Vážený pane doktore,můj dotaz možná nespadá ...

7. 4. 2005
otázka
Vážený pane doktore,můj dotaz možná nespadá pod Vaši kvalifikaci, ale určitě mi aspoň trochu poradíte. Z krevních testů mi bylo zjištěno, že mám velmi vysokou hladinu testosteronu (bohužel jsem si nezapsala číslo). Pan doktor mě poslal na vyšetření na gynekologii (že by to snad mohlo i znamenat, že se něco děje s vaječníky), ale vyšetření dopadlo dobře bez nálezů. Jsem teď ve fázi, že se již pár měsíců s manželem nechráníme a chtěli bysme časem mimčo. Samozřejmě jako skoro každá ženská jsem si myslela, že to půjde hned, takže, když to hned nejde, už vymýšlím, co by mohlo být za problém. Můj dotaz tedy zní, může vysoká hladina testosteronu zabránit otěhotnění? Jinak jsem bez problemů, perioda pravidelna (kolem 32 dnů).Je mi 28 let. Velmi děkuji za odpověď.
odpověď
Dobrý den, zvýšený testosteron může znamenat,že máte sice pravidelné měsíčky,ale bez ovulace - jedná se možná o komplexní poruchu horm. charakteru zvanou hyperandrogenní syndrom. Kde je porucha ovulace - možná , netuším, musel bych vědět daleko více, je určitě zvýšené riziko nemožnosti otěhotnět. Pokud se do roka od zač. snažení nezadaří, lze ovulaci hormonálně vyvolat velmi snadno.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 21942
Další dotazy
3. 7. 2015
otázka
Dobrý den Pane doktore Chtěla bych se zeptat ,jsem dnes 30+1 a v sobotu jsme jeli do nemocnice z mírnými bolestmi bříška.Zjistili mi zkrácený ,mírně měkčí čípek .Zkrácený je na 1cm, neotevřená ,děložní hrdlo 32mm..Hrozně mě vyděsili ,nechali mě...
odpověď
Dobrý den,naprosto sdílím názor kolegy gynekologa. Pokud cervikometrie více jak 25 mm, pak velmi nízké riziko předč.porodu. Jakékoliv omezení bych nečinil,žádný Utrogestan ( tento při zkrácení pod 25 mm)  "ze hlavička naléhá" je konstatování,...
3. 7. 2015
otázka
Dobry vecer pane doktore, chtela bych se zeptat. Byly mi zjisteny bakterie v moci( entetobakterie) ve vyznamnem mnozstvi. Jsem tehotna 26 tt a muj obvodni lekar mi predepsal antibiotika ciplox 500 a ja jsem v pribalovem letacku cetla, ze neni vhodny...
odpověď
Dobrý den, ciplox určitě nepatří mezi první linii volby na léčbu uroinfekce, ale dle nejnovějších poznatků se její jako relativně bezpečné antibiotikum. Daleko bezpečnější je např. amoxycilin 500 mg 3x1 tbl (např. Duomox ) = tento je lék volby.
3. 7. 2015
otázka
Dobrý den, jsem v 17tt, již sedmý den beru antibiotika Duomox 1000 - měla jsem teplotu 38`C, bolest zad, noh, podbřišku, hlavy, zvyšující se CRP, původně podezření na zánět močových cest(nepotvrzeno). Žaludeční nevolnosti mám od začátku těhotenství...
odpověď
Dobrý den,je mi líto,ale pokud Vás nevidím,že nemohu zjistit příčinu obtíží. Kdyby byla ale listeriosa, došlo by už k potratu.
3. 7. 2015
otázka
Dobrý den pane doktore, jsem podruhé těhotná (po KET teď 32+0; první porod 2013, rizikové těh. pro placenta preavia, akutní CS pro abrupci placenty v 38+2). I tentokrát budu rodit u Apolináře a ráda bych se Vás zeptala, jestli mám šanci na přirozený...
odpověď
Dobrý den,pokud nebude ztenčelá a/nebo bolestivá jizva po předchozím řezu,nebude-li plod větší jak 4000g v termínu a nebudou-li jiné důvody, lze rodit přirozenou cestou.
3. 7. 2015
otázka
Dobry den pane doktore, jsem ve 28 tydnu tehotenstvi.Byla jsem na kontrole u doktora s tim,ze citim pohyby mene intenzivneji nez drive.Na to pan doktor zjistil,ze prutoky krve pupecnikem nejsou takove jaké maji byt.Nevim bohuzel presne hodnoty,vim...
odpověď
Dobrý den,Vy sama nemůžete učinit nic, více se uvidí po kontrolním UZ vyš.
3. 7. 2015
otázka
Dobrý den, pane doktore, mám dotaz, ohledně Entizolu 250mg v tabletách. Jsem v 6tt těhotenství. Léky jsem brala čtyři dny po osmi hodinách. Když jsem zjistila, že jsem těhotná, přestala jsem. Jak velká jsou rizika pro vývin plodu, mohou být nějaké...
odpověď
Dobrý den,příbalový lék neodráží reálný stav vědění o daném léku v těh.,entizol je považován za bezpečný.
3. 7. 2015
otázka
Dobrý den,byla jsem na screeningu v 1.trimestru a riziko růstové retardace před 37tt je 1:75.Pan doktor mi na to napsal Anopyrin,že ho mám brát 1 denně až do 35tt. Jenže po přečtení příbalového letáku jsem se zhrozila.Ráda bych znala Váš názor....
odpověď
Dobrý den,ano, dle nejpokročilejších poznatků je 100 mg Anopyrinu denně BEZPEČNÝM  a relativně efektivním způsobem snížení rizika růstové restrikce.
3. 7. 2015
otázka
Dobry den, mam za sebou 2x SC, nyni jsem ve 26.tt s jednovajecnymi dvojcaty. V pripade, ze vse bude v poradku, ve kterem tydnu mohu ocekavat planovany 3. SC? Dekuji
odpověď
Dobrý den,nebude-li důvod dříve, obvykle kolem 37.ukončeného týdne.
3. 7. 2015
otázka
Dobry den pane doktore, jsem ve 32 tt a v poradne mi bylo receno, cipek uzavren, mirne skracen, klenby castecne vyplneny, hlavickou dolu. Je treba klidovy rezim nebo staci si davat pozor - nezvedat nic, neuklidzet? Dekuji za odpoved.
odpověď
Dobrý den,pokud nemáte pravidelné křeče břicha ,nekrvácíte atd.,pak žádné omezení není nutné.
3. 7. 2015
otázka
Dobry den pan doktor,som v 25 tyzdni tehotenstva cervikometria 22 mm nasadeny Utrogestan 2 tbl na noc.mam 40 rokov v anamneze pred.porod y dovodu vag.inf.v 24 t.,potom 2 dieta tehotenstvo bez obtiazi porod 40 tyzden dieta zdrave.Chcela som sa opytat...
odpověď
Dobrý den, možné to je,ale ukáže až kontrola.