Způsob vedení porodu

20. 7. 2015
otázka

Dobrý den pane doktore, cca před dvěma dny jsem se Vás ptala na způsob vedení porodu po potratu, když tam vznikla jakási falešná cesta a ještě bych měla jeden dotaz. Jak jsem již psala měla jsem jeden potrat, mám leidenskou mutaci a píchám si od začátku fraxiparine 0,4 ml. Pár měsíců jsem se snažila otěhotnět, když to nešlo, tak jsem šla na inseminaci, která vyšla a paní doktorka mi hned nasadila fraxiparine a untrogestan. V trombocentru mi chtěli injekce vysadit cca ve 20 týdnu. Objednala jsem se tam tedy k jiné lékařce a ta mi řekla, že se jedná hlavně o finanční stránku věci atd. Injekce mi předepsala s tím, že je budu aplikovat až do konce těhotenství a celé šestinedělí. Vidím, že kdybych si to doslova nevydupala, tak bych třeba mohla být ohrožena. A nikdo neví, co jsem prožívala předtím a to celé prožívat znovu, tak nevím jak bych to zvládla. Trápila jsem se po potratu devět měsíce než jsem znova otěhotněla a nikomu bych nepřála si tady tím projít. A řekla jsem si, že udělám proto vše, aby to bylo v pořádku. Bála jsem se celé těhotenství a měla strach, že se může něco stát. Když mi např. tvrdlo bříško od 24 týdne pár týdnu, tak jsem byla několikrát u Vás na pohotovosti, ale vždy to bylo v pořádku. Psychika hraje velmi důležitou roli a já myslím, že v mém případě dvojnásob. V pondělí budu přesně 36 týden podle MS a podle UZ 37. Tak dva týdny řeším způsob vedení porodu a mám z toho obavy. Neřeším případné bolesti atd, ale co by se mohlo stát, kdyby porod nepostupoval a jak by bylo ohroženo miminko atd. Myslím jen na něj. I když mi po potratu bylo do lékařské zprávy napsáno v případě těhotenství preferovat císaře, tak si myslím, že pro to není důvod. Problémy žádné nemám a neměla jsem a moje ošetřující lékařka také uznala a řekla že nevidí důvod, že tam nedošlo k ruptuře a sama si myslím selským rozumem, že někdo má třeba císaře nemá problémy a rodí podruhé vaginálně a já vlastně neměla vůbec žádné, tak nevím, proč mi to tam ten lékař napsal. Vše jsem Vám již psala v prvním dotazu, že jsem se okamžitě fyzicky zotavila. To je jedna věc a chtěla jsem rodit přirozeně, ale teď ke konci těhotenství mám takové hrozné obavy, co by se stalo dítěti, kdyby porod nepostupoval, byly by komplikace, klešťový porod atd.,, protože já si myslím, že když tam jde k porodu vyrovnaná matka, tak je vše v pohodě a naopak, když tam jde jiná se strachem, tak se může vše zastavit a určitě je lepší plánovaný císařský řež než akutní. Četla jsem, že plánovaný císař se rovná vaginálnímu porodu ohledně komplikací. Jiná situace nastává, když je akutní císař a já si myslím, že bych dostala až hysterický záchvat, kdyby se v průběhu porodu něco dělo. Budu ráda, když mi poradíte, co by bylo pro mě nejvhodnější vzhledem k tomu, co jsem prožila a jak jsem se trápila a jak se moc bojím o své dítě. Také, jestli nevadí při císaři leidenská mutace a je tam větší riziko než u vaginálního. Kdybych chtěla epidurál, tak se může prý aplikovat až za 12 hodin po miniheparinu to mi řekla porodní asistentka na předporodním kursu u Vás, když se ptala, kdo si ho aplikuje. Nemůžu opomenout jeden fakt, že naprostá většina českých celebrit jak zpěvaček, modelek nebo jiných VIP rodí císařem jak u Vás nebo v Podolí, kde jich je převážná většina. Za poslední rok rodila snad jen Nora Fridrichová a to u vás přirozeně. Jinak se vše odbývá císařem a jak jsem psala zejména v Podolí. A jestli každý z těchto dam má nějaký problém, že by musela rodit takto nebo jsou to jen její obavy jako moje. Já si myslím, že mám stejná práva jako jiné. Kdybych to za sebe shrnula fyzickou bolest bych zvládla, protože tu jsem prožívala po potratu pro mě dost dlouhou dobu a každý den a každou minutu, ale jde mi o to, že kdyby nastaly komplikace a to nikdo neví, tak bych nezvládla už to, kdyby se miminku něco stalo. A nikdo mi neřekne, jestli se nemůže něco stát. A proto si myslím, že u plánovaného císaře jsou stejná rizika jako u vaginálního. I když většina lidí si myslí, že je to velká břišní operace s mnoha riziky. Prosím Vás o vyjádření jde mi opravdu hlavně o to, aby miminko bylo v pořádku. Děkuji

