Vážený pane doktore, po delším váhání ...

4. 1. 2005
otázka
Vážený pane doktore, po delším váhání a vánočním přerušení poradny, kterou myslím mám přečtenou opravdu celou si dovoluji i já obrátit se na Vás s dotazem, tedy s dotazy. :--))Předně Vám ale i já děkuji za Vaše neocenitelné služby pro těhulky a snažilky a přeji Vám úspěšný rok 2005 , včetně květnové atestace!!!V listopadu 04 jsem prodělala kyretáž v 11tt+5, diagnoza zamlké těhotenství. Zákrok jsem přežila údajně bez komplikací, sice jsem 3 týdny špinila či krvácela, ale prý to je ještě v normě. Bolesti jsem neměla, šestinedělí jsem dodržela, MS se dostavila 34 dní po zákroku a 5.den MS jsem začala brát HA Logest , vše dle dohody s gyndr. ( nechat MS tzv. „odkrvácet“) a vím, že HA doporučujete i Vy. Samozřejmě mi byla doporučena 1/2roční pauza, kterou propagujete i Vy. Přesto bych měla několik dotazů:1. Ve Vašich odpovědích na toto téma se neustále objevuje argument regenerace a dorůstání děložní sliznice před dalším těhu, k čemuž dva tři měsíce údajně nestačí. Pokud je mi ale známo, tak principem každého MS cyklu je nárůst nové a nové děložní sliznice (endometria), která se během krvácení CELÁ odplaví, pak by teoreticky již 1.MS měla být signálem že je vše OK a žádná další sliznice regenerovat nebude, neboť ta právě narostlá se odplavila??!! Nebo to tedy znamená, že při zákroku je běžně poškozeno nejen endometruium, ale i myometrium, svalovina děložní a o její regeneraci mluvíte? Nebo je snad v děloze ještě COSI mezi endometriem a myometriem, jakýsi přirozený epitel neboli výstélka dělohy, která musí dorůst do přirozených hodnot??2. Pakliže by argumentem pro tak dlouhou pauzu byla právě regenerace DS, pak proč jak Vy tak můj gyndr doporučuje braní HA ?? Není jedním z účinků HA právě „zeslabení“ růstu děložní sliznice, což má vytvářet jakýsi sekundární antikoncepční účinek, tedy případné zamezení uhnízdění případně „proklouzlého“ vajíčka, jelikož DS by byla tak nízká, až nulová, že by se neuchytilo … jinými slovy proč doporučujete na regeneraci DS něco, co jejímu růstu brání??3. V jednom z článků na netu k tomuto tématu jsem se dočetla o stahování děložního hrdla, které údajně je natolik elastické, že je staženo za několik dnů!!??? Je to možné? Je také pravda, že při KAŽDÉ kyretáži je děložní hrdlo navíc mechanicky staženo kleštěmi, tedy že se takto napomáhá jeho stažení a že přílišné stažení kleštěmi může vést ke srůstům děložního hrdla/čípku??? Může Dr.na UTZ zjistit a vidět zda je ještě povolené nebo již zcela uzavřené?4. Můj gyndr.nepovažuje po šestinedělí za nezbytné dělat ani vnitřní UTZ, ani odběr krve na pokles HCG ani HSG či HSK dělohy ani si nepřipouští, že by mohlo dojít k nějakým komplikacím jako srůsty v děloze či zánět čípku. Co z toho byste považoval za nejnutnější udělat vy, mám na něčem trvat či se spokojit s „běžnou“ prohlídkou na „koze“ bez UTZ??5. Je Utrogestan, Duphaston či jiný lék se stejným účinkem ( hormonální podpora těhu, nemyslím úprava cyklu) vždy jen na lékařský předpis nebo existuje i nějaký volně prodejný? Mohu po svém gyndr. nějak „vyžadovat“v případném dalším těhu jeho předepsání??6. Před těhu a ještě na UTZ v 11tt jsem měla zřetelně retroverzní, zakloněnou dělohu, ještě se těhotenstvím nesrovnala. Vrátila se po zákroku do svého zakloněného stavu nebo ji to mohlo do budoucna nějak změnit- srovnat?7. Poslední dotaz mi velkou radost nedělá, nyní jsem 17DC, od 6.DC beru HA, přesto se po nebolestivém (!) styku objevilo krvácení, zprvu špinění, teď již krev, které trvá již 3dny bez bolestí. Co může znamenat a co mohu čekat při případné návštěvě dr. za „diagnozu“ ?? Mám jít na UTZ i v tomto „stavu“ a může jít o protrženou dělohu po zákroku, která se stále nezaléčila, způsobila to 3týdenní krvácení po zákroku a nyní se opět ozývá, pokud ano, jak by se léčilo?? „Léčbu“ Ascorutinem považuji opravdu za léčbu v uvozovkách, sice ztlumí krvácení, ale jistě neodstraní příčinu. Teploty nemám a výsledky histologie byly prý „ ŽÁDNÉ“ !Za jakékoliv, i částečné zodpovězení některých dotazů či odkaz kde hledat Vám děkuji předem, účastním se diskuze s holkami, kterými se stalo to samé a naše otázky jsou vesměs podobné, takže určitě pomůžete více zmateným duším :--))). Omlouvám se za délku dotazu.
