Vážený pane doktore,můj dotaz možná nespadá ...

7. 4. 2005
otázka
Vážený pane doktore,můj dotaz možná nespadá pod Vaši kvalifikaci, ale určitě mi aspoň trochu poradíte. Z krevních testů mi bylo zjištěno, že mám velmi vysokou hladinu testosteronu (bohužel jsem si nezapsala číslo). Pan doktor mě poslal na vyšetření na gynekologii (že by to snad mohlo i znamenat, že se něco děje s vaječníky), ale vyšetření dopadlo dobře bez nálezů. Jsem teď ve fázi, že se již pár měsíců s manželem nechráníme a chtěli bysme časem mimčo. Samozřejmě jako skoro každá ženská jsem si myslela, že to půjde hned, takže, když to hned nejde, už vymýšlím, co by mohlo být za problém. Můj dotaz tedy zní, může vysoká hladina testosteronu zabránit otěhotnění? Jinak jsem bez problemů, perioda pravidelna (kolem 32 dnů).Je mi 28 let. Velmi děkuji za odpověď.
odpověď
Dobrý den, zvýšený testosteron může znamenat,že máte sice pravidelné měsíčky,ale bez ovulace - jedná se možná o komplexní poruchu horm. charakteru zvanou hyperandrogenní syndrom. Kde je porucha ovulace - možná , netuším, musel bych vědět daleko více, je určitě zvýšené riziko nemožnosti otěhotnět. Pokud se do roka od zač. snažení nezadaří, lze ovulaci hormonálně vyvolat velmi snadno.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 21863
Další dotazy
26. 5. 2015
otázka
Vážený pane doktore, obracím se na Vás s jistou prosbou. Přála bych si druhé dítě, 3x spontální potrat v II. trimestru, viz. má anamnéza níže. V okolí mého bydliště, Jablonec n.N., žádná riziková poradna není. Ráda bych Vás požádala, zda by bylo...
odpověď
Dobrý den, rád bych nabídl,ale nevím,jak zvládnu, čas rozparcelován na minuty,když mi napíšete na nemocniční mail,Michal.Koucky@vfn.cz, zkusím nějak najít čas ,opatření jistě existují,ale jsou na hony vzdáleny běžným postupům  
26. 5. 2015
otázka
Dobrý den pane doktore, ráda bych Vás požádala o radu. Nyní jsem ve 33 tt. Ve 32tt jsem byla na velkém UTZ a moje paní doktorka si vyžádala vyšetření dělohy. Ve výsledcích cervikometri mám psáno: dálka čípku 27mm, CK 6mm, bez funellingu. Jediné, co...
odpověď
Dobrý den,vidím to tak,že moderní porodnictví po 30.týdnu čípek neměří - délka hrdla dle cervikometrie předvídá riziko předč.porodu před 33.týdnem,po 30.týdnu se čípek přirozeně zkracuje,u každé ženy jinak. U Vás bych se tedy vůbec nebál, žádné...
26. 5. 2015
otázka
Dobrý den pane doktore, mám dotaz ohledně zkracování čípku. Jsem ve 21tt, byla jsem na kontrole u své lékařky ve 20+0. Dělala mi uz přes břicho a vyšetřovala rukou. Po vyšetření mi řekla, že je vše v pořádku. Po příchodu domů jsem se podívala do...
odpověď
Dobrý den,délka na hraně normy ( 25 mm a více ), jistě by ale nebylo od věci doporučit Utrogestan a kontola čípku jednou za tři týdny.Pak by se vidělo.Zatím žádné jiné omezení.
26. 5. 2015
otázka
Dobry den p. doktor. Rada by som sa spytala na vas nazor. Momentalne som v 24tt a cakam dvojicky. Minuly tyzden mi doktor meral krcok a bol skrateny 27mm (mala som narocnejsi den, vela som sedela a chodila po meste) a ze ma odporuci do nemocnice na...
odpověď
Dobrý den, určitě progesteron (Utrogestan) lepší,ale Duphaston (chemicky příbuzná látka progesteronu) také dobrý. Klidový režim /rozumějte ležení v posteli/ mírně riziko předčasného porodu zvyšuje. Žádné omezení bych tedy nevidě,pokud bude děl.hrdlo...
