výtok v těhotenství

16. 5. 2016
otázka

Dobrý den, prosím Vás o radu. Jsem v ukončeném 28. tt , jedná se o druhé těhotenství, první až na častější tvrdnutí břicha bez komplikací, porod 40.tt, dítě v pořádku. Momentálně se již 2 měsíce potýkám s nepříjemným výtokem z pochvy - převážně nažloutlé až žluté barvy, občas se mírně zabarví do zelena či šediva. Občasné pálení či píchání v pochvě. Svého gynekologa jsem o tomto problému samozřejmě informovala - odpověděl, že se jedná v těhotenství o normální potíže a dále neřešil. Doporučil pouze případně zakoupit v lékárně Lactofeel vag. gel. , což jsem udělala, mírně pomohl, ale potíže se celkem brzy vrátili. Opět jsem informovala svého gynekologa a stejné doporučení, neřešit, zakoupit Lactofeel, opět jsem tak učinila. Poslední "tubičku" jsem dopoužívala v neděli a tentokrát nemám pocit, že by nějak zabral. Včera ( středa), jsem byla na pravidelné prohlídce, na mé dotazy zda nemůže být výtok nějak nebezpečný lékař odpověděl, že nikoliv, vyřešíme prý až před porodem, kdy se nabírá kultivace, teď to necháme být, nedá se s tím nic dělat. Těhotenství jinak probíhá bez komplikací, občasné tvrdnutí břicha (řekla bych, že se drží v únosné míře), Cs 1 . Mám mít kvůli výtoku nějaké obavy? Na rovinu vadí mi, že mi lékař nenabral, pro kontrolu alespoň kultivaci. Napadlo mě oslovit pro konzultaci ambulanci v porodnici, ale ráda bych nejdřív slyšela Váš názor, nechci někde "otravovat" s banálním problémem. Velice děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den,vícerodičky mají mnohem mohutnější produkci hlenu z děložního hrdla - tento se působením i přirozených mikrobů mění na tekutinu = výtok. Pokud lékař nemá podezření na pohlavně přenosnou nemoc /kapavka, chlamydie..../, nijak dále neobtěžující výtok ( pálení atd.) se při normální délce hrdla dle cervikometrie opravdu neřeší.

MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24949
Další dotazy
7. 12. 2021
otázka
Vážený pane doktore. Ráda bych Vás poprosila o radu. Je mi 40 a jsem v 27.tt jako zdravotní sestra jsem byla očkovaná proti covidu v únoru. V krvi mám protilátky dle hodnot dostačující. Nicméně stále se rozhoduji o třetí dávce, jsem zastáncem...
odpověď
Dobrý den, jasné, chápu,ale booster dávka se zdá být opravdu racionální, když zjednoduším, s odstupem po druhé dávce imunita postupně vyvane, to sama jistě víte....pak sice na tom budete lépe než když očkování není vůbec, ale dle dostupných...
22. 10. 2021
otázka
odpověď
Dobrý den, ani doprton tedy poslech srdíčka ani uktrazvuk nevadí, AP
22. 10. 2021
otázka
odpověď
22. 10. 2021
otázka
odpověď
Pokud jste byla začátkem září 6 g.-t.-, nemohlo to být ze styku 29/8, AP
22. 10. 2021
otázka
odpověď
22. 10. 2021
otázka
odpověď
22. 10. 2021
otázka
odpověď
22. 10. 2021
otázka
odpověď
22. 10. 2021
otázka
odpověď
22. 10. 2021
otázka
odpověď
Ano, AP