Zázvor

11. 5. 2022
otázka

Prosím nezveřejňovat, ale pane Pařízku, proč jste nenapsal, že ten zázvorovy čaj se nedoporučuje ke každodennímu pití, vždyť já jsem to jako prvorodička bez informací nemohla vědět, že je to nebezpečné a spoléhala jsem na rady zde. Pořád jsem tehdy četla, co nemám jíst a byla toho hodně, třeba syrové maso, nepasterizované sýry, prostě jsem nemohla najednou vše vědět. A teď vidím na tom zahraničním portále, že jsem se zázvoru měla vyhnout, čtu, že může poškodit mozek. Ani si neumíte představit, co já teď prožívám, když jsme si uvědomili, že syn má autismus. Vždyť mě se chce umřít, skočit z okna, jak ho vidím, má poškozený mozek a nevím, jestli z toho zázvoru, předpokládám, že ano, protože byl malé embryo, tak mu stačilo málo, došlo k tomu, druhý syn je v pořádku, čajům jsem se vyhla. Autismus, to opravdu nejsou geny ale škodlivé faktory. Vyhla jsem se alkoholu, kofeinu atd. Všemu, já nekouřím, drogy jsem nikdy nebrala a zázvor nikdy do té doby nepila, byla to jen blbá shoda náhod, že jsem si zrovna koupila prohřívání caj. Mě se opravdu při pohledu na něj nechce ani žít a co on to má za život, z 90 a více procent je ve svém světě a chová se prakticky jako zdrogovaný, chodí sem a tam bezcílně atd. kaká a čůrá do plen. Doporučil by jste čaj se zázvorem (30 procent v pytlíku, 2 g) k pití své těhotné dceři nebo vnučce? Bylo tam toho nejmíň 660 mg a čtu, že "bezpečná" dávka je max 1g, takže mi to zřejmě nevyvolalo potrat ale poškodilo takto dítě. Já jsem ho v děloze otrávila, to je opravdu tragédie v dnešní době, že k tomu došlo s úplně zbytečně. Kdyby nebyl mladší syn tak už asi nežijí a i tak si říkám, jestli opravdu neskončit z toho okna a i se starším synem a nechat tady na světě jen toho zdravého. Vím, že to je hrozné, ale tak to je, já vím, že to je tím zázvorem, že mi to úplně rozhodilo hormony, nebo to bylo taky jedovaté, ještě v tom čaji bylo 180mg lékořice, která taky mohla škodit, nesmí se vůbec. Může být nějaké malé množství zázvoru pro miminko vůbec prospěšné? Já jsem si myslela, že ano, že v tom čaji jsou ještě z toho vitaminy, jaká blbost že a ten sušený v tom čaji ublížil víc jako čerstvý zřejmě. Jsem tak zdrcená, nevím, jestli by mi pomohl psycholog nebo farář, proč se to stalo, nebo to opravdu skončit tím skokem. Manžel to chápe, že jsem to nevěděla, chce, abychom žili, ale jak já s tím mám žít a co dál? Mu vždycky nebude 3,5 roku, ten autismus, to má těžší formu, protože ta otrava zázvorem byla v počátku těhotenství, napište mi prosím na mejl jaaautismus@seznam.cz, založila jsem si ho jako anonymní. Proč jste tady v poradně všichni schvalovali ten zázvor jako neškodný???

odpověď

Chápu, že hledáte příčinu autizmu, ale ta se bohužel zatzím nenašla, pokud by tomu tak bylo, tak je to na Nobelovou cenu a ani zázvor, který jste v graviditě užívala nelze z tohoto stavu vinit.

O Zázvoru na našich stránkách informace zde

http://www.porodnice.cz/tehotenstvi-a-z/uzivani-zazvoru-v-tehotenstvi

s pozdravem AP

Prof. MUDr. Antonín Pařízek, CSc.


Počet odpovědí: 3287
Další dotazy
2. 11. 2022
otázka
Dobrý den, vážený pane profesore, byla jsem na screeningu v 1. trimestru- jsem v 12+1 tt. dle UZ. CRL 57 mm, NT 1,9 mm, BPD 19,1 mm, HC 74,4 mm, AC 55,4 mm, FL 6,6 mm, intrakranialni translucence prítomna, 2,4 mm. Srdeční frekvence 160 úderu/min....
odpověď
dobrý den, měření FL je nestandartní v prvním trimestru a nelze z tohoto údaje posuzovat nic, důležitý je výsledek zda je výsledné rizik nízké, AP
2. 11. 2022
otázka
Dobrý den, chci se zeptat, po nakojení jsem dcerku položila na záda a vyblinkala mléko, avšak poměrně dost jí steklo do nosu a očiček. Má je zarudlé a červené. Vadí to? Omyla jsem je vodou, ale mám strach, aby se jí neco nestalo se zrakem,kdyz je v...
odpověď
dobrý den, tento dotaz je pro pediatra,ap
2. 11. 2022
otázka
Dobrý den, jsem v 19.tt a poslední 2 týdny se mi dělají takové svědivé puchýřky především na předloktí a vzadu na krku. Od 6tt si píchám Clexane 0,4. Dá se po takové době užívání léku přemýšlet o alergické reakci na Clexane? Nebo bude příčina jiná?...
odpověď
dobrý den, ano je nutná konzultace ošetřujícího lékaře, AP
2. 11. 2022
otázka
Dobry den, syn prinesl ze skolky roupy. Vsichni jsme se prelecili Vermoxem, ale ja jsem nasledne zjistila, ze jsem tehotna. Datum uziti posledniho Vermoxu byl 29.8. a datum zacatku posledni menstruace 7.8. K ovulaci zrejme doslo o neco driv (10-...
odpověď
Vermox plod neohrožuje, AP
2. 11. 2022
otázka
Dobrý den, manžel užil v březnu 2022 jednorázově (jeden den, cca 6 tablet) na dnový záchvat kolchicin (lék Colchicum-Dispert). V příbalovém letáku je uvedeno, že se má muž zdržet plození dětí 6 měsíců. Já jsem otěhotněla po 4 měsících. Nyní jsem v...
odpověď
dobrý den, myslím, že nejdůležitější jsou podrobné morfologické ultrazvukové vyšetření , protože NIPT testem odhlaíte na 99,9% nejčastější genetické vady a syndromy, AP
2. 11. 2022
otázka
Dobrý den, mám dotaz ohledně otřesů miminka v kočárku. Sjela jsem se 2 mesicnim miminkem ze schodu. Byly tam totiz 2 schody za sebou a najednou mi z toho druheho (vyssiho) sjela malá na ten druhý (nizsi o patro). Byla to dost velka rana, malá začala...
odpověď
otázka patří pediatrovi, AP
20. 9. 2022
otázka
odpověď
20. 9. 2022
otázka
odpověď
dotaz byl zodpovězen AP
20. 9. 2022
otázka
odpověď
20. 9. 2022
otázka
odpověď