Valacyklovir

9. 1. 2019
otázka

Dobrý den, mám dotaz a zároveň hrůzu. Prosím vás, vzhledem k tomu, ze trpím na genitalni opary i na opary na rtu byl mi před porodem podáván valacyklovir 2x denně tabletu a to až do porodu. Po porodu jsem se domluvila s dr. A valacyklovir mi nechali užívat i po porodu z důvodu toho, ze jsem je i poprosila jelikož jsem se bála, ze vzhledem k emocim se mi opar udělá a já nákazim miminko. Vůbec mi nenapadlo, ze by to mělo vadit při kojeni. Valacyklovir jsem tedy vesele užívala do včerejšího dne než jsem si přečetla ze de nesmí při kojeni. Miminko je plně kojeno. Narozeno 27.12. . Prosím nemohla jsem miminku ublížit? Jsem z toho strašně nešťastná. Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den. V medicíně je možné všechno, ale vždy je potřeba vážit rizika a přínosy. Dětem někdy dáváme na herpetickou infekci rovněž antiviroka a nežádoucí účinky nemají. Naopak pokud by dítě mělo herpetickou encefalitídu, tak může mít doživotní následky. Vzhledem k tomu, že jste na opary dlouhodobě trpěla, tak by mělo být dítě chráněno Vašimi protilátkami, které ale nejsou všemocné. Máte za sebou rizikový moment - porod, kdy nedošlo k přenosu infekce. Proto nyní nejspíše můžete valacyklovir po domluvě s Vaším lékařem vysadit. V případě, že se objeví opar na rtu, nosit roušku. V případě, že by dítě pak jakkoli změnilo chování, musíte do nemocnice.

MUDr. Martin Magner, Ph.D.


