Způsob vedení porodu

12. 2. 2018
otázka

Vážený pane profesore, určitě si na mě budete pamatovat. Rodila jsem u Vás srpen 2015 akutním císařským řezem z důvodu hypoxie plodu a neotevírala jsem se. Následně mi pak byla zjištěna stafylokoková sepse. Budu Vám vždy