Zápal plic v těhotenství

6. 12. 2017
otázka

Dobrý den pane doktore. Nedávno jsem Vám zasílala dotaz ohledně léků k léčbě kašle v těhotenství. Bohužel nás v rodině trápí nějakou dobu suchý dráždivý kašel a dnes jsem s malou /4,5 roku/ dcerkou skončila v nemocnici, kam nás odvezla RZS s teplotami 40, bolestmi bříška a hrudi. Po vyšetření u ní byl diagnostikován začínající zápal plic a dostala antibiotika Amoksiklav. Ptala jsem se lékařky, jaká jsou rizika pro mne - těhotnou ve 21 týdnu. Odpověď byla, že pokud se nakazím, tak antibiotika. Nicméně nevím, zda jsem se již také nenakazila, úporný kašel mne trápil ještě před pár dny. Brala jsem Sinecod sirup cca před 14 dny a to opakovaně. Nejprve 4 dny a poté po týdnu opět asi 2 dny. Stále mne trápí rýma a ucpaný nos /opravdu bez přestání ty 2 týdny a něco/. Na to jsem užívala 2 x 7 dnů kapky Sinex Vics s odstupem bohužel jen 4 dnů. Nyní neužívám nic, i když přes den kašel mám - s hlenem. Jaká vyšetření byste mi doporučil žádat? Rentgenu se bojím, ten dcera absolvovala sama /já čekala na chodbě/, takže bych na něj šla jen v případě nevyhnutelnosti. Obvodní lékařka mi doporučila ped dvěma týdny pouze homeopatika, že těhotná stejně nic nemůžu. Takže bych toto určitě raději řešila s gynekoložkou v poradně. Mohlo by takové onemocnění být nebezpečné pro miminko? Teploty jsem neměla. Moc se omlouvám, ale fakt nevím, jak a jestli to někde dál řešit, nechtěla bych něco zanedbat. Děkuji moc.

odpověď

Dobr ýden,moc nerozumím otázku,nejsem si jist,zdali víte,že jsem porodník, pakliže se ptáte,jak léčit zápal plic, tak se musíte zeptat pneumologa.Jen mohu odpovědět,že léky jsou bezpečné a neléčený zápal plic by byl pěkný průšvihu:RTG plic je bezpečné vyšetření,NIKDO NIKDY neprokázal,že by ublížilo plodu/dítěti.

MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 23533
Další dotazy
19. 2. 2018
otázka
Dobrý den, chtěla bych touto cestou požádat o Váš názor, nebo doporučení. Při svém druhém těhotenství jsem byla hospitalizována (rizikové, Apolinář) v 35.tt s těhotenskou cholestázou, syn se nakonec narodil spontánně ve 36+0tt (06/2016).Tehdy jste...
odpověď
Dobrý den,ano,neměla byste mít antikoncepci ( i tělísko),která obsahuje progesteron - což je ale poměrně málo vyžadováno - týká se hlavně žen,které kojí. Tělísko s progesteronem je např. Mirena, ta by Vám měla zůstat zapovězena.Ne sice s jistotou,...
19. 2. 2018
otázka
Dobrý den, pane doktore. V průběhu těhotenství mám poměrně hojný bílý výtok bez zápachu, někdy hustý někdy vodový, s občasným lehkým svěděním, bez doprovodných bolestí. Dle výsledků ze stěru mám velký počet lactobacilů a leukocytů. Můj gynekolog to...
odpověď
Dobrý den,pokud takto a vyloučíme kvasinky - ty důležité léčit kvůli riziku por.poranění (borax je neléčí,jen zastaví, lékem volby clotrimazol tbl aspoň 6 dní volně bez receptu vag.podání) - pak přirozený výtok,který být v por.cestách MUSÍ - tj....
19. 2. 2018
otázka
Vážený pane doktore, obracím se na Vás s dotazem ohledně plánovaného císařského řezu. Prvního aktutního císaře jsem měla 2015 srpen a nejdříve jsem si myslela, že budu rodit přirozeně a dostala epidurál několikrát se nepovedlo napíchnout, ale pak...
odpověď
Dobrý den,záleží mj.na filozofii pracoviště,ale epidurál jen výhody, když není akutní řez - nevýhodou pouze cena.
19. 2. 2018
otázka
Dobrý deň pán doktor. Momentálne som v 35.tt a od začiatku tehu užívam 25 mg Sertraline a 1/3 Trittico. Chcem sa spýtať, či je potrebné tieto lieky vysadiť pred pôrodom? Dočítala som sa, že dieťa môže mať problémy s dýchaním alebo dýchavičnosť....
odpověď
Dobrý den,pokud jde o těhotenství, není důvod je vysazovat v něm z "porodnického" pohledu.
19. 2. 2018
otázka
Dobry den pane doktore, jsem nyni v 8tt a kvuli slabsimu zaspineni jsem navstivila lekare. Zjistil maly hematom, nasadil duphaston 2-0-2 a 3xdenne 2ascorutiny. Problem je, ze za 10dni mam letet do Asie. Spineni se vice neukazalo. Je riziko letu s...
odpověď
Dobrý den,let prosperitu těh.neovlivní,jen nikdy nelze zjistit, jak těh .dopadne.
19. 2. 2018
otázka
Dobrý den, pane doktore. V říjnu 2017 mi po delší viroze v 15 týdnu těhotenství odtekla plodová voda a nechala jsem si vyvolat porod. Pricinou byl prý zánět plodových obalů. Dítě po histologii bylo zdravé a bylo mi řečeno, že to byla náhoda a...
odpověď
Dobrý den,první tři týdny po početí pravidlo "vše nebo nic",tj. buď těh.bez vady vývoj dále nebo se potratí .Která varianta nastane,nelze ale nijak zjistit.
19. 2. 2018
otázka
Dobrý deň p.Dr. Chcem sa Vás opýtať,od zač tehotenstva (som v 21 tt)užívam zospodu Utrogestan,momentálne 2-0-2 .(o 11.00 hod doobeda,a o 23.00 večer) Som po serklazi,(pred 2 tyzd)vnútorne som bola otvorená ,zvonku kŕčok držal.Uz pred serklazou mi...
odpověď
Dobrý den,lze obojí,jen je lepší odstup navzájem aspoň dvě hodiny.
19. 2. 2018
otázka
Dobrý den,chci se zeptat,zda je možné v těhotenství po celou dobu v případě migrény mazat spánky a čelo alpou francovkou,přeci jen spánky jsou blízko nosu a vdechuje se alhohol.A pokud užiji na migrénu sumatriptan a ten nezabere,mohu užít brufen 400...
odpověď
Dobrý den,Francovka nevadí a ibuprofen do cca 28.týdne také ne.
12. 2. 2018
otázka
Vážený pane doktore, jsem ve 31. tt a čekám dvojvaječná dvojčata. Dnes na poradně mi byly zjištěny z moči stopy bílkoviny a krve. Do průkazky zapsáno krev + bílkovina +. Moč byla zaslána na rozbor. Tlak mám v normě (110/79), čípek přes 4 cm, takže...
odpověď
Dobrý den, Váš dotaz byl právě zodpovězen, A.P
12. 2. 2018
otázka
Dobrý den, paní doktorko. Zhruba před měsícem jsem zkonzumovala zrající sýr Camembert, 2 druhy. Oba sice byly vyrobeny z pasterizovaného mléka, ale nyní se obávám, zda jsem se z nich přesto mohla nakazit listerií...nebo zda se listerie vyskytuje...
odpověď
Dobrý den, obecně riziko nákazy listeriozou u těhotné minimální, pokud nemáte žádné obtíže, neřešial bych to, s pozdravem A.Pašková