Vážený pane doktore,můj dotaz možná nespadá ...

7. 4. 2005
otázka
Vážený pane doktore,můj dotaz možná nespadá pod Vaši kvalifikaci, ale určitě mi aspoň trochu poradíte. Z krevních testů mi bylo zjištěno, že mám velmi vysokou hladinu testosteronu (bohužel jsem si nezapsala číslo). Pan doktor mě poslal na vyšetření na gynekologii (že by to snad mohlo i znamenat, že se něco děje s vaječníky), ale vyšetření dopadlo dobře bez nálezů. Jsem teď ve fázi, že se již pár měsíců s manželem nechráníme a chtěli bysme časem mimčo. Samozřejmě jako skoro každá ženská jsem si myslela, že to půjde hned, takže, když to hned nejde, už vymýšlím, co by mohlo být za problém. Můj dotaz tedy zní, může vysoká hladina testosteronu zabránit otěhotnění? Jinak jsem bez problemů, perioda pravidelna (kolem 32 dnů).Je mi 28 let. Velmi děkuji za odpověď.
odpověď
Dobrý den, zvýšený testosteron může znamenat,že máte sice pravidelné měsíčky,ale bez ovulace - jedná se možná o komplexní poruchu horm. charakteru zvanou hyperandrogenní syndrom. Kde je porucha ovulace - možná , netuším, musel bych vědět daleko více, je určitě zvýšené riziko nemožnosti otěhotnět. Pokud se do roka od zač. snažení nezadaří, lze ovulaci hormonálně vyvolat velmi snadno.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 22034
Další dotazy
25. 8. 2015
otázka
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat na Váš názor na způsob vedení porodu v mém případě, kdyby dítě zůstalo až do porodu v poloze koncem pánevním. Je mi 37 let, 3. těhotenství, poloha KP zjištěna na UZ ve 30. týdnu, nyní (32+4 dle UZ/CRL;...
odpověď
Dobrý den,ano,pokud plod bude do 37.týdne v KP,nabízíme u nás obrat na hlavičku,pak,prosím,kontatujte naší poradnu 224 967 401 dříve - provádí as.Fait - úspěšnost cca 50%. Pakliže se nepodaří a/nebo by jste si nepřála obrat, lze rodit vaginálně s...
25. 8. 2015
otázka
Dobry vecer pane doktore, ve 39tt mi byl vyvolan porod a porodila jsem mrtvy plod. Pricinu umrti neznam, pitva zadnou pricinu neprokazala. Podle pitvy bylo dite zdrave. V porodni zpravr mam uvedeno; ze jsem mela zkalenou plodovou vodu. Zajimalo by...
odpověď
Dobrý den,je mi samozřejmě líto,ale příčin je x...budu se muset omezit jen na odborné pojmy, protože na dlouhé vyprávění.Nejčastějšími identifikovatelnými příčinami je úmrtí plodu při nesledované těhotenské cholestáze, dále při fetomaternální...
25. 8. 2015
otázka
Dobrý den pane doktore, dnes jsem dle UZ 25+2 a na běžné kontrole mi můj lékař zjistil zkrácené děložní hrdlo na 16 mm a odeslal mě do nemocnice k hospitalizaci. Žádné další problémy nebyly zjištěny,dítě je v pořádku,plodové vody dostatek,odhad váhy...
odpověď
Dobrý den, 16 mm na 25.týden  málo a to bych Vás uložil i já - nicméně k přesnější diagnostice,tj. vyšetření,které jsme poprvé zavedli zatím jen u nás, fetální fibronektin - pak by se vidělo, zdali ambulantní  sledování - negativní test,...
25. 8. 2015
otázka
Dobrý den, mám 4,5letou dceru, které nyní bylo natočeno abnormální EEG. Lékařka se mne ptala na porod - zda při něm mohlo dojít k hypoxii plodu... Rodila jsem akutní sekcí pro předčasné odlučování placenty, byla jsem během porodu napojena na monitor...
odpověď
Dobrý den,může,ale rozhodující je, jak vypadal aktuální stav dítětě při porodu, hlavně tzv. Apgar skore v 5.minutě (více jak 8 norma) a vyš.krevních plynů z pupečníku. Bez toho nelze činit závěr.
23. 8. 2015
otázka
Dobrý den, čekám jednovaječná dvojčata s jednou placentou. Už jsem Vám kvůli způsobu vedení porodu psala v 17tt. Nyní jsem 34+3tt. Psal jste, že v ČR není doporučený postup, ale většina volí císařský řez do 37tt kvůli možným komplikacím, jako např....
odpověď
Dobrý den, kolegové v Hradci ale mají pravdu...ve světě u tohoto typu dvojčat není vyhraněné doporučení - jedná -li se o tzv. monochoriální biamniální dvojčata. Většina kolegů se kloní k řezu,ale při obou hlavičkách dole možný spont.porod je,...
23. 8. 2015
otázka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli můžu používat epino balónek, když mi byly zjištěny křečové žíly na pravém stydkém pysku a tříselná kýla.. jsem ve 34tt. děkuji za odpoveď.
odpověď
Dobrý den, nemělo by vadit.
23. 8. 2015
otázka
Hezký den pane doktore, dnes jsem u Vás byla v poradně (ordinoval jste místo pana doktora Krejčí) a zapomněla jsem se Vás zeptat, zda mám ještě užívat Utrogestan (vaginálně 2 tablety na noc). Byla jsem u Apolináře hospitalizována 1,5 měsíce kvůli...
odpověď
Dobrý den,Utrogestan do 36-38.týdne, takže ještě spíše ano, Magnosolv můžete vysadit.
23. 8. 2015
otázka
Dobrý den, dnes jsem byla na ultrazvuku v 31+5. Váha miminka je dle ultrazvuku 1650 g, velikost hlavičky odpovídá stáří plodu, stehenní kost o 2 týdny starší ale trápí mě brisko, která má dle měření o tři týdny menší. Jsem trombofilik, Leidenska...
odpověď
Dobrý den,ano,jde hlavně o váhu a ta je zatím v normě.
23. 8. 2015
otázka
Dobrý den, mám prosbu o radu. Jsem ve 28. týdnu (27+3) těhotenství. Ve 20. týdnu mi bylo na ultrazvuku zjištěno, že mám pouze 2 cévy z pupečníku. Ve 26. týdnu (26+0) jsem byla na kontrolním ultrazvuku a bylo mi zjištěno, že miminko je cca o 14 dní...
odpověď
Dobrý den,nedá se dělat nic.Je by chtělo UZ na vyšším pracovišti,  z mnoha důvodů, pečlivé vyšetření průtoků krve cévami - hlavně monitorovat tzv. cerebroplacentární index.
23. 8. 2015
otázka
Dobrý den, pane doktore. Dnes jsme byli na UTZ vyšetření, vše je v pořádku, jen první měření hlavičky vycházelo o 4 týdny více než by mělo být. Jsem 34+6 a na UTZ bylo 39+1. Obvod byl v pořádku a odpovídal,ale prý je větší jakýsi úhel. Ptala jsem se...
odpověď
Dobrý den,pakliže struktura hlavičky v pořádku, může být genetického - "rodového" -  podkladu