Vážený pane doktore,můj dotaz možná nespadá ...

7. 4. 2005
otázka
Vážený pane doktore,můj dotaz možná nespadá pod Vaši kvalifikaci, ale určitě mi aspoň trochu poradíte. Z krevních testů mi bylo zjištěno, že mám velmi vysokou hladinu testosteronu (bohužel jsem si nezapsala číslo). Pan doktor mě poslal na vyšetření na gynekologii (že by to snad mohlo i znamenat, že se něco děje s vaječníky), ale vyšetření dopadlo dobře bez nálezů. Jsem teď ve fázi, že se již pár měsíců s manželem nechráníme a chtěli bysme časem mimčo. Samozřejmě jako skoro každá ženská jsem si myslela, že to půjde hned, takže, když to hned nejde, už vymýšlím, co by mohlo být za problém. Můj dotaz tedy zní, může vysoká hladina testosteronu zabránit otěhotnění? Jinak jsem bez problemů, perioda pravidelna (kolem 32 dnů).Je mi 28 let. Velmi děkuji za odpověď.
odpověď
Dobrý den, zvýšený testosteron může znamenat,že máte sice pravidelné měsíčky,ale bez ovulace - jedná se možná o komplexní poruchu horm. charakteru zvanou hyperandrogenní syndrom. Kde je porucha ovulace - možná , netuším, musel bych vědět daleko více, je určitě zvýšené riziko nemožnosti otěhotnět. Pokud se do roka od zač. snažení nezadaří, lze ovulaci hormonálně vyvolat velmi snadno.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 22362
Další dotazy
11. 2. 2016
otázka
Dobrý den, je možné aby běhání (2 x necelých 10km v 5tt) způsobilo, že se do 7tt + 3 vyvinul pouze gestační váček a nikoliv žloutkový váček ani plod? HCG roste taktéž pomalu.. Moc děkuji za odpověď
odpověď
Dobrý den,ne,není prokázáno,že by běžná fyzická aktivita, což je např. běhání, způsobilo komplikace těhotenství.
11. 2. 2016
otázka
Dobry den, v zari nam zemrelo miminko v 8 mesici. Po nejake dobe me nastal problem, kdyz mam menstruaci. Vzdycky cca 2 dny pred jejim koncem me zacne zlobit ve spodku hrozne zvlastni pocit, ze me to rusi i v noci, ale neda se popsat (neni to pichani...
odpověď
Dobrý den,ajjaj, dle toho,co uvádíte, není ideální přístup, tuším,kde jste sledována , lépe by bylo zde....http://ulbld.lf1.cuni.cz/ambulance-klinicke-a-reprodukcni-imunologie
11. 2. 2016
otázka
Dobrý den, pane doktore, jsem 7 měsíců po předčasném porodu dvojčat ve 25+0, obě děti bohužel po porodu zemřely. Otěhotněla jsem po hormonální stimulaci. Deset dní před porodem jsem byla hospitalizována pro tvrdnutí břicha á 10 minut, čípek zkrácen...
odpověď
Dobrý den,především ,nevím,jestli jste rodila u nás, ad 1 - časování podání kortikoidů je velmi složité, dilema všude na světě,kdy je dát ideálně, snadno se mi nyní říká,že podány být měly,ale netuším, jestli k tomu byl reálně bezprostřední důvod...
11. 2. 2016
otázka
Dobrý den. Mohla bych znát Váš názor na lék Domperidon ? Jeho vedlejším účinkem je zvýšení tvorby mléka. Po horečkách - mastitidě jsem téměř přišla o mléko, přikládám pravidelně po 2 hodinách, kontakt kůže na kůži, pravidelně dvoufázově odsávám tj....
odpověď
Dobrý den,lék je off label a osobně s ním mám nulové zkušenosti,takže neumím reagovat http://www.sukl.cz/upozorneni-sukl-pouziti-domperidonu-off-label-ke-zvyseni
11. 2. 2016
otázka
Dobrý den, jsem v 5 tt, jaké je riziko na vznikající embryo, pokud beru Olwexya 75 mg /venlafaxin/ jednou denně? Je nutné ho vyměnit za setralin 50 mg denně - bylo mi řečeno , že je bezpečnější! Děkuji za odpověď Česáková.
odpověď
Dobrý den,ano, sertralin je bezpečnější.
11. 2. 2016
otázka
Dobrý den pane doktore, již několik let trpím na genitální opar. Chtěla jsem se vás zeptat, jak velké je riziko, že jsem ublížila vývoji těhotenství. 2-3 dny před očekávanou menstruací jsem měla opar na genitáliích a začala jako vždy opar léčit...
odpověď
Dobrý den,jestliže recidivující výsev herpes, pak není možné dávat do souvislosti výsev oparu se zánikem těh.,toto je chráněno tvorbou protilátek.
11. 2. 2016
otázka
Vážený pane doktore, při kultivaci z pochvy v ramci hospitalizace v nemocnici (křeče v podbřišku) mi byla zjištěna přítomnost bakterie E.Colli. V současné době jsem ve 32.tt, při cervikometrii mi byl naměřen čípek 24mm (o týden dříve 32mm u OG). Mám...
odpověď
Dobrý den,alternativou je nasadit Macmiror nebo bakterii neléčit,když reálně nehrozí předčasný porod (nevidím riziko) nebo není obtěžující výtok
10. 2. 2016
otázka
Dobrý den pane doktore, jsem v 11tt a má gynekoložka mi chce ve 14tt dělat stěr z čípku, ale vyjádřila mi obavy, že se bojí, aby mi nezpůsobila potrat, ale že se bude snažit to udělat opatrně. Celkem mne tím vyděsila. Je tam opravdu takové riziko?...
odpověď
Dobrý den,chápu, že za to nemůžete, ale takový nesmysl jsem už dlouho neslyšel...co dodat.Stěr nemůže potrat způsobit.
10. 2. 2016
otázka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s Rf faktorem negativní. Při prvním těhotenství mi gynekolog poznamenal do těhotenské průkazky, že jsem A negativní. Vyšly mi špatné výsledky tripl testu a musela jsem podstoupit odběr plodové vody. Po...
odpověď
Dobrý den,to nejsem schopen posoudit, chtělo by vidět originál vyšetření Vaší krevní skupiny.
10. 2. 2016
otázka
Dobry den,pane doktore, v tripple testu mi vysly tyto hodnoty MS-AFP 5,48mom uE3-0,66mom Total hCG-6,05mom(brala jsem do 16.tydne ultrogestan) Výsledek NTD vyšší než 1ze 2. Podstoupila jsem NT plus vyšetření ve 12.tydnu a screening vysel negativní....
odpověď
Dobrý den,na rozštěpovou vadu neurální trubice se dá přijít už ve 12.týdnu,pakliže jste na nejvyšším pracovišti.