vzhledem k této situaci punčochy nosit (doporučil mi je před pár měsíci cévní lékař i doc. Král u Vás v kardioporadně). Raději Vám napíšu i poslední krevní testy z 24. 9. (měla jsem ten zánět průdušek, nyní mám 3dny atb): INR 0,89 APTT 28,1 TT 14,2 Fbg 7,28 ATIII 100 D-Dimer 1376 anti FXa O,44 A1 antitripsin 2,65 Transferin 4,66 Prealb 0,120 A2makro 2,19 Oroso 0,76S CRP 22,5 Koagul. vyšetř: Etanol: Txt+Hisnegativní Přiznám se, že jsem se chtěla prof. Kvasničky zeptat, zda jsou ty parametry v pořádku, neboť další kontrolu mám až po šestinedělí, ale když jsem přišla z UTZ již nebyl přítomen a zprávu mi daly sestry. Vážím nyní cca82kg a mám ve zprávě, že dávka dosahuje profyl. rozmezí, což bylo ve zprávě i před dvěma měsíci při váze cca 77kg. Je to všechno v pořádku? Hovoří pro tento postup (ponechání dávky léku) některý z uvedených parametrů? Jsem z humanit. oboru, ale je mi trochu divné, že mám stejnou dávku od 70kg, kdy jsem např. antiFXa měla 0,25... Omlouvám se za dlouhý a obsáhlý dotaz, bývala bych se zeptala prof. Kvasničky, kdybych ho ještě zastihla a přiznám se, že to pálení v třísle mne velmi stresuje, tím spíše, že již mám malé dítě a v posledních dnech mi břicho tvrdne často a intenzivně, takže porod se zřejmě blíží. Děkuji za pochopení a informace a přeji Vám hezký den! Zdraví Vás Julie K.
odpověď
Dobrý den,uvedené obtíže téměř jistě vůbec nesouvisí s rizikem trombózy, ty vypadají jinak - bolesti a/nebo zmodrání a/nebo výrazný asymetrický otok dolní končetiny. Pálení a bolesti v pravém třísle typicky provází kontrakce dělohy, závěsný (oblý) vaz dělohy je vpravo kratší, jeho napětí při kontrakci se typicky projeví pálením,tahem bolestí vpravém třísle,stehně. Jeden z mnoha obrazů předporodní děložní činnosti. Výsledky srážlivosti jsou relativně uspokojivé.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24991
Další dotazy
27. 1. 2023
otázka
Dobrý den pane doktore, přes Vánoce jsem brala 5 tablet Macmiroru. Poslední zavedena 27.12. a 3.1. mi byly nabrány kultivace na streptokoka (37tt). Nemohou vyjít výsledky zkreslené? Léta na streptokoka agalactiae trpím a téměř pokaždé byl nález...
odpověď
Dobrý den, ano mohou být zkreslené , pokud opakovaně ve výtěrech v graviditě,je lepší podat atb profylaxi k porodu, AP
27. 1. 2023
otázka
Dobrý den, chtěla bych se Vás prosím zeptat, zda je velké riziko užít v tabletu Vermox v prvním trimestru těhotenství? Bohužel syn se ve školce nakazil a roupy (už je to měsíc co jsme to zjistili a užili první tabletu Vermoxu) a u sebe jsem roupy...
odpověď
Vermox lze užívat i v graviditě. AP
27. 1. 2023
otázka
Dobry den pane profesore, jdu jsem s dotazem. Po dvou raných potratech 6 a 7 tyden mi na genetice zjistily ze mam trombofilni mutaci f2 heterozygot. Gynekolog mi predepsal clexan 0,4ml od prvniho dne pozitivniho tehu testu . Na hematologii pred...
odpověď
dobrý den, min do 12 g.t. je léčba miniheparinem indikována. AP
27. 1. 2023
otázka
Dobrý den, jsem potřetí těhotná, mám heterozygot Leiden, migrény s aurou a před otěhotněním jsem brala Thyrozol 5 dnů v týdnu, nyní sledována, zatím bez medikace. 1.těhotenství: hematom od 6tt, vstřebán, 16tt střevní viroza a za 2 dny odtok vody a...
odpověď
Dobrý den, určitě Clexane nevysazujte je to podpůrná léčba k udržení těhotenství. AP
27. 1. 2023
otázka
Dobrý den, pane doktore, ráda bych se zeptala na aktuální problém. Jsem ve 21 tt a u miminka nám byla zjištěna cysta. Přepis z lékařské zprávy: v levé postranní komoře hladkostěnná anechogenní cysta vel. 10 mm, bez posunu středových struktur, plod...
odpověď
dobrý den, většinou se jedná o choroidální cysty , což je vývojová fáze mozku a do 24 g.t. vymizí. AP
27. 1. 2023
otázka
Dobrý den, předem vám chci poděkovat za odpovězení mého dotazu. Je mi 26 let, mám již 2 leté dvojčátka narozena v 32 týdnu CS. S manzelem bychom chtěli další dítě. Ale, jak nad tím přemýšlím, tak se moc bojím. Vím, jaká jsou rizika při dalším...
odpověď
Dobrý den, riziko jakýkoliv komplikací spíše velmi nízké. Dá se předpokládat, že pokud jste neměla jiní těhot.onemocnění, tak porod byl předčasný hlavně z důvodu vícečetného těhotenství a to se nemusí opakovat, nisméně je tam vyšší šance opakování...
27. 1. 2023
otázka
odpověď
5. 1. 2023
otázka
odpověď
Dobrý den, OGTT je v normě, AP
5. 1. 2023
otázka
odpověď
5. 1. 2023
otázka
odpověď
je to velmi málo pravděpodobné, AP