Ultrazvukové měření

17. 1. 2020
otázka

Dobrý den, mám dotaz zda je možné starší těhotenství cca o dva týdny, počítáno od poslední menstruace, aniž by to ultrazvuk poznal a datoval to do dalšího cyklu - tudíž by bylo dle jeho tabulek těhotenství mladší. A pokud by se starší těhotenství nepotvrdilo ani při prvotrimestrálním screeningu kde byl plod v limitu 7 dnů zda se to může projevit později, například při screeningu ve 20 tt nebo třeba až po 30 tt. Poslední " menstruace" nebyla ani menstruací tj. 2 dny pár kapek tmavé krve a nevolnosti jsem měla již v době kdy bych měla teprve otěhotnět. Podotýkám že za celý svůj dosavadní život jsem nikdy neměla takto slabou menstruaci. Přeji hezký den a předem děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, stáří těhotenství se určuje do 12 g.t., s odchylkou, pokud je odchylka větší než 7 dnů, pak se stáří koriguje, A.Pašková

MUDr. Andrea Pašková

Přední český odborník, který odpoví na vaše dotazy týkající se těhotenství a porodu

Počet odpovědí: 1703
Další dotazy
28. 2. 2020
otázka
Dobrý den, nejsem Vaše pacientka, nicméně bych ráda znala názor také někoho jiného na mé výsledky, proto se obracím s prosbou na Vaše centrum. V 1.trimestru jsem podstoupila screeningové vyšetření, podle ultrazvuku a výsledků z krve mi vyšel tento...
odpověď
Dobrý den, po provedeném negativním intergrovaném screeningu v I.trimestru již neprovádíme test ve II.trimestru z důvodu vysokého výskytu falešné pozitivity, přesnost prvotrim screeningu na certif.pracovišti lékařem FMF je až 90%, AP
28. 2. 2020
otázka
Dobrý den jsem ve 14 tt a dnes mi byla volná zpráva, že po výsledku výtěru mám kompylobakteriozu. Dva dny jsem měla silné křeče a průjmy, po doporučení užívání smekty křeče ustaly, jen průjem pořád přetrvává. Teď už to je 5 den od prvních příznaků....
odpověď
​Dobrý den, ne nemělo by mít vliv na vývoj plodu, AP
28. 2. 2020
otázka
Dobrý den pane profesore. Děkuji Vám za odpověď. Chtěla bych se ještě zeptat, včera jsem byla na uz v rámci I. Trimestralniho screeningu na 12tt, kde mi přišli i výsledky VVV. Lékař mi sdělil, že v podstatě dopadli relativně dobře, ale protože na uz...
odpověď
Dobrý den, některá genetická pracoviště pokud je indikace, tedy věk nebo špatný výsledek můžou vyšetřit karyotyp plodu neinvazivním testováním, např. Gennet, s pozdravem AP
28. 2. 2020
otázka
Dobrý den, pane doktore, předně Vám chci poděkovat za možnost zodpovězení dotazu. Aktuálně jsem v 7tt těhotenství a měla bych pár dotazů, zda nemohlo dojít k negativnímu ovlivnění plodu. V první řadě jsem pár dní před otěhoteněním dobrala druhé...
odpověď
Dobrý den, Klacid před otěhotněním nevadí, ultrazvuk je bezpečný v jakékoliv fázi gravidity a jednorázové užití projímadla by nemělo vadit, AP
28. 2. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore, mám po dvou potratech v 1. trimestru a jednom předčasném porodu v 26tt, když mi odtekla plodová voda kvůli infekci plodových obalů . Po těch prvních dvou potratech jsme byli s manželem na genetice, dle výsledků vše v pořádku...
odpověď
Dobrý den, určitě je vhodné doplnit reprodukční imunologii, hematologické vyšetření, zvážit zajištění miniheparinem a Utrogestanem a můžete kontaktovat centrum pro předčasný porod, www.predcasnyporod.eu, s pozdravem AP
28. 2. 2020
otázka
Dobrý den, minulý týden jsem byla vyšetřena ultrazvukem v 5+5tt. Byly vidět pouze prázdné plodové obaly. Je pravděpodobné, že by se mohlo jednat o zamlklé těhotenství? Kontrolu budu absolvovat po týdnu. Děkuji mnohokrát za odpověď.
odpověď
Dobrý den, srdeční akce je prokazatelná až od 6.ukončeného týdne, vyčkejte UZ kontroly, AP
27. 2. 2020
otázka
Dobrý den, reaguji na Vaši odpověď, protože mě poněkud mrzí Vaše ofenzivní reakce. Nevím z čeho usuzujete, že jsem podlehla mediální masáži a že sleduji server Maminka, ze kterého si beru informace. Pracuji v Akademii věd a tudíž mám přístup k...
odpověď
Dobrý den,tím,že odpovím,bude vidět...nehledejte zadnou ofenzivni reakci,mě je to v podstatě jedno,co si kdo myslí,ale nebudu podporovat u nás něco,co smysl nema...ano,dílčí studie znám...ostatne,zrovna je cituju v habilitacni pracu...Sama víte,že...
27. 2. 2020
otázka
Dobrý den, zajímalo by mě, zda v českých porodnicích se uplatňuje po císařských porodech tzv. vaginal seeding, přenos poševních tekutin na tělo novorozence, aby získalo z matky mikrobiom. Konkrétně mě zajímá především porodnice u Apolináře a Podolí...
odpověď
Dobrý den,nevím,jak v ÚPMD,ale u nás u Apolináře neprovádíme....proč také? chápu,že mediální masáž dopadne na mnoho lidí, ale realita je jinde...pokud tomu budete rozumět, přečtěte si toto https://www.thelancet.com/journals/ebiom/article/PIIS2352-...
27. 2. 2020
otázka
Dobrý den, jsem v 38. týdnu těhotenství a má oční lékařka doporučila těhotenství ukončit císařským řezem pro mou těžkou myopii. Mám - 13 dioptrií na obou očích s astigmatismem a mírnými degenerativními změnami sítnice, zejména na okrajích. Když jsem...
odpověď
Dobrý den,složité...skutečně se náhled změnil a ovlivnění sítnice druhou dobou porodní pochybné. U nás volíme jen vyšší benevolenci k řezu, ale kloní-li se k tomu oční lékař, nezpochybňujeme a provedeme .
27. 2. 2020
otázka
Dobrý den,moc Vám děkuji za odpověď z 21.2.2020(předčasný porod 28 týden). Pokud otěhotním a budu mít doporučení od mé gynekoložky, přijímáte nové pacientky? Moc děkuji za odpověď.
odpověď
Dobrý den, není o přijímání nových pacientek, jsem veřejná instituce, takže koho mi kdo pošle, vezmu - dle platných podmínek Ministerstva zdravotnictví ale potřeba doporučení....