Zkažený olej v příkrmech

15. 5. 2018
otázka

Dobrý den, pane doktore, prosím Vás o radu nebo spíš uklidnění. Mám tu půl roku otevřený, v temnu skladovaný Babylove bio řepkový olej a dávala jsem malé (13 měsíců) do příkrmů vždy lžičku.. Teď jsem byla snad měsíc nonstop nemocná, angína,pak nachlazená, tak jsem si toho bohužel prostě nevšimla a dnes ho otevřel můj muž a že smrdí.. A opravdu ano, intenzivně smrdí, jakoby tou řepkou, ale tak divně. Chutově je ok, nemá žádný zákal ani změnu barvy, samozřejmě letěl ihned do popelnice.. A já jsem z toho teď opravdu nešťastná, jestli jsem si malou chudinku nepřiotrávila. Hned jsem vyčetla, že byl nejspíš zoxidovaný- žluklý a co vše to může způsobit.. Střídám ho s máslem a olivovým olejem, takže ho neměla denně, ale stejně :-( Mám hlásit raději pediatričce, řešit nějak? Nebo neplašit? Nemá průjem ani jiné potíže.. Moc děkuji za radu a přeji pěkný den.

odpověď

Dobrý den. Maximálně bych čekal průjem a ten nebyl. Není důvod se strachovat a dále to řešit.

MUDr. Martin Magner, Ph.D.


