Únava po porodu

22. 7. 2013
otázka
Dobrý den paní doktorko, 6.6.2013 jsem porodila (39+0) po vyvolání své šesté dítě o váze 4630gr. Porod proběhl bez komplikací, bez šití, jen byl pro mě celkem náročný vzhledem k velikosti plodu, kdy jsem měla docela problém miminko vytlačit a to i přesto, že předchozích 5 dětí mělo rovněž váho přes 4kg i když tahle dcera byla největší. V současné době tedy mám ukončené šestinedělí, v pohodě kojíme, ale mám problém s tím, že kdykoliv mám ujít nějakou větší vzdálenost, nebo udělat delší krok...cítím bolest v pánvi, v porodních cestách....přirovnala bych to k bolesti tlaku v konci těhotenství do pánve a na čípek...tato bolest je spíše na pravé straně. Asi od poloviny těhotenství jsem měla problémy právě u této pravé nohy se sakroiliakálním skloubením....pravděpodobně blokace, ty bolesti byly nesnesitelné a držely se ještě asi 3týdny po porodu. To je nyní v pořádku, myslíte že to může souviset? Jedná se jen o únavu po porodu, nebo to může znamenat nějaký problém? Pohlavnímu styku se záměrně vyhýbám, aby se případné bolesti pánevního dna ještě nezhoršovaly.....Není to nic s čím by se nedalo žít, jen je to celkem nepříjemné když se chci vydat na tůru s kočárkem a nemohu. A taky bych nechtěla nic zanedbat.... Děkuji M.
odpověď
Dobrý den, opravdu by se mohlo jednat o blokádu SI skloubení doporučuji rehabilitaci, s pozdravem A.Pašková
MUDr. Andrea Pašková

Přední český odborník, který odpoví na vaše dotazy týkající se těhotenství a porodu

Počet odpovědí: 1619
Další dotazy
25. 4. 2019
otázka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Váš názor ohledně změny v menstruačním cyklu, prakticky od doby, kdy se snažím otěhotnět (téměř rok). Můj gynekolog mi na to nedokázal nic moc říct, jen že každá žena má jiný cyklus.... Ovulaci mám vždy 19. den...
odpověď
Dobrý den, zkusila bych určitě po ovulaci nasadit gestagenní podporu na 7-10 dnů 2 tbl. denně, s pozdravem A.Pašková
25. 4. 2019
otázka
Dobrý den. Paní doktorko chtěla bych se optat. Jsem nesvá z neuplnosti informací o mém stavu. Od pondělí ležím na rizikovem oddělení s možností předčasného porodu. Jsem prvorodicka, čekám dvojčátka po spontánním otěhotnění. V pondělí mi byl namerem...
odpověď
Dobrý den, pokud je při zátěži délka děl. čípku 14mm a jste v 27 g.t.je tam riziko předčasného porodu, proto je vhodné další dovyšetření v registrující porodnici, A.Pašková
25. 4. 2019
otázka
Dobrý den. Začínám 19.tt a pár dní cítím, že mám tvrdší břicho, zhruba od pupíku dolů. Jsem těhotná po druhé, první těhotenství před 10ti lety a nic takového si nepamatuji. Zkusím to lépe popsat. Není to tvrdnutí jakože stahy dělohy, je to tvrdší...
odpověď
Dobrý den, pokud nemáte pravidelné bolestivé křeče v celém břiše, je to celkem běžné, AP
25. 4. 2019
otázka
Dobrý den pane profesore, mohla bych poprosit o Váš názor na danou situaci. Jsem probíhající 29tt (28+3). Po dnešní kontrole délka čípku 2 cm - stále uzavřený - čípek po konizaci (silná displazie cca před 10 lety). Poslední kontrola 26tt čípek 26mm...
odpověď
Dobrý den, pokud nemáte pravidelné kontrakce  nebo krvavý výtok a dosud se výrazně neměnila délka děložního čípku, riziko předčasného porodu je nízké, AP
25. 4. 2019
otázka
Dobrý den, pane doktore na těhotenskou cholestázu beru 3tbl Ursosanu večer , ale zároveň na tvrdnutí břicha i 3xdenně tablety magnesium lactici. Někde jsem četla, že by snad Ursosan kvůli tomu nemusel tolik působit. Je to pravda, nebo můžu bez obav...
odpověď
Dobrý den, musela by to být velmi vysoká dávka, běžné terapeutick dávky nevadí, AP
25. 4. 2019
otázka
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu.Od začátku těhotenství mi lékařka vyšetřuje vaginálně při každé návštěvě a hodně prohmatavá břicho a vždy dělá vnitřní ultrazvuk a ultrazvuk přes břicho který trvá tak 20-25 min (nejedná se o velký...
odpověď
Dobrý den, pravidelné ultrazvukové vyšetření není nutné, pokud si to sama nepřejete, palpační vyšetření také ne, pokud se nejedná o hrozící předčasný porod, s podravem AP
25. 4. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, jsem v ukončeném 36 týdnu těhotenství. Na genetice mi byl zjištěn Usherův syndrom (5 % zorné pole). Moje praktická lékařka chce abych rodila císařským řezem. Tak jsem se chtěla zeptat jestli mohu rodit přirozenou cestou a...
odpověď
Dobrý den, indkaci k SC doporučuje specialista, v tomto případě oční lékař, s pozdravem AP
23. 4. 2019
otázka
Vážený pane doktore, chtěla bych Vás poprosit o radu, která se jedná případné cerkláže. Mám za sebou předčasný porod ve 28+0 tt před třemi lety. Tehdy mi byla kvůli zkracování čípku s tvrdnutím břicha také provedena cerkláž, ale po měsíci od zákroku...
odpověď
Dobrý den,nevím,kde žijete,ale v ČR platí doporučení, jehož jsem spoluautorem a sice,porodi-li žena předčasne,měla by mít AUTOMATICKY v dalším teh.Utrogestan od začátku.Cerklaz profit jen do cca 24.tydne,pak postrádá smysl = nesnižuje riziko
23. 4. 2019
otázka
Dobrý den chci se zeptat v jakém týdnů mě čeká plánovaný císařský řez když už mám za sebou 3 předchozí řezy a ráda bych si zažádala o sterilizaci ale nevím jak by měla žádost vypadat . Děkuji
odpověď
Dobrý den,neni-li důvod dříve,pak rez kolem 39.uk.tydne.Žádám o provedení sterilizace a jsem si vědoma, že zákrok je trvalý a nezvratný.
23. 4. 2019
otázka
Dobrý den, jsem nyní 31+0 a byla jsem hospitalizovaná na popud mého gynekologa ve 30+4 kvůli zkráceni čípku a tvrdnuti břicha a údajný předčasný porod pro otevírání se (vše vyšetřeno pohmahem). V nemocnici ale zjistili, že čípek je zkrácen podle...
odpověď
Dobrý den,riziko předčasneho porodu je ve Vaší situaci velmi malé,ale vidíme jen krátkodobě,v řádu týdnů