zkrácený čípek ve 27tt s dvojčaty

10. 10. 2018
otázka

Dobrý den pane doktore, jsem prvorodička 44 let, teď ve 27tt čekám dvojvaječná dvojčata přirozenou cestou. Před 15 lety jsem měla konizaci čípku. Tak od 22tt mně tvrdne břicho, ale cítím se dobře, vlastně teď lépe, než před pár týdny. Zdá se mně, že tvrdnutí bylo spojené se zácpou a plynatostí, když jsem ten problém vyřešila, je to lepší. Před týdnem mně byl naměřen čípek 19 mm, uzavřený a dg. dráždivá děloha. U plodu B začínající hydramnion. Začala jsem brát Utrogestan 2-0-2 a Magnosolv. Magnosolv bohužel zhoršil problémy s trávicím ústrojím a plynatost aktivovala tvrdnutí vícekrát za den než před tím (cca25x). Začala jsem brát Magnesium jen v tabletách a je to lepší (cca 15x za den bez bolesti). Byla mně navržena hospitalizace a kortikoidy, ale souhlasili s klidovým režimem doma a další kontrolou za 5 dní. Pokud by se jednalo jen o mě, pokračovala bych v domácím režimu, ale jelikož mně jde hlavně o děti, řeším, zda je případná hospitalizace dobrá varianta (po fyzické stránce, po psychické vím, že ne). Pokud by se nález nezhoršil, co byste doporučoval? 1) Hospitalizace nebo doma? 2) Kortikoidy ano či ne? A jaká velikost čípku je ve 27 tt riziková? Moc děkuji za Vaši odpověď.

odpověď

Dobrý den,19 mm je pro dvojčata dolní hranice normy.Pokud nemáte pravidelné křeče břicha a není progresivní charakter zkracování hrdla v čase,hospitalizace nepřidá nic navíc proti běžnému ambulantnímu porodu.Není v ní potřeba hledat démonologii, zdi porodnice nemají žádný léčivý vliv.Když už,smysl v lepším dohledu a při bezprostředním riziku rození / hrdlo méně jak 15 mm,kontrakce,krvácení/ pak ano. Kortikoidy jen při bezprostředním riziku,jejich vliv reálně týden,pak odezní a stav plic je dtto jako bez nich.

MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 23982
Další dotazy
12. 12. 2018
otázka
Vazeny pane doktore Koucky, Je podle Vas normalni, ze jsem na zacatku 38. tydne a nepocituju zadne tvrdnuti bricha ani jine krece/Braxton Hicks? Mam strach, ze moje deloha se nepripravuje, ze snad ani nepocita s tim, ze bych mela to male uz brzo...
odpověď
Dobrý den,ano, takto přesně má řádově desítky procent těhotných. Není nutné,abyste o čemkoliv,co se v těle k porodu představuje k porodu,věděla.Porod může začít rychle,bez "varování".
12. 12. 2018
otázka
Dobrý den pane doktore, s manželem jsme se léta léčili v IVF centrech pro neplodnost. V roce 2012 se nám akutní sekcí ve 27. týdnu narodila dvojčata, chlapec zemřel, děvčátko v pořádku. V roce 2017 (srpen) plánováná sekce 39+0 druhé děvče. Další...
odpověď
Dobrý den,s každým dalším těh.roste riziko ruptury dělohy,zahnízdění zárodku v jizvě (tzv. intersticiální gravidita v jizvě)  či vrůstání placenty do jizvy (tzv. abnormálně invazivní placenta) Absolutně nelze před těh.  předvídat,u...
12. 12. 2018
otázka
Dobrý den, pane doktore, předem moc děkuji za zodpovězení dotazu. Cely první trimestr jsem užívala tablety Femibion 1 s vit. D3 a k tomu také denně (v různou denní dobu) Omega 3 Premium - 225 mg EPA a 175 g DHA. Až nyní v 2.trim jsem zjistila, ze...
odpověď
Dobrý den,nepokazila jste nic.
12. 12. 2018
otázka
Mockrát děkuji za odpověď. 1)Chtěla bych se ještě zeptat, jestli nějak může uškodit, když Utrogestan tedy přestanu užívat? Jestli tím nezvýším nějaké riziko pro dítě, když jsem po operaci. 2) Utrogestan jsem užívala tedy celkem 5 dní, mohlo to mít...
odpověď
Dobrý den, ad 1 - těžko říci,ale z mého pohledu nebylo "preventivní" nasazení progesteronu odůvdněné,ad 2 - ne
12. 12. 2018
otázka
Dobrý den, mela bych dotaz a velký strach o miminko. V 10 TT jsem se dozvěděla ze tatínek naseho miminka který nosim pod srdcem přestal mít zájem o miminko a do toho si už začal žít svůj život a měnit partnerky. Už sem toho mela dost a tak sem se na...
odpověď
Dobrý den,vrozenou vadu určitě ne a Fas TAKÉ ne, ale pravidelné vysoké dávky vadí.
9. 12. 2018
otázka
Dobrý den, pane doktore, mam týden po laparoskopicke operaci žlučníku ve 14tt. Vse v pořádku, bez komplikací. Již jsem vám dřív psala v 11tt alt-9, ast-3,2, brala jsem ursosan a výsledky se mi před operací dostali do normálu, jen biliribin mám...
odpověď
Dobrý den,ad 1 - pokud byl problém vyřešen,mělo by se upravit.ad 2 - Utrogestan určitě ne, on totiž zvyšuje pravděpodobnost stázy žluči na úrovni jaterních žlučových kanálků a paradoxně může "vyvolat" tzv. těhotenskou cholestázu - více viz google.
9. 12. 2018
otázka
Dobrý den, mám na Vás prosím dotaz.Nyní jsem ve 20+6 a již druhý den mám pocit neustálého tvrdnutí břicha.Břicho mi netvrdne v intervalech, ale mám ho tvrdé stále.Břicho je tvrdé jako kámen a občas mě píchne v podbřišku nebo vedle pupíku a cítím...
odpověď
Dobrý den,ano, setkávám se po stovkách těhotných. 28 mm zatím dobré,progesteron máte,tak super,pak už jen trpělivost.
9. 12. 2018
otázka
Dobrý den, bylo mi potvrzeno těhotenství 7+4tt, ale po hormonální stimulaci mám vaječníky do velikosti 80 mm. Mohu nějak dopomoci zmenšení? Děkuji
odpověď
Dobrý den,odezní samo.
9. 12. 2018
otázka
Vazeny pane doktore. Jsem 8 tydnu po 2. Porodu (1 i 2.porod pomerne tezke..deti 4300g) v tehu jsem pribrala cca 18 kg. Na kontrole po porodu me dr.upozornil o poklesu pos.steny ...a mozna i delohy...(pocatecnim)...pry mam cvicit...(mohu pry mit...
odpověď
Dobrý den,ne,určitě za to nemůžete.Porod jako takový je spojen s poškozením pánevního dna.
9. 12. 2018
otázka
Dobrý den, za 14 dní mám letět na Kubu a jsem momentálně v 16.tt. Po celou dobu těhotenství jsem zdravá, s ničím se neléčím a má gynekoložka s letem souhlasila. Řekla mi, že není potřeba žádné opatření před letem, v jeho průběhu ani na Kubě. Pan...
odpověď
Dobrý den,taky jsem hyperprotektivně na 12 hod.let tehdy své těhotné manželce ve 14.týdnu fraxiparin píchnul,ale když jsme letěli, tak jsem napočítal cca 20 těhotných ze 350 cestujících a pochybuji,že by takhle řešili.Jinak řečeno,dneska bych...