Vážený pane doktore,můj dotaz možná nespadá ...

7. 4. 2005
otázka
Vážený pane doktore,můj dotaz možná nespadá pod Vaši kvalifikaci, ale určitě mi aspoň trochu poradíte. Z krevních testů mi bylo zjištěno, že mám velmi vysokou hladinu testosteronu (bohužel jsem si nezapsala číslo). Pan doktor mě poslal na vyšetření na gynekologii (že by to snad mohlo i znamenat, že se něco děje s vaječníky), ale vyšetření dopadlo dobře bez nálezů. Jsem teď ve fázi, že se již pár měsíců s manželem nechráníme a chtěli bysme časem mimčo. Samozřejmě jako skoro každá ženská jsem si myslela, že to půjde hned, takže, když to hned nejde, už vymýšlím, co by mohlo být za problém. Můj dotaz tedy zní, může vysoká hladina testosteronu zabránit otěhotnění? Jinak jsem bez problemů, perioda pravidelna (kolem 32 dnů).Je mi 28 let. Velmi děkuji za odpověď.
odpověď
Dobrý den, zvýšený testosteron může znamenat,že máte sice pravidelné měsíčky,ale bez ovulace - jedná se možná o komplexní poruchu horm. charakteru zvanou hyperandrogenní syndrom. Kde je porucha ovulace - možná , netuším, musel bych vědět daleko více, je určitě zvýšené riziko nemožnosti otěhotnět. Pokud se do roka od zač. snažení nezadaří, lze ovulaci hormonálně vyvolat velmi snadno.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 22882
Další dotazy
19. 1. 2017
otázka
Dobrý den, jsem 15tt a v pátek mě čeká vyvolávaný potrat, kvůli gastroschíze, tak bych se ráda zeptala jak to probíhá a co můžu čekat. Předem moc děkuji za odpověď.
odpověď
Dobrý den, záleží na zvyklostech pracoviště, kam jste na výkon objednaná. Určitě Vám všechno podrobně vysvětlí při příjmu.. KA
17. 1. 2017
otázka
Dobrý den, jsem ve 27 týdnu těhotenství a snědla jsem 13.1.2017 cca 80 g sýra, který byl ze 40% z nepasterizovaného ovčího sýra a zbytek byl z kravského pasterizovaného, já jsem viděla na etiketě pasterizovaného a dál jsem nečetla a nyní se obávám...
odpověď
Dobrý ,tak listerie jsou v přípustné množství v řadě mléčných výrobcích,pokud se správně skladu,nijak takový výrobek nevadí.
17. 1. 2017
otázka
Hezký den pane doktore, jsem 5 dní po AMC, kdy je optimální doba se vrátit k sexu?Žádné obtíže po zákroku zatím nebyly, dodržuji klidový režim. Děkuji a hezký den. Dana, 16tt.
odpověď
Dobrý den,cca tři týdny.
17. 1. 2017
otázka
Dobrý den pane doktore, chtěla bych Vás poprosit o radu - moje sestra, 41 let, žije dlouhodobě v USA, nyní je poprvé těhotná, 7 tt., miminko je dle vyšetření u dr. zatím v pořádku, nicméně sestře byly zjištěny na základě cytologie chlamydie, dle...
odpověď
Dobrý den,Azitromycin je lék běžně dostupný v ČR řadu let,  lék první linie na léčbu chlamydií v těh. a je bezpečný celou jeho dobu. Nevím,jestli ale bolesti zad souvisí s chlamydiemi, to mi přijde hodně odvážné...
17. 1. 2017
otázka
Dobrý den, vážený pane doktore 29.Prosince jste odpověděl na moji otázku (2013 donošené zdravé dítě, 2014 SP 21+3 prolaps vak blan +prokázány na CVS Downův syndrom, 2015 SP 13tt, prosinec 2016 17+4 zkracujicí čípek). Bohužel poslední 4.těhotenství...
odpověď
Dobrý den,není jen o vyšetřeních,ale i opatřeních,nevím,jestli jste obojí měla adekvátní - můžete mě napsat na michalkoucky@seznam, nějak se domluvíme na schůzce a uvidíme.
17. 1. 2017
otázka
Omlouvám se,nechtene jsem předešlý dotaz odeslala dříve..tedy dodávám...jak to s tím merenim u nálevky prosím je?A pokud by ty 2cm se nebraly v potaz,ale pouze těch 14mm v nejkratší aktivní části,byl byste opět pro opakování partosure testu nebo...
odpověď
Dobrý den,určitě bych doporučil neležet = mírně riziko předčasného porodu zvyšuje.
17. 1. 2017
otázka
Dobrý den, po neskutečnem přístupu dr,kdy mi bylo několikrát zopakováno,ze mohu porodit kdykoli a jistě to bude předčasně(k čemu to zastrašování,kdyz s tím stejně nemohu nic dělat a jen mne to stresuje) se opět obracím s dotazem na Vás.Prvni porod...
odpověď
Dobrý den,pokud cervikometrie pod 15 mm, je riziko předč.porodu před 33.týdnem cca 50%,ale druhá polovina porodí poté.Těžko říci, Partosure  a cervikometrii určitě opakovat, Utrogestan 2 tbl vaginálně,ale více se říci nedá
17. 1. 2017
otázka
Dobrý den pane doktore, prosím Vás o Váš názor. Dle PM, která byla 16.9.2016 mám termín porodu 23.6.2017. Dle prvotrimestralniho screeningu mi byl termín posunut na 17.6.2017. V pondělí 9.1. mi dr. na poradně z ultrazvuku nameril velikost plodu 16+...
odpověď
Dobrý den,vím,že někteří kolegové již korigují termín dle UZ z I.trimestru proti PM při jakémkoliv rozdílu,ale osobně preferuji toleranci 7 dní a do tohoto rozdílu termín neopravujeme.
17. 1. 2017
otázka
Dobrý den, pane doktore, měla bych dotaz ohledně konzumace sýru granna padany nyní v těhotenství- je to nepasterizovaný tvrdý sýr, který jsem objevila v bazalkovém pestu na zadní etiketě ( s obsahem 3% podílu této složky ve výrobku) až poté co jsem...
odpověď
Dobrý ,tak listerie jsou v přípustné množství v řadě mléčných výrobcích,pokud se správně skladu,nijak takový výrobek nevadí.
17. 1. 2017
otázka
Dobrý den pane doktore, měla bych otázku. Jsem v 8tt a měli jsme s manželem sex. Nemám v těhotenství žádné problémy a kontrola minulý týden byla v pořádku. Dost mě vyděsilo, že ze mě hned po sexu vyteklo celkem dost vodnaté tekutiny - nikdy se mi to...
odpověď
Dobrý den,ne,plod.voda se ještě takto brzy netvoří, velmi často hlen z porodních cest,který se tvoří od poč.těh.masivně.