odpověď

Dobrý den,na Váš dotaz jsem již odpovídal,jedná-li se o  těhotenství po "fosse route" ( po potratu ), nikdo neumí posodit dopředné riziko komplikací při případném porodu /riziko ruptory dělohy/  jako ten,kdo komplikaci prožil.Na našem pracovišti jsem již pár podobných situací zažil ( ženy mohly poté rodit přirozeně a vše dobře dopadlo/ . Hodně ale záleží, kudy cesta poranění vede,které části dělohy se týká atd. Pokud zkušený operatér, který fosse route "zažije"  napíše,že doporučuje řez,nejspíš byl charakter poranění dělohy rozsáhlý a nepolemizoval bych proto s jeho doporučením.Nevím,zdali se potkáme v poradně,ale je dobré mít zprávu z komplikovaného výkonu u sebe.Poradny mám u nás čtvrtky,ale příští a další týden mám znovu dovolenou a budu až od 10.8

MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24991
Další dotazy
2. 11. 2022
otázka
Dobrý den, vážený pane profesore, byla jsem na screeningu v 1. trimestru- jsem v 12+1 tt. dle UZ. CRL 57 mm, NT 1,9 mm, BPD 19,1 mm, HC 74,4 mm, AC 55,4 mm, FL 6,6 mm, intrakranialni translucence prítomna, 2,4 mm. Srdeční frekvence 160 úderu/min....
odpověď
dobrý den, měření FL je nestandartní v prvním trimestru a nelze z tohoto údaje posuzovat nic, důležitý je výsledek zda je výsledné rizik nízké, AP
2. 11. 2022
otázka
Dobrý den, chci se zeptat, po nakojení jsem dcerku položila na záda a vyblinkala mléko, avšak poměrně dost jí steklo do nosu a očiček. Má je zarudlé a červené. Vadí to? Omyla jsem je vodou, ale mám strach, aby se jí neco nestalo se zrakem,kdyz je v...
odpověď
dobrý den, tento dotaz je pro pediatra,ap
2. 11. 2022
otázka
Dobrý den, jsem v 19.tt a poslední 2 týdny se mi dělají takové svědivé puchýřky především na předloktí a vzadu na krku. Od 6tt si píchám Clexane 0,4. Dá se po takové době užívání léku přemýšlet o alergické reakci na Clexane? Nebo bude příčina jiná?...
odpověď
dobrý den, ano je nutná konzultace ošetřujícího lékaře, AP
2. 11. 2022
otázka
Dobry den, syn prinesl ze skolky roupy. Vsichni jsme se prelecili Vermoxem, ale ja jsem nasledne zjistila, ze jsem tehotna. Datum uziti posledniho Vermoxu byl 29.8. a datum zacatku posledni menstruace 7.8. K ovulaci zrejme doslo o neco driv (10-...
odpověď
Vermox plod neohrožuje, AP
2. 11. 2022
otázka
Dobrý den, manžel užil v březnu 2022 jednorázově (jeden den, cca 6 tablet) na dnový záchvat kolchicin (lék Colchicum-Dispert). V příbalovém letáku je uvedeno, že se má muž zdržet plození dětí 6 měsíců. Já jsem otěhotněla po 4 měsících. Nyní jsem v...
odpověď
dobrý den, myslím, že nejdůležitější jsou podrobné morfologické ultrazvukové vyšetření , protože NIPT testem odhlaíte na 99,9% nejčastější genetické vady a syndromy, AP
2. 11. 2022
otázka
Dobrý den, mám dotaz ohledně otřesů miminka v kočárku. Sjela jsem se 2 mesicnim miminkem ze schodu. Byly tam totiz 2 schody za sebou a najednou mi z toho druheho (vyssiho) sjela malá na ten druhý (nizsi o patro). Byla to dost velka rana, malá začala...
odpověď
otázka patří pediatrovi, AP
20. 9. 2022
otázka
odpověď
20. 9. 2022
otázka
odpověď
dotaz byl zodpovězen AP
20. 9. 2022
otázka
odpověď
20. 9. 2022
otázka
odpověď