odpověď
Dobrý den, tak stran potratu obecně vás předně poprosím, pokud jste to neučinila, kouknout se na archiv článků na porodnice.cz-tematika potratů je rozebrána, alespoň částečně. Ad 1 - obecně by při kyretáži nemělo dojít k poškození myometria- svaloviny,ale sliznice - endometrium se skládá ze dvou částí - bazální, ta se nemění, neodlučuje se při menses a "funkcionální", která se odlučuje při měsíčkách. Při kyretáži se poraní vždy i část bazální ta se musí zregenerovat, o té je řeč.Ta musí mít "čas na hojení". Ad 2 - účelem anitkoncepce je zástava ovulace - čili nemožnost těhotnět, hormony blokují výdej tzv. gonadotropních hormonů, antikoncepční hormony dodávané v pilulkách však zároveň zajišťují dostatečné "zásobení" pro regeneraci sliznice. Takže hladina dodávaná v antikoncepci je absolutně v pohodě,co se týče regenerace. Ad 3 při každé kyretáži dochází k mikrotraumatům hrdla děložního,ale protože "to je na to zvyklé" ( porod je daleko větším traumatem než kyretáž :-)) ) ,nezabývejte se tím - tady není žádný důvod k obavám,tím pádem další nemá smysl rozebírat. ad 4 při bezproblémovém průběhu "malého šestinedělí" skutečně není krom gynekolog. vyšetření k žádnému dalšímu důvod, to mi musíte věřit, bylo by velmi neobvyklé je udělat. Pokud by obtíže byly, pak má smysl udělat ultrazvuk atd. ad 5 - gestagenní hormony někteří autoři doporučují pro "jistotu" po prvním těhotenském neúspěchu v následném dalším těhotenství podávat, takže důvod k němu by tu mohl být. Rutinní důvod k němu není,nicméně je možné ho podávat . ad 6- zakloněná děloha je buď fixovaná / např. srůsty /, nebo volná - pohyblívá děloha Jestliže je fixovaná , v těhotenství se "to pozná" tím ,že často bolí břicho (samozřejmě je diagnosa pohmatovým vyšetřením potvrzena ), případně žena krvácí. Fixovaná retroverze je velmi vzácná, souvisí např. s proběhlou operací v břiše, dále tzv. endometriosou ( onemocnění charakterizované srůsty apod. ). Zamklý potrat ale zakloněním dělohy způsoben není. Po porodu a potratu se zpravidla děloha zakloní prakticky u všech žen, neřešte to, nemá smysl se tím zabývat. ad 7- nepíšete, zdali se jedná o první cyklus užívání, jestliže ano,je krvácení uprostřed cyklu relat. časté, určitě k lékaři běžte, pokud krvácení není silné, není důvod ale k žádným obavám, teoreticky by mělo ustat, mohlo by jít o krvácení z důvodu nerovnoměrných hladin hormonů ( tzv. "z průniku" ), relat. často probíhá první tři měsíce užívání. Stejně tak je pak možné výhledově změnit preparát za takový, který obsahuje vyšší h¨ladiiny hormonů estrogenů, Logest má hladiny jedny z nejnižších...Krvácení na podkladě poranění dělohy sice možné je,ale k tomu by se již přidaly další obtíže ( bolesti břicha atd. ), navíc by vznikly obtíže časně po výkonu, často jsou přítomny krom krvácení teploty, jako infekční komplikace
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24751
Další dotazy
14. 8. 2020
otázka
Dobrý den, moc děkuji za zodpovězeny předchozí dotaz. Mám diagnostikovanou cholestazu, jsem 34+0tt. Nejvyšší hodnoty Alt 7,3, Ast 3,7, zlucove kyseliny 22. Brala jsem 2xdenne transmetil a 3x denně ursosan, nyni me propousteji z nemocnice s Alt 1,57...
odpověď
Dobrý den,pokud je opravdu cholestáza, Transmetil opravdu placebo efekt, cholestáza není porucha funkce jater, zvýšení jaterních enzymů není spojeno s abnormalitami funkce jater a rychle se normalizuje po porodu. Za mě žluč.kyseliny á 2 týdny a...