Počet odpovědí: 1772
Další dotazy
19. 7. 2019
otázka
Vazeny pane doktore, omlouvam se za dotaz asi uzkostlive maminky, ale stale se mne honi hlavou ...moje maminka cca pred mesicem prodelala radioterapii - klasickou teleterapii pro ca prsu. Vzhledem k rocni dobe jsme byli casto na spolecne chalupe a s...
odpověď
Dobrý den. Pokud to byla klasická teleterapie a ne lokální ozařování, tak zdroj radiace tam již není. Takže není důvod se bát a mamince držím palce, aby to dobře dopadlo.
19. 7. 2019
otázka
Dobrý den, Dcera má za sebou první dávku očkování hexa + Prevenar (očkováno dohromady v jeden den). Zajímalo by mně, jestli je s ohledem na účinnost očkovacích látek možné druhou a třetí vlnu vakcinace rozdělit tak, aby se Prevenar neočkoval zárověň...
odpověď
Dobrý den. Měl by tam být zachován určitý interval. Interval je přibližný. Teoreticky to jde, takže si umím představit očkování jedno jeden týden, druhý druhý týden. Na druhou stranu, prakticky, když už jste začaly v jedné době, očkování bývají...
19. 7. 2019
otázka
Dobrý den beru desloratadin 5mg denně na alergii můžu si občas vzít k tomu neurol 0,25mg nestane se mi nic v přívalovém letáku píši že by to mohlo ovlivňovat centrální system
odpověď
Dobrý den. Ale pokud se jedná o dotazujícíc se maminku, tak ta ať si klidně vezme oba léky na svou odpovědnost. Pokud se ptá dítě (předpokládám dospívající), tak to prosím prokonzultovat s lékařem, přínosy a rizika, léky přeci jenom nejsou lentilky.
19. 7. 2019
otázka
dobrý den, pane doktore, metabolické testy mojí dcery /4 roky/ ukázali vše v normě až na jedinou položku - hodnotu aspartatu /nebo aspartamu,teď si nespomenu přesně, zatím jsem probírala s doktorem jen telefonicky a to na mojí dovolené v zahraničí...
odpověď
Dobrý den. Vůbec bych se tím netrápil. Nález bude spíše sekundární. Můžete mi někdy v polovině září napsat na můj mail, objednám Vás do ambulance a zkontrolujeme to nebo si o tom aspoň popovídáme.
19. 7. 2019
otázka
Dobry den, Kluk 21m se mi v sobotu probudil s rymou vodovou,pozdeji mirna teplota do 37.5,spise 37.2...asi pul dne.Soucasne jsem.nasla vyrazku na brisku charakteru miniaturnich pupinecku velikosti tecky asi mikrotuzkou.v barve kuze..vypada to jak...
odpověď
Dobrý den. Omlouvám se, problém máte nejspíše již vyřešen. Ale stejně by se k němu musel vyjádřit Váš lékař po vyšetření dítěte.
17. 7. 2019
otázka
Vážený pane doktore, synovi (9,5 měsíce) pro cca týden přetvrávající zvýšené teploty (do 38,5 v konečníku, bez odečtu) paní doktorka udělala výtěr z krku. Teploty nyní klesly (pravděpodobně byly součástí prořezávání zubů), nicméně ve výtěru z krku...
odpověď
Dobrý den. Souhlasím s paní doktorkou. Určitě bych neléčil. Tohoto typu Streptokoka se bojíme u dětí v nororozeneckém věku, případně u těžce imunokompromitovaných jedinců. Jinak je součástí běžné flóry. S ABKM nic společného nemá.
17. 7. 2019
otázka
Dobrý den, dnes jsem byla se svoji 16mesicni dcerou u prakticke doktorky kvuli jeji fontanele kterou ma 2x1,5. Rikala jsem ji, ze ma fontanelu od 6mesice porad stejnou, ze se ji nezmensuje a ona mi rekla ze to nevadi, ze ma do dvou let cas, ze se ji...
odpověď
Dobrý den. Souhlasil bych s paní doktorkou, že to v tomto věku nemusí znamenat nic patologického. Zásadní spíše je, že vývoj dítěte je v pořádku a obvod hlavičky také (tady by bylo ideální vidět křivku růstu hlavičky).
15. 7. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, syn je narozený v termínu 25.4.2019, PV 2940g, plně kojený. Krátce po porodu se mu objevil ve stoličce hlen. V jeho 6ti týdnech jsem ze stravy vynechala mléko, vejce, sóju, kuřecí a hovězí maso. Po 3 týdnech diety jsem...
odpověď
Dobrý den. Jste první maminka, co podepsala děťátko, takže Matýska srdečně zdravím:-) Matýsek je pěkný macek a šíleně prospívá (za 11 týdnů je to 250g na týden). To znamená, že se jednoznačně přepíjí a také, že netrpí žádným závažným problémem. U...
15. 7. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, narazila jsem na internetu na clanek jak merit obvod hlavicky miminkum. A pisi: Frontookcipitální obvod (dále FOH) měříme pásovou mírou přes glabellu s přesností na 1mm. Cejchovaná páska je při měření vedena horizontálně -...
odpověď
Dobrý den. Žel přesně na milimetry hlavičku měří málokdo a většinou to skutečně měříme krejčovským centimetrem. Proti uvedenému z textu nic nemám. Daleko důležitější včak, jestli je hlavička na 75. nebo na 90. percentilu (a jestli je měřena o tak...
11. 7. 2019
otázka
Dobrý den, pane doktore, synovi (23 měsíců) na ORL disgnostikovali druhý stupeň u nosních mandlí. Mudr.doporučuje operaci v červnu příštího roku. Syn nebývá nemocný (za dva roky cca 5 krát, běžné nachlazení, většinou po očkování), dýchá pusou v době...
odpověď
Dobrý den. Operaci by měl indikovat ORL lékař, takže mohu jenom laicky - termín máte až za rok, takže mezitím je dost dlouhá doba a uvidíte, jak se bude situace vyvíjet, event. jestli se velikost mandle zhorší. Nevím, jestli jste chtěla napsat...