Vážený pane doktore,můj dotaz možná nespadá ...

7. 4. 2005
otázka
Vážený pane doktore,můj dotaz možná nespadá pod Vaši kvalifikaci, ale určitě mi aspoň trochu poradíte. Z krevních testů mi bylo zjištěno, že mám velmi vysokou hladinu testosteronu (bohužel jsem si nezapsala číslo). Pan doktor mě poslal na vyšetření na gynekologii (že by to snad mohlo i znamenat, že se něco děje s vaječníky), ale vyšetření dopadlo dobře bez nálezů. Jsem teď ve fázi, že se již pár měsíců s manželem nechráníme a chtěli bysme časem mimčo. Samozřejmě jako skoro každá ženská jsem si myslela, že to půjde hned, takže, když to hned nejde, už vymýšlím, co by mohlo být za problém. Můj dotaz tedy zní, může vysoká hladina testosteronu zabránit otěhotnění? Jinak jsem bez problemů, perioda pravidelna (kolem 32 dnů).Je mi 28 let. Velmi děkuji za odpověď.
odpověď
Dobrý den, zvýšený testosteron může znamenat,že máte sice pravidelné měsíčky,ale bez ovulace - jedná se možná o komplexní poruchu horm. charakteru zvanou hyperandrogenní syndrom. Kde je porucha ovulace - možná , netuším, musel bych vědět daleko více, je určitě zvýšené riziko nemožnosti otěhotnět. Pokud se do roka od zač. snažení nezadaří, lze ovulaci hormonálně vyvolat velmi snadno.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 21245
Další dotazy
19. 9. 2014
otázka
Dobrý den. Je mi 40 let,jsem 6 týdnů těhotná,neplánovaně.Mám za sebou 3 porody z toho poslední 2 císařským řezem.V úterý jsem se zaregistrovala u nové gynekoložky,ale asi nejdříve jsem se měla podívat co o ní říkají jiné pacientky.Na mou otázku jaká...
odpověď
Dobrý den, samotný věk a to, že jste po 2 císařských řezech určitě není indikací k ukončení těhotenství, jenom pokud by jste si to sama přála.  Určitě existuje teoretické riziko komplikací v souvislosti  scísařskými řezy, bolesti v jizvě a...
16. 9. 2014
otázka
Vážený pane doktore, chtěla jsem se zeptat na výsledek dnešního vyšetření fetální echokardiografie. Mám gestační diabetes kompenzovaný dietou( v poslední době s horšími výsledky). Momentálně jsem ve 34 týdnu těhotenství a na kardiologii mi byl...
odpověď
Dobrý den, závěr vyšetření je velice příznivý, plod nemá žádnou strukturální odchylku.- vadu srdce, jenom nevýznamnou kadriomyopatii, předpokládám, jenom  kontrolní Echo po narození déítěte, ale více by Vám k tomu řekl pediatr, s pozdravem A.P.
16. 9. 2014
otázka
Dobrý den, pane primáři. Z kultivace moči mám opakovaně /i po léčbě Macmirorem/ zjištěny tyto bakterie: enterococcus f., staphylococcus haemolyticus, na gynekologii pak beta-hemolytický streptokok. Ráda bych otěhotněla - pomocí asistované reprodukce...
odpověď
Dobrý den, jedná se o střevní bakterie, které se v pochvy běžně vyskytují a nemusí to , pokud nejsou žádné obtíže znamet problém-.infekci a opakpovaně přeléčovat. Těhotentsví to nijak neohrožuje, s pozdravem A.P.
16. 9. 2014
otázka
Dobrý den, čekám jednovaječná dvojčata, jsem cca v 6. týdnu (ještě nemám průkazku), po KET a už jsem za tu dobu byla 2x nemocná (viroza/nachlazení). Jaká je pravděpodobnost, že budou moje miminka nějak ovlivněná, ba dokonce postižená? Mám z toho...
odpověď
Dobrý den, ano je pravdou, že u jednovaječných dvojčat je větší výskyt vrozených vývojových vad. Běžné nachlazenítěhotentsví nijak neohrožuje, s pozdravem A.P.
16. 9. 2014
otázka
Dobrý den, jsem v 13 tt a včera večer jsem byla na pohotovosti kvůli krvácení. Pan doktor u mě stanovil diagnózu endometriózu, na čípku je prý hodně polypů. Doporučil mi i přes graviditu kvůli nálezu biopsii, podvázání jednoho z polypů a...
odpověď
Dobrý den,pravděpodobně se jendá o decidální polyp a po jeho histologickém oveření, není nutní jej odstraňovat, pokud by lékař trval na jeho odstranění, plod to nijak neohrožuje, s pozdravem A.P.
16. 9. 2014
otázka
Dobrý den prosím vás .Mám takový dotaz. Jsem ve 39 týdnu a už od pátku mám bolesti jako při silné menstruaci a hrozně se mi stahuje bříško. Byla jsem ve svitavech v porodnici kde si mě nechali na pozorování a kde mi řekli že to sou zřejmě ty...
odpověď
Dobrý den, o miminko se bát nemusíte, pokud se nyní kontrakce ozývají pravidelně, tak se velmi pravděpodobně již může jednat  o počínající porod, hodně štěstí A.P.
16. 9. 2014
otázka
Vážený pane docente, na 1. screeningu mi bylo naměřena hodnota ductus venosus 1.3. Na křivce, je to hraničící hodnota. Prosím co to znamená, mám se obávat nějakého problému pro moje miminko?děkuji Simona
odpověď
Dobrý den, důležitý je celkový výsledek screeningu a to jestli je pozitivní nebo negativní, s pozdravem A.P.
16. 9. 2014
otázka
Dobry den pan docent, pomaly zacinam uvazovat nad druhym tehotenstvom a v tejto suvislosti by som sa rada opytala na potencialne opakovanie mojich problemov z prveho tehotenstva a ako im mozem predchadzat. Prve tehotenstvo pred dvoma rokmi bolo od...
odpověď
Dobrý den, riziko opakování těhotenské cukrovky je poměrně vysoké, doporučujem provést oGTT již 14-16.g.t., taky je vysoké riziko opakování těhotenské cholestázy.Jelikož jste i přes časté kontrakce porodila až v termínu porodu, je riziko předčasného...
16. 9. 2014
otázka
Dobrý den jsem na 90% těhotna, ale beru léky zoloft 100mg 1-1-1 atarax 25mg 0-0, 5-0 lamictal 100mg 0-0-1 a Tritico 150mg 0-0-2tretiny..mimco si v každým případě necháme, jen mam obavy ze mimo bude postižené nebo těžce nemocné, léky u mne nejdou...
odpověď
Dobrý den, nemělo by v graviditě vadit, důležitý je Váš psychický stav, léky vysadit jenom po dohodě s ošetřujícím psychiatrem,s pozdravem A.P.
16. 9. 2014
otázka
Dobrý den pane doktore, mám trombofilní mutaci MTHFR ve formě heterozygot. Nyní jsme prodělala samovolný potrat, kdy vše odešlo samo menstruací (opožděná o 14 dní). Začala jsem užívat doplněk stravy Femibion 800 (1). Ráda bych věděla, zda je tento...
odpověď
Dobrý den, Váš dotaz byl právě zodpovězen, A.P.