Vážený pane doktore,můj dotaz možná nespadá ...

7. 4. 2005
otázka
Vážený pane doktore,můj dotaz možná nespadá pod Vaši kvalifikaci, ale určitě mi aspoň trochu poradíte. Z krevních testů mi bylo zjištěno, že mám velmi vysokou hladinu testosteronu (bohužel jsem si nezapsala číslo). Pan doktor mě poslal na vyšetření na gynekologii (že by to snad mohlo i znamenat, že se něco děje s vaječníky), ale vyšetření dopadlo dobře bez nálezů. Jsem teď ve fázi, že se již pár měsíců s manželem nechráníme a chtěli bysme časem mimčo. Samozřejmě jako skoro každá ženská jsem si myslela, že to půjde hned, takže, když to hned nejde, už vymýšlím, co by mohlo být za problém. Můj dotaz tedy zní, může vysoká hladina testosteronu zabránit otěhotnění? Jinak jsem bez problemů, perioda pravidelna (kolem 32 dnů).Je mi 28 let. Velmi děkuji za odpověď.
odpověď
Dobrý den, zvýšený testosteron může znamenat,že máte sice pravidelné měsíčky,ale bez ovulace - jedná se možná o komplexní poruchu horm. charakteru zvanou hyperandrogenní syndrom. Kde je porucha ovulace - možná , netuším, musel bych vědět daleko více, je určitě zvýšené riziko nemožnosti otěhotnět. Pokud se do roka od zač. snažení nezadaří, lze ovulaci hormonálně vyvolat velmi snadno.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 22940
Další dotazy
19. 2. 2017
otázka
Dobrý den, na kontrole u mého lékaře mi bylo zjištěno zkracování děložního hrdla. Jsem ve 26+4.tt a bylo mi řečeno, že jeho délka je 26 mm. Přičemž na kontrole, která byla měsíc před touto, byla délka děložního hrdla 30 mm. Čili se zkracuje asi...
odpověď
Dobrý den, riziko předčasného porodu se zvyšuje pokud je délka děložního čípku kratší než 25 mm před 30. týdnem, ideální opakovat UZ kontroly délky děl.č. á 2 týdny, Utrogestan vag je vhodná terapie, pokud je opakoavěn kraší než 25mm. AP
19. 2. 2017
otázka
Dobry den, muj dotez se tyka sportovani v tehotenstvi.Jsem v 10+0tt a doted jsem aktivne hrala badminton.Asi 3x tydne 1,5-2 hodiny svizne hry + 1x mesicne turnaj pro neregistrovane hrace (amateri).Moje gynekolozka mi sport nezakazala,ale ja mam...
odpověď
Změny v organismu vyvolané těhotenstvím nebrání v pravidelné sportovní činnosti, zvláště v prvních měsících. Ve II. a zejména III. trimestru těhotenství děloha svými rozměry omezuje pohyblivost trupu a brání dýchacím pohybům bránice. Svalstvo...
19. 2. 2017
otázka
dobry den chtěla bych se zeptat jak je to z podvázaním vaječníku mam dvě sekce za sebou těd mě čeká třetí během března, četla jsem že se to platí ale já prí nemusím nebott mam dvě sekce za sebou tak nevím jak to je, je mi 23 let .. děkuji za odpoved...
odpověď
Dorbý den, sterilizace znamená přerušení vejcovodů, při kterém není nijak narušena činnost vaječníků, takže zůstává plně funkční jak menstruační cyklus, tak produkce hormonů. Opakovaný císařský řez je častým důvodem k provedením sterilizace ze...
19. 2. 2017
otázka
Dobrý den, pane profesore. Nechala jsem sobě i synovi udělat na vlast.náklady testy na parvovir.infekci z krve. Výsledky u mě byly IgM - 1,430 (ref.interval 0,000- 10,000) a IgG - 47,220 (ref.interval 0,000- 5,000). Syn má IgM 1,970 a IgG 39,040....
odpověď
Dobrý den, vyšetření na parvovirus B19 se obvykle využívá především pro zjištění probíhající infekce nebo stanovení vnímavosti jedince k infekci u těch osob, které jsou ve zvýšeném riziku vzniku komplikací.Odpovědí imunitního systému na...