14. 8. 2020
otázka
Dobrý den, jsem po druhé těhotná, již 38 tt. Mám problémy s pánví, bolí mě při chůzi i vleže. V nemocnici mi symfyzu pravidelně měřili a na posledním měření byla 14mm. Byla mi doporučená sekce, z důvodu hrozby prasknutí pánve. Nikde není dano, že si...
odpověď
Dobrý den, pokud je opravdu zobrazovacím metodami potvrzena sympfyzeolýza, pak doporučujeme graviditu ukončit císařským řezem, AP
14. 8. 2020
otázka
Dobrý den, mám na Vás otázku týkající se cisterny magny. Na UZ v 30 týdnu bylo zjištěno, že je zvětšená, 13 mm. Lékař naplánoval další UZ + MRI. Zajímá mě, jaký následek (postižení) by mělo dítě s takovouto diagnozou. Zda se jedná o nějaký syndrom...
odpověď
Dobrý den, nyní asi nelze určit prognozu bez přesné diagnozy, počkejte na výsledek kotnrolního uktrazvukového vyšetření a magnetické rezonance, AP
14. 8. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se zeptat na Váš názor ohledně mé situace. Právě jsem začala 30tt těhotenství, zhruba před dvěma týdny mi můj doktor oznámil že malý hodně naléhá hlavičkou na čípek který se zkrátil na 30mm nařídil mi přísný...
odpověď
Dobrý den, není důvod dodržovat klidový režim, máte těhot.nález, riziko předčasného porodu je velmi nízké, AP
14. 8. 2020
otázka
Dobrý den vážený pane profesore. Chtěla bych se vás zeptat, jsem nyní v 8+2 týdnu těhotenství. Včera jsem byla u kamarádky, která má doma domácí doppler podobný angelsounds o frekvenci 2,5MHz, a říkala, že už tak brzy slyšela miminko, tak jsme to...
odpověď
Dobrý den, z jednorázového použití je riziko poškození plodu nereální, doporučujem tyto přístroje používat až po 14 g.t., AP
14. 8. 2020
otázka
Vážený pane profesore, dovoluji si Vás požádat o radu. Jsem ve na konci 4. měsíce těhotenství (věk 37 let), mám sedavé zaměstnání a trápí mě otoky končetin. Objeví se vždy když dlouho sedím. Otékají mi kotníky, nárty a lýtka, prsty u rukou, večer mě...
odpověď
Dobrý den, zkuste se vyhýbat dlouhému sezení, prokrvení končetin podpořte kompresivními podkolenkami , můžete zkusit i venotonika např.detralex a užívejte hodně bílkovin, s pozdravem AP
14. 8. 2020
otázka
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jsem v 31tt a včera poprvé jsem měla lehké špinění takové hnědší barvy může to být způsobené námahou? Protože jsem v ten den myla okna tahala kbelík s vodou pracovala na slunci na zahradě. Mám trošku obavy o miminko...
odpověď
Dobrý den, ano může to být způsobené větší námahou, pokud to bylo jenom slabé špinění a nemáte pravidelné bolesti, žádný výtok ani solné krvácení, nemusíte akutně na gynekologickou prohlídku, AP
10. 8. 2020
otázka
Dobry den, jsem momentálně 33+5tt a jsem již 22 dní hospitalizována na rizikovem kvůli zvysenym jaterním testum. Nemám jiné priznaky- žádné svědění, žádné otoky ani vysoký tlak, žádná tmavá moc a světla stolice. Jen zvýšené jaterky a občas tlak v...
odpověď
Dobrý den,cholestáza má mít splněna "nějaká" kritéria, mj. vzestup hladiny žluč.kyselin a/nebo svědění.Soudě dle uvedeného bych za cholestázu považoval. Pokud nedochází k astronomickému vzestupu hladin žluč.kyselin, sledujeme ambulantně, přidaná...
9. 8. 2020
otázka
Dobrý den, dnes jsem 29tt+6. Minulý pátek (28tt+6) jsem byla přijata k hospitalizaci na doporučení mého gynekologa po kontrole děložního čípku- naměřeno 8mm + 15-20 tuhnutí břicha denně. V nemocnici ještě ten den kontrolní UTZ, naměřeno 12 mm,...
odpověď
Dobrý den,možná jsem přehlédl,ale nevidím to  nejzásadnější opatření,progesteron vaginálně. Pakliže ale riziko předčasného porodu před 33.týdnem nízké ,zdá se,podle stávajících parametrů, že hospitalizace nezbytná není.
9. 8. 2020
otázka
Dobrý den, dnes jsem 20+5 tt, cervikometrie 26 mm. Stejná hodnota i 13. a 27.7. Hlavička naléhá, pohyby citím hodně dole. Jsem po LEEP děložního čípku v roce 2018, po konizaci dle lékaře čípek nezkrácen s dělkou hrdla 46 mm. Tvrdnutí břicha od 16 tt...
odpověď
Dobrý den, norma mezi 20.-30.týdnem 25 mm a více, po konizaci zatím tedy vše o.k., pokud by se hrdlo zkracovalo (cervikometrie á 3-4 týdny vhodná), progesteron vaginálně na místě a kdyby bylo možné, doupřesnit via predcasnyporod.eu riziko...