Počet odpovědí: 1279
Další dotazy
18. 8. 2018
otázka
Dobrý den, ráda bych se zeptala na Váš názor ohledně zavádění příkrmů plně kojeného miminka od ukončeného 4. měsíce. Syn odmalička moc nepřibírá - drží si sice křivku, ale je štíhlounký (ve 4 měsících má kolem 5 kg), snažím se ho co nejčastěji kojit...
odpověď
Dobrý den. Nic nepokazíte ani jednou variantou. Zavádění příkrmů je individuální, měly by být respektovány potřeby a zralost dítěte. Popravdě, ve Vašem případě bych se vůbec nebránil UM. Jak píšete, dítě má 5kg, Kdysi bylo doporučení zavádět příkrmy...
18. 8. 2018
otázka
Dobrý den pane doktore, potřebovala bych poradit. Syn 7 měsíců už od tři dny je stále protivný vypadá to jako by ho bolelo ouško, hází hlavičkou ze strany na stranu, odtrhává se od flašky, šahá si na ouško ale horečky nemá. Zároveň ale si vše strká...
odpověď
Dobrý den. Nejspíše to bude zoubek. Ouško nelze vyloučit, ale většinou bývá doprovázeno rýmou a pak vysokými teplotami a pláčem, takto malé dítě si na ouško většinou samo nešáhne tak, že by lokalizovalo bolest. Pokud to nepřechází, nejlepší bude ORL...
16. 8. 2018
otázka
Dobrý den, dcera (11 měsíců) má stolici přibližně 3x denně. Má 3x denně umělé mléko, jinak pestrá strava. Vždy má ráno tužší stolici, jinak vždy s hlenem, většinou bývá brčálově zelená a velice zapáchá (do kysela). Četla jsem, že krátkodobě to...
odpověď
Dobrý den. Ano, je nejdůležitější, že na váze prospívá a je jinak klinicky v pořádku. Ale můžeme s tím zkusit něco udělat. Probiotika a k tomu bych zkusil na 3 týdny bezlaktózové mléko (Nutrilon Low Lactose nebo Beba AL110). Pokud se to nezlepší, je...
16. 8. 2018
otázka
Dobrý den, pane doktore, máme půlroční miminko a přijali jsme návštěvu s dítětem, které má nemizící ječné zrno. Obávám se, zda nemohlo dojít k přenosu infekce, když dítě návštěvy šahalo na naše, a to si následně mnulo očička, strkalo ručičky i...
odpověď
Dobrý den. Přenos ječného zrna není takto pravděpodobný. Není to specifická bakterie, která by způsobovala pouze tento jeden zánět. Něco jiného by bylo tzv. impetigo, které způsobuje různě na kůži zánětlivá ložiska s tzv. žlutými medovými krustami,...
15. 8. 2018
otázka
Dobry den, mam skoro 4 mesicni kojene miminko a na posledni navsteve me doktorka povida, ze podle te uplne nejnovejsi studie na velkem poctu deti je nejlepsi zacit s ovocem a lepkem mezi 4-6 mesicem. Je to me druhe dite a u prvniho jsem s prikrmy...
odpověď
Dobrý den. Vše závisí na tom, kolik dítě váží, jestli mu kojení ještě stačí, jak je na tom s vývojem. Řekněme to takto - s příkrmy včetně lepku nezačínat po 6. měsíci. Když postupně začnete dříve (ale po ukončeném 4. měsíci), je vše v naprostém...
15. 8. 2018
otázka
Dobrý den Téměř po dvou měsících my policie oznámila výsledky pitvy našeho synka.Podle zprávy zemřel v 17 měsících na Sids....Chtěli jsme s manželem další dítě,aby nám trochu pomohlo vyrovnat se s tou ztrátou.Na internetu jsem se ,ale dočetla,že se...
odpověď
Dobrý den. Je mi líto, ale toto není k řešení do internetové poradny. Ambulanci pro děti po ALTE příhodách nebo SIDS v rodině měla myslím doc.Houšťková na Pediatrické klinice v Krči. Můžete se k ní zkusit objednat ke konzultaci.
14. 8. 2018
otázka
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat ohledně šesté dětské nemoci. je možné chytit tuto nemoc přes oblečení? Koupila jsem si od paní šaty pro dceru, ale zjistila jsem že je měla na sobě její dcera která v té době měla právě 6 nemoc (ve fázi...
odpověď
Dobrý den. Vzhledem k tomu, že se nemoc šíří kapénkovou infekcí, přijde mi to velice nepravděpodobné. Protilátky ji mohou ochránit, ale ne ty z mateřského mléka, ale ty, které jste ji předala ještě v době těhotenství.
14. 8. 2018
otázka
Dobrý den měla bych dotaz syn byl očkován před 4 dny vakcínou Priorix.....Dnes ale dostal antibiotika Duomax 250 kvůli lymske borelioze (skvrna se mu projevila včera)neublíží mu antibiotika když nezadouci ucinky vakcíny mají teprve přijít? Aby mu je...
odpověď
Dobrý den. Nemusíte se bát, nijak to spolu nesouvisí, neublíží.
13. 8. 2018
otázka
Dobrý den, mám 14tydenni holčičku a poslední měsíc strašně špatně ji. Dřív jedla za dva, teď do ní mlíčko musím tlačit. Odstrikavam a dokrmuju umělým. Zkoušela jsem všechny kombinace Málek-jen moje, jen umělé, kombinace obou...po čaji neslazenem by...
odpověď
Dobrý den. Určitě ji nenechte vyhladovět. Je takto těžké říct, jestli se jedná o přechodný stav, nebo nějaký dlouhodobější problém. Uvedená váha na 14 týdnů je ok, nevím, kolik byla porodní, jak celkově prospívá. To ale určitě hlídá Váš pediatr....
13. 8. 2018
otázka
Dobry den pane doktore. Muj rocni syn mel od stredy vysoke teploty kolem 39, v patek u nasi pani doktorky crp 5. Od soboty uz teploty nemel. Na tváři a zadech kolem ramen se mu objevila pupinky podobne vyrazce pri seste nemoci, pamatuju si jak to...
odpověď
Dobrý den. Může to být šestá dětská nemoc, ale také spousta jiných dalších onemocnění nebo virů, které takovou vyrážku mohly způsobit. Potvrdilo by to pouze serologické vyšetření, které při lehkém průběhu onemocnění nemá odůvodnění.