19. 2. 2017
otázka
Dobrý den pane doktore měla bych na vás dotaz.Jsem již 9let po transplantaci jater.Na internetu moc informací není. Zacla sem toužit po miminku máte nějakou zkušenost ohledně těhotenství po transplantaci jater?Nebo odkaz kde bych se dozvěděla víc...
odpověď
Dobrý den, na naší klinice již několik žen po transplantaci jater úsoěšně donosilo a porodilo, těhotentsví Vám musí , ale doporučit také Váš ošetřující lékař  v transplantačním centru, s pozdravem AP  
19. 2. 2017
otázka
Dobrý den, dnes jsem podstoupila pvotrimestrální screening na certifikovaném pracovišti. Výsledek byl sice negativní, nicméně pan doktor poznamenal, že by "amniocentéza možná stála za zvážení, ale že záleží na mně". Nejsem z toho moudrá... Zde jsou...
odpověď
Dobrý den, Váš výsledek je v ,,šedé zóně" je  negativní,  nicméně při riziku mezi 1:300a 1:1000 doporučujeme alespoň genetickou konzultaci, kde zváží Vašei anamnézu včetně věku a výsledků testu, s pozdravenm AP
19. 2. 2017
otázka
Dobry den, pane doktore, ve 20 tt jsem byla na ultrazvukovem vysetreni. Vse bylo v poradku krome nejakych dutinek v hlavicce, ktere mely jiz byt vyplnene mozkomisnim mokem. Presna zprava zni: Hlava normalniho vzhledu, cysty chorioidalniho plexu...
odpověď
Dobrý den, chorodiální plexus je část mozku, kde se vytváří mozkomíšní mok. V této oblasti se mohou vyskytovat cysty- čili váčky naplněné tekutinou. Je to pravděpodobně chybným vývojem tkáně, nicméně realtivně častý nález ve II.trimestru. Běheme III...
19. 2. 2017
otázka
Vážený pane doktore, jsem nyní 35tt a chtěla jsem se zeptat, zda přináší nějaké koplikace mutace mthfr heterozygot pro mé těhotentsví či porod? Děkuji Vám.
odpověď
Mutace v enzymu methylentetrahydrofolátreduktáze patří mezi tři jednoznačně nejrozšířenější genetické dispozice k trombofilii v evropské populaci.Výskyt těchto polymorfizmů v populaci je až 40 %. K patologickému zvýšení hladiny...
19. 2. 2017
otázka
Dobrý den, nyní jsem v 31 týdnu těhotenství.Již podruhé my nyní vyšla nízká hladina bílých krvinek. Odběry v listopadu 3,3. Odběry v lednu 2,7. Gynekolog mi tvrdí,že miminku nehrozí žádné obtíže,ale přesto mám obavy. Často se dočítám,že vysoká...
odpověď
Dobrý den, pokud jsou ostatní laboratorní hodnoty v normě v těhot.žádné obtíže nejsou  a ani Váš praktický lékař nechce další dovyšetření,tak jenom sledovat, s pozdravem AP
19. 2. 2017
otázka
Dobrý den, bohužel od 12+2 mi byli zjištěny neštovice,, do 2 dnů je mám tedy masivně a k tomu bronchitida na infekčním na Bulovce. Nejdříve jsem dostala antivirotika Valaciklovir 6x2tbl, klid na lužku, hodně pít a při vyšší teplotě nad 38C Paralen,...
odpověď
Dobrý den, pokud je opravdu prokázáné, že se jedná o prvoinfekt planých neštovic, pak při onemocnění v 1. trimestru těhotenství je riziko vzniku vývojových vad 0,5 až 1 %. Kongenitální varicella může u plodu vést ke zjizvení kůže, postižení svalů a...