tvrdnutí břicha

12. 4. 2008
otázka
Vážený pane doktore, jsem pediatr a znám nedonošené novorozence, tak možná své potíže více prožívám, když vím, co se vše může stát. Jsem ve 28.tt(první těhot.), ve 22.tt jsem byla hospitalizovaná pro časté tvrdnutí břicha na infuze s Mg, přitom CS 0, cervikometrie norm, veškeré výtěry vč. moči negativní. Ve 25.tt jsem byla hospitalizována znovu se stejným problémem, cervikometrie 40mm, z výtěrů se dělala jen běžná kultivace - Streptoc. agalact. Užívám Magnes.lact. 3x2, polehávám a břicho mi tvrdne asi 20x denně, více večer - i v klidu vleže, kdy celé ztvrdne do asi minutové nebolestivé křeče 2-3x/hod (vyjímečně i po 5-10min), třeba 3 hodiny. Jiné potíže nemám. Předevčírem jsem byla na kontrole, CS 0. Chci se zeptat, po kolika minutách a jak dlouho bych musela mít tyto kontrakce, abych se měla ihned vypravit k lékaři ev. na brzkou kontrolu. Může dojít k předčas. porodu i pokud jsou kontrakce jen křečovité,ale nebolestivé(v noci mě nebudí)? Jaká je pravděpodobnost, že porodím předčasně? Děkuji moc za odpověď a Váš čas.
odpověď
Dobrý den,milá kolegyně,asi víte,že se v současné době pohybujeme na úrovni evidence based medicine. Pak musím jen konstatovat,že je u vás vše pouze otázkou komunikace, vysvětlení pojmů...Tvrdnutí břicha je velmi obsáhle rozebráno,asi víte kde, v archivu článků na našem webu. Pokud zabrousíte po netu a objevíte pojem Braxton Hix ( s výjimkou názvu rockové kapely ),zjistíte,že toto je, všude na světě,kdo má internet,mezi těhotnými nejpopulárnější téma ...:-))) Jednoduše...je to totéž,co tvrdnutí. Nevím,jestli jsem se o popularitu tohoto pojmu zasloužil já zde...:-),ale každopádně si takovou pozornost ani nezaslouží. Přirozené kontrakce ( tvrdnutí,nebolestivé křeče, Braxton Hixovy kontrakce a jiné názvy...) jsou opravdu normálním průvodním projevem přítomnosti těhotenství. Pakliže nabírají na frekvenci, stojí za to vyšetřit, jestli je vše o.k. = v pořádku. Pakliže je vše o.k. ( stěry,cervikometrie - není dynamická změna k horšímu ), není VŮBEC ŽÁDNÝ DŮVOD KE KLIDOVÉM REŽIMU, OMEZENÍM. V současné době neexistuje žádný důkaz/argument,že by výše uvedené manévry zabránily potratu nebo snad byly jeho léčebnými manévry. Naopak,většina kolegů,bohužel,nasměruje těhotné domů a zvýšené sebepozorování zde vede - mnohonásobně se vyšroubuje poleháváním - ke zvýšenému stresu. Strept.agal. je vhodné vaginálně přeléčit, např. Macmiror vag.tbl .Pakliže nekrvácíte,nemáte křečovité BOLESTI břicha a nemáte obtěžující hojný výtok a navíc objektivně normální UZ cevikometrii, riziko předčasného porodu je opravdu velmi,velmi malé ( klausovsky řečeno :-) ) Chcete-li číselně, cervikometrie 40 mm v cca 22.týdnu = cca 0,5 % riziko předčasného porodu. Osobně bych kontroly cervikometrie dělal á cca 3-4 týdny, pokud nebudou příznaky výše uvedené.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24991
Další dotazy
27. 1. 2023
otázka
Dobrý den pane doktore, přes Vánoce jsem brala 5 tablet Macmiroru. Poslední zavedena 27.12. a 3.1. mi byly nabrány kultivace na streptokoka (37tt). Nemohou vyjít výsledky zkreslené? Léta na streptokoka agalactiae trpím a téměř pokaždé byl nález...
odpověď
Dobrý den, ano mohou být zkreslené , pokud opakovaně ve výtěrech v graviditě,je lepší podat atb profylaxi k porodu, AP
27. 1. 2023
otázka
Dobrý den, chtěla bych se Vás prosím zeptat, zda je velké riziko užít v tabletu Vermox v prvním trimestru těhotenství? Bohužel syn se ve školce nakazil a roupy (už je to měsíc co jsme to zjistili a užili první tabletu Vermoxu) a u sebe jsem roupy...
odpověď
Vermox lze užívat i v graviditě. AP
27. 1. 2023
otázka
Dobry den pane profesore, jdu jsem s dotazem. Po dvou raných potratech 6 a 7 tyden mi na genetice zjistily ze mam trombofilni mutaci f2 heterozygot. Gynekolog mi predepsal clexan 0,4ml od prvniho dne pozitivniho tehu testu . Na hematologii pred...
odpověď
dobrý den, min do 12 g.t. je léčba miniheparinem indikována. AP
27. 1. 2023
otázka
Dobrý den, jsem potřetí těhotná, mám heterozygot Leiden, migrény s aurou a před otěhotněním jsem brala Thyrozol 5 dnů v týdnu, nyní sledována, zatím bez medikace. 1.těhotenství: hematom od 6tt, vstřebán, 16tt střevní viroza a za 2 dny odtok vody a...
odpověď
Dobrý den, určitě Clexane nevysazujte je to podpůrná léčba k udržení těhotenství. AP
27. 1. 2023
otázka
Dobrý den, pane doktore, ráda bych se zeptala na aktuální problém. Jsem ve 21 tt a u miminka nám byla zjištěna cysta. Přepis z lékařské zprávy: v levé postranní komoře hladkostěnná anechogenní cysta vel. 10 mm, bez posunu středových struktur, plod...
odpověď
dobrý den, většinou se jedná o choroidální cysty , což je vývojová fáze mozku a do 24 g.t. vymizí. AP
27. 1. 2023
otázka
Dobrý den, předem vám chci poděkovat za odpovězení mého dotazu. Je mi 26 let, mám již 2 leté dvojčátka narozena v 32 týdnu CS. S manzelem bychom chtěli další dítě. Ale, jak nad tím přemýšlím, tak se moc bojím. Vím, jaká jsou rizika při dalším...
odpověď
Dobrý den, riziko jakýkoliv komplikací spíše velmi nízké. Dá se předpokládat, že pokud jste neměla jiní těhot.onemocnění, tak porod byl předčasný hlavně z důvodu vícečetného těhotenství a to se nemusí opakovat, nisméně je tam vyšší šance opakování...
27. 1. 2023
otázka
odpověď
5. 1. 2023
otázka
odpověď
Dobrý den, OGTT je v normě, AP
5. 1. 2023
otázka
odpověď
5. 1. 2023
otázka
odpověď
je to velmi málo pravděpodobné, AP