26. 5. 2015
otázka
Dobrý den, jsem ve 22 tt a chtěla bych vědět jestli můžu v určité míře pracovat s barvami na dřevo a tmely.Jedná se o práci venku a s rouškou.Není to v uzavřeném prostoru.Jde o práci jen zhruba tři dny v týdnu na max. 2 - 3 hodiny denně. Nejde o...
odpověď
Dobrý den,no, po pravdě to není nejvhodnější,až neznám přesné složení barviv, je možné ,že obsahují látky, které jsou prchavého charakteru a snadno tak mohou pronikat do krevního oběhu Vašeho i plodu.
26. 5. 2015
otázka
Dobrý den, před časem jsem se dotazovala na bolesti kyčlí, nyní jsem po porodu a diagnostikovali mi zánět sedacího nervu, momentálně nemůžu ani chodit a tak jsem plně odkázaná na pomoc ostatních s miminkem, chtěla bych začít docházet na infúze,...
odpověď
Dobrý den,při kojení můžete prakticky vše, že v lékárně či ostatní kolegové bohužel často neví,je věc druhá,takže např. ibuprofen atd. můžete určitě.
26. 5. 2015
otázka
Dobry den,pane doktore. Mam k Vam dotaz. Pred 13lety jsem mela sc,poloha Kp. Nyni jsem v jinem stavu a muj gynekolog mi rekl,ze budu mit opet sc. Nemam ani 150_cm. Ory se na sc pujdu objednat. Bude to tak??? Moc dekuji
odpověď
Dobrý den,asi ano,malá tělesná výška rodičky a předchozí s.c. s sebou nese významnou pravděpodobnost plánování dalšího porodu opět cís.řezem.
26. 5. 2015
otázka
Dobrý den, pane doktore, ráda bych se zeptala na názor ohledně tripl testu. V Olomouci ( dr.Polák) jsem podstoupila NT screening, který vyšel pozitivní. Nechala jsem si udělat neinvazivní test Visibit a ten dopadl v pořádku. Můj gynekolog mě ale...
odpověď
Dobrý den,doporučil bych tripple test neabsolvovat,ale určitě kvalitní UZ screening plodu 20.-22.týden,kde by mělo být vidět více než z tripple testu ,mj. rozštěpové vady se lépe poznají z UZ vyš. než z tripple test.
26. 5. 2015
otázka
Dobrý den, jsem v 11tt. Na začátku 10tt jsem měla jednorázové silné krvácení (tři vložky, velké krevní sraženiny v moči), neměla jsem žádné velké bolesti. Plod byl v pořádku a zůstala jsem tři dny v nemocnici na pozorování a klidový režim. Příčina...
odpověď
Dobrý den, krvácí cca 20% těhotných,aniž cokoliv nakonec znamená.Příčina se nakonec zjistí zřídka,nicméně občas souvisí s nízko nasedající placentou. Léčba žádná ale není.Prognóza se určuje také obtížně.Pokud jednorázová epizoda, nemělo by to s...
26. 5. 2015
otázka
Dobry den pane doktore, jsem ve 30tt a nedavno jsem byla propustena z nemocnice, kde jsem byla hospitalizovana pro kolapsovy stav. Pri prijmu byl proveden utz, kde mi bylo diagnostikovano normalni mnozstvi plodove vody; plodu byla zjistena dilatace...
odpověď
Dobrý den,pokud není množství plod.vody přesně změřeno, může být chyba hodnocení. Každopádně,většinou množství vody nenese s sebou nic špatně,pokud dle UZ plod normální anatomická struktura .Závěr se nicméně činí z více po sobě jdoucích vyšetření.