Vážený pane doktore,můj dotaz možná nespadá ...

7. 4. 2005
otázka
Vážený pane doktore,můj dotaz možná nespadá pod Vaši kvalifikaci, ale určitě mi aspoň trochu poradíte. Z krevních testů mi bylo zjištěno, že mám velmi vysokou hladinu testosteronu (bohužel jsem si nezapsala číslo). Pan doktor mě poslal na vyšetření na gynekologii (že by to snad mohlo i znamenat, že se něco děje s vaječníky), ale vyšetření dopadlo dobře bez nálezů. Jsem teď ve fázi, že se již pár měsíců s manželem nechráníme a chtěli bysme časem mimčo. Samozřejmě jako skoro každá ženská jsem si myslela, že to půjde hned, takže, když to hned nejde, už vymýšlím, co by mohlo být za problém. Můj dotaz tedy zní, může vysoká hladina testosteronu zabránit otěhotnění? Jinak jsem bez problemů, perioda pravidelna (kolem 32 dnů).Je mi 28 let. Velmi děkuji za odpověď.
odpověď
Dobrý den, zvýšený testosteron může znamenat,že máte sice pravidelné měsíčky,ale bez ovulace - jedná se možná o komplexní poruchu horm. charakteru zvanou hyperandrogenní syndrom. Kde je porucha ovulace - možná , netuším, musel bych vědět daleko více, je určitě zvýšené riziko nemožnosti otěhotnět. Pokud se do roka od zač. snažení nezadaří, lze ovulaci hormonálně vyvolat velmi snadno.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 21421
Další dotazy
27. 11. 2014
otázka
Dobrý den pane doktore, jsem v 31 tt a dostala jsem suchý dráždivý kašel, který trvá asi 3 dny. Teploty žádné nemám. Zašla jsem do lékárny a byl mi doporučen sirup Stodal nebo sirup Stopkašel od Dr.Weisse. Na příbalovém letáku je však uvedeno, že se...
odpověď
Dobrý den,bohužel, na rovinu, znalosti farmaceutů o reálné bezpečnosti léků v těh.jsou takřka nulové...tedy v ČR. Uvedená fytofarmaka moc těhotným neuleví, když už, daleko efektivnější je amboxol (Ambrobene), N-acetylcystein (ACC), Musocolvan atd.,...
27. 11. 2014
otázka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, mám toho plnou hlavu. Při poslední kontrole mi paní doktorka zjistila zkrácení hrdla, ve 22 týdnu mám hodnotu 32 mm. Měřila vnitřním UZ. Doporučila klid a magnésium. Za týden kontrola. Chtěla bych se zeptat, jak moc...
odpověď
Dobrý den, normální délka hrdla mezi 20-30.týdnem je 25 mm a více, u Vás tedy ještě norma. Nicméně vzhledem k anamnéze předčasného porodu by jste měla užívat od počátku každého dalšího těh. Utrogestan 2 tbl vag na noc - ten  je tedy nyní...
27. 11. 2014
otázka
Dobrý den, jsem v 38 tt a při včerejším měření pánve mi byly naměřeny tyto rozměry:27-30-32-17. Miminko má dle UZ hlavičku větší, ve zprávě je vedeno: BPD 99,2 cca CV 115 mm. Lékař mi sdělil, že by mohl být problém při průchodu miminka. Kontrola...
odpověď
Dobrý den,vedení porodu moderní porodnictví neposuzuje jen podle čísel (orient.výpovědní hodnota),ale především dle pečlivého posouzení pánve a vztahu plodu k ní. Bez toho posoudit způsob vedení porodu, virtuálně tedy nelze.
27. 11. 2014
otázka
Dobrý den pane doktore, jsem v 27tt. Je bezpečné pro plod, pokud užívám utrogestan 1-0-1 (proti kontrakcím) a prothazin 0-0-1 (proti úzkostem, nespavosti), a to i po delší dobu? Děkuji moc.
odpověď
Dobrý den,ano,nemělo by vadit.
27. 11. 2014
otázka
Dobrý den pane doktore, jsem podruhé těhotná, 19tt. V 10tt jsem byla na krvi - a pan doktor mi sdělil, že mám "zvýšené protilátky" - v souvislosti s červenými krvinkami....a proto musíme test zopakovat, aby se potvrdilo/vyvrátilo zda je vše v...
odpověď
Dobrý den,rád bych,ale musela by jste mi jasně říci,o jaký typ protilátek jde. Většina je tzv. nepravidelných a nijak nevadí,některé (např. anti-D,anti-c,anti- K.....) vadit mohou.
27. 11. 2014
otázka
Dobrý den, jsem v 12+4tt, před dvěma dny jsem byla u své gynekoložky na prohlídce a řekla mi, že v 13+3tt (kdy jsem objednaná v Brně na sreening NT+) je již zbytečný a že nemusím vyhazovat peníze, že pak se dělá o něco později tripple test. Jenže...
odpověď
Dobrý den,pokud jste objednaná a ví o Vás, tak bych absolvoval, to je celé, vyhozené peníze nejsou.
25. 11. 2014
otázka
Dobrý den pane doktore, moc se omlouvám, ale mám ještě jeden dotaz. V 21+3tt mi byl naměřen čípek 50mm, o dva týdny později dnes v 23+3tt je to "jen" 31mm. Vím, že je to stále norma, ale je možné, aby se takto zmenšil během 2 týdnů a nepokračovalo...
odpověď
Dobrý den,ano,jste zřetelhodná,ale zatím bych byl v klidu,nicméně,kontrola cervikometrie vhodná za týden dva a při dalším zkrácením bych se asi klonil k přijetí - podle toho ,kde budete rodit....u nás by bylo jasné,šéfem odd.rizik.těh. jsem já a pak...
25. 11. 2014
otázka
Dobrý den, pane doktore, chtěla bych se zeptat - jsem ve 12tt s tím, že zatím probíhalo vše v pořádku, pouze jsem sledovana pro zvýšenou srážlivost krve a VVV srdce. V posledni době cítím, že mám hodně nízko položený děložní čípek (skoro u poševního...
odpověď
Dobrý den,ano,může být normální,pokud je vše o.k.,tj.i vnitřní vyš.
25. 11. 2014
otázka
Dobrý den pane doktore, jsem ve 27tt, již několik týdnů mi tuhne břicho občas mírně bolestivě. Z důvodu zkráceného čípku (cervikometrie: 23tt -38mm, 25 tt- 33mm, 26tt - 31mm) mám klid na lůžku, magnosolv 2-2.5 sáčku, utrogestan 1-0-1. Krom toho beru...
odpověď
Dobrý den,je mi líto,že takhle napíšu,ale pokud cervikometrie 25 mm a více,není důvod Vás jakkoliv omezovat,tzn.ani Utrogestan apod není nutný,natož jakékoliv OMEZENí.
25. 11. 2014
otázka
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli se někde u nás (např. U Apolináře) provádí Fibronektin test na detekci předčasného porodu? I ambulantně, když si to člověk zaplatí? V případě, že ano, co je k tomu potřeba? Jsem podruhé těhotná (24tt), první...
odpověď
Dobrý den,ano, v ČR jsem zavedl osobně já. Test se provádí jen u jednočetných těh., pokud je délka hrdla 25  mm a méně a je to experimentální metoda,která není zavedena - nikde na světě - v rutinní praxi. Osobně si platíme z našich prostředků (...