Zkrácení děložního čípku

24. 10. 2020
otázka

Dobrý den pane Doktore, jsem 21+2 a před 2 týdny my bylo zjištěno kratší děložní hrdlo. 19+2 naměřeno 25 mm. V minulém těhotenství jsem měla stejný problém. Od 24tt jsem měla 25mm. Ležela jsem do 35 týdne. Cerclage byla vyhodnocena, že není nutná. V 36 jsem spontáně porodila zdravého chlapečka 52cm a 2850g. Ty 2 tydny od minulé kontroly polehávám. Dneska kontrola 21+2 , cervikometrie 20 mm, VB-V, Valsalv negativní. Ošetřující lékař chce udělat cerclage. Můžete mi poradit, zda je jistější podstoupit ceclage nebo dodržovat absolutní klidový režim? Děkuji moc za doporučení

odpověď

Dobrý den,už dvacete let víme, že absolutní klid na lůžku zvyšuje riziko předčasného porodu.Proto, VŮBEC NECHÁPU,jak někdo toto opatření může stále doporučovat.Cerclage ale u Vás na místě,souhlas.  Předpokládám,že už máte progesteron vaginálně,pakliže ne, včera mohl být pozdě...

MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24821
Další dotazy
22. 11. 2020
otázka
Dobrý večer p. doktore, mám na vás otázku. Byl mi zjisten autoimunitní systém(obrané látky mi napadají oplodněna vajíčka),beru na to prednison. Umělé oplodnění vyšlo, ale v 8 týdnu plod zanikl. Byla jsem na potratu. Chci se vás zeptat, jestli by mi...
odpověď
Dobrý den,ano,mohlo by pomoci,ale podpora miniheparinem a progesteronem vaginálně je "jen" nespecifická imunomodulace, nemusí být jistota úspěchu,ale za podání stojí.
22. 11. 2020
otázka
Dobrý den, pane doktore, ráda bych se zeptala na váš názor ohledně vaginálního porodu a přítomnosti molusek v okolí genitálu. Je to pro dítě ohrožující? Děkuji
odpověď
Dobrý den,reálně není,ale moluska jsou virového původu, extrémně nakažlivá mezi lidmi obecně.
22. 11. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore, jsem v 35tt a mám silný rybí zápach z pochvy. Dala jsem si vitagyn C, který mě nepomohl. Doktorka mi říkala, že je to normální,ze to jsou hormonální změny. Nestane se nic miminku nebo nebude předčasný porod? Jsem prvorodička...
odpověď
Dobrý den, rybí zápach je typický pro vaginální dysmikrobii, tzv. bakt.vaginózu, kultivací se  s jistotou zjistit nedá, na druhou stranu musí lékařka reagovat léčbou - dítě ohroženo reálně není, v podstatě v tomto týdnu těh. "jen" nepříjemné s...
22. 11. 2020
otázka
Dobrý den, prosím o zhodnocení rizika opakování komplikací: 1.těhotenství vpořádku, porod 39tt spontánně. 2.těhotenství - jiný otec dítěte - placenta praevia marg. - krvácení, předčasný odtok pl.vody, abrupce placenty - 28tt CS, dítě vpořádku. 35let...
odpověď
Dobrý den,pokud bude adekvátně řešena situace, tj. progesteron vaginálně a hlídat hladiny IgG.Pokud budou v těh.nižší, pak jejich doplnění injekcemi - např. Igamplia. Pak se riziko opakování jeví relativně velmi malé.
22. 11. 2020
otázka
Dobrý den, byla jsem na prvním screeningu, kde vše bylo v pořádku i testy z krve mi dopadli dobře. Na druhém screeningu bylo také vše dobře. Jen mi tam uvedla, paní doktorka, že je špatná viditelnost levého vytokoveho traktu, tak jsme šli znovu na...
odpověď
Dobrý den, fetální echo je klíčové. Samotný zdvojený Ao oblouk je poměrně častým nálezem,ale záleží na tíži postižení. Může s sebou nést i relativně normální poporodní vývoj,ale vše se opravdu odvíjí od konkrétního nálezu na UZ.
19. 11. 2020
otázka
Dobry den, pane doktore, obracim se na vas s dotazem, do jakeho tydne tehotenstvi ma miminko prostor v brise na to, aby si udelalo pravy uzel na pupecni snure? V lednu letosniho roku jsem na konci 38 tydne porodila mrtveho chlapecka prave kvuli...
odpověď
Dobrý den, samozřejmě chápu,že jste ve stresu. Ale ač zní divně, nemá smysl po takové situaci pátrat. Plod se nejčastěji zamotá do pupečníku do poč.třetího trimestru. Ale děje se tak u cca 30% všech dětí a přitom je opravdou raritou, aby bylo...
19. 11. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore. Ve 23. Týdnu jsem byla hospitalizovaná pro křeče v břiše, které se nakonec ukázali jako svalové a čípek 35 mm. Léčím se z uzkostnou poruchou a hospitalizaci jsem nezvladala tak jsem podepsala reverz. Kultivace OK. Od té doby...
odpověď
Dobrý den,pokud máte progesteron vaginálně ,tak se více dělat nedá.
19. 11. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore, na kontrole u mé obvodní gynekoložky v 8+5 plod odpovídal 8+0, dnes v 10+3 odpovídá 9+3, tudíž se rozdíl zvětšil o další 2 dny. Paní doktorka říkala, že je vše v pořádku, že mohla být ovulace déle, že týden není žádný problém...
odpověď
Dobrý den,není neobvyklé. Stačí kurzorem pohnout od pár milimetrů a naskočí rozdíl týden. Takže za mě o.k. zcela,v mezích tolerance.
19. 11. 2020
otázka
Dobrý den, ráda bych se zeptala na 2 dotazy. Protože mi poslední dny bylo podivně mdlo, zkusila jsem si udělat těhotenský test, byť menstruaci bych měla dostat až za 4/5 dnů. Druhá čárka byla slabá, ale viditelná. Od dětství mám poruchu štítné žlázy...
odpověď
Dobrý den,ano, kolonoskopie v raném těh.je o.k.
16. 11. 2020
otázka
Dobrý den, pane doktore, mé první těhotenství bylo ukončeno v 35tt kvůli růstové retardaci plodu, dítě vážilo 1500g. Nyní jsem po 5 letech opět těhotná a ve 13tt na prvním screeningu mi opět sdělili zhoršené průtoky a doporučili 150mg kys....
odpověď
Dobrý den,MNOHEM efektivnější je aplikace nízkomolekulárního heparinu,ale to ví jen zlomek zlomků všech kolegů. Anopyrin 100 mg stačí,ale nemusí být tak efektivní ve srovnání viz výše. Více učinit medicína NIKDE na světě neumí.