Vážený pane doktore,můj dotaz možná nespadá ...

7. 4. 2005
otázka
Vážený pane doktore,můj dotaz možná nespadá pod Vaši kvalifikaci, ale určitě mi aspoň trochu poradíte. Z krevních testů mi bylo zjištěno, že mám velmi vysokou hladinu testosteronu (bohužel jsem si nezapsala číslo). Pan doktor mě poslal na vyšetření na gynekologii (že by to snad mohlo i znamenat, že se něco děje s vaječníky), ale vyšetření dopadlo dobře bez nálezů. Jsem teď ve fázi, že se již pár měsíců s manželem nechráníme a chtěli bysme časem mimčo. Samozřejmě jako skoro každá ženská jsem si myslela, že to půjde hned, takže, když to hned nejde, už vymýšlím, co by mohlo být za problém. Můj dotaz tedy zní, může vysoká hladina testosteronu zabránit otěhotnění? Jinak jsem bez problemů, perioda pravidelna (kolem 32 dnů).Je mi 28 let. Velmi děkuji za odpověď.
odpověď
Dobrý den, zvýšený testosteron může znamenat,že máte sice pravidelné měsíčky,ale bez ovulace - jedná se možná o komplexní poruchu horm. charakteru zvanou hyperandrogenní syndrom. Kde je porucha ovulace - možná , netuším, musel bych vědět daleko více, je určitě zvýšené riziko nemožnosti otěhotnět. Pokud se do roka od zač. snažení nezadaří, lze ovulaci hormonálně vyvolat velmi snadno.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 21454
Další dotazy
16. 12. 2014
otázka
Dobrý den chtěla bych se zeptat už přenáším déle jak týden jsem více rodička ale první byl CS druhý už spontál a ted už jsem 41+4TT a stále se nic neděje minulý týden to jsem nebyl aještě vv termínu mě přijali do nemocnice pro kontrakce po 5min ty...
odpověď
   Dobry den,    postup byl spravne voleny. Pokud kontrakce nevedou k progresi vaginalniho nalezu doporucujeme takzv. injekci pravdy, plegomazin. Nekdy pomuze budoucim maminkam k odpocinku, pokud se jedna jen o poslicky, prave...
16. 12. 2014
otázka
Dobrý den pane Docente, ráda bych znala váš názor, jsem dnes 39 + 1 a má oš.lékařka v nemocnici , kam jsem byla před 3 týdny předána jako riziková, mne chce nechat rodit přirozeně. Mám za sebou již 3 přirozené porody , ale tentokrát se bojím. Mám...
odpověď
Dobrý den, žádat o císařský řez bez lékařské indikace nemůžete, ale můžete se domluvit na programovaném vyvolání porodu, pokud jsou porodní cesty připravené, s pozdravem A.P.
15. 12. 2014
otázka
Dobrý den. Můj dotaz směřuje k akutnímu císařskému řezu.Od kdy nejde o plánovaný, ale už o akutní.Kde je hranice? Pokud se akutní dělá z důvodu vynechávání ozvů-ví se to hodiny dopředu či dny nebo zkalené vody- ví se to hodiny/nu předem je to akutní...
odpověď
Dobrý den, plánovaný císařský řez je naplánovaný z důvodu matky, plodu, či matky a plodu, dopředu na učitý termín zhruba týden před termínem porodu. Např. : kolizní poloha dvojčat, stav po několika císařských řezech, oční vada matky (kdy oční...
12. 12. 2014
otázka
dobrý den, jsem ve 34 tt a moje dvojvaječná dvojčata jsou plod A hlavou dolů, plod B konec pánevní, mírně příčně. po dnešní poradně v brně na obilním trhu to vypadá, že mě chtějí nechat rodit přirozeně, pokud se nějak výrazně neotočí. četla jsem, že...
odpověď
Dobrý den, na rovinu, k péči kolegů na Obilním trhu se nebudu vyjadřovat,nemyslím to nijak ve zlém,mají prostě nastaveno jinak....:-) klobouk dolů před jejich super statistikou,tj. nízkým počtem řezů. ...My ale tuto situaci řezem řešíme, rodíme...
12. 12. 2014
otázka
Dobrý den, Chcela by som Vas poprosit o nazor, resp. radu. Som v 37.tyzdni tehotenstva (posl.menstr. 27.3.2014, termin porodu 1.1.15, podla usg 5.1.-6.1.15). Od 9.12.14 na ambulancii rizikovej gravidity, poslali ma tam kvoli tomu, ze rozmery...
odpověď
Dobrý den,pokud hodnoty,které vidím,pak normální pro daný týden,jen trochu drobnější plod v mezích normy.
12. 12. 2014
otázka
Dobrý den, pane doktore, jsem v 9. tt. a tento týden se mi dvakrát stalo, že mě syn (2,5 roku) při uspávání kopl do břicha. Hrozí v těchto případech plodu nebezpečí?
odpověď
Dobrý den,pokud malý náraz,tak nehrozí.
12. 12. 2014
otázka
Dobrý den jsem z Havířova to bych se musela objednat u paní dr.malíčkové?děkuji
odpověď
Dobrý den,ano, lepší odbornici (ještě kromě prof.Zdeňky Ulčové-Gallové) neznám.
12. 12. 2014
otázka
Dobrý den, prosím vás je hirschprungova choroba (vrozené onemocnění tlustého střeva....) dědičná ? Mé lékařce jsem to nahlásila, respektive sestře, nicméně nezapsala mi to do průkazky, protože si nebyla jistá, jestli to je dědičné a prý se musí...
odpověď
Dobrý den, malá pravděpodobnost  dědičnosti je,ale protože chyby ve více genech , pak jen řádově procenta.
12. 12. 2014
otázka
dobry den,som momentalne 22+2 a vcera zistena cervikometria 27mm,branka V,dnes cervikometria 35mm,branka T.(je mozny taky rozdiel behom ani nie jedneho dna?ktora hodnota je pravdiva?).Dnes palpacne deloha nedrazdiva. Anamnesticky mam za sebou porod...
odpověď
Dobrý den,těžko říci,může být i stabilizace délky hrdla i chyba měření,teprve z více po sobě jdoucích kontrol hodnotíme. Utrogestan 200 mg stačí akorát. Cerkláž určitě ne,pokud bude hrdlo pod 26.týden nad 25 mm,v opačném případě event. smysl má.
11. 12. 2014
otázka
Dobrý den, pane doktore, dnes mi byla opět zjištěna bakterie ecoli v pochvě. Dvakrát jsem se léčila vaginálními tabletkami Macmiror, nyní mi paní doktorka nasadila Nitrofurantoin - ratiopharm.Jsem ve 22. týdnu těhotenství, takže podle příbalového...
odpověď
Dobrý den,pokud mají těhotné tyto bakterie v pochvě a nemají příznaky hrozícího potratu,předč.porodu,nekrvácí, nemají obtěžující výtok,chápe moderní porodnictví tyto mikroby jako osídlení,kolonizaci,nikoli jako infekci = neléčíme. Nicméně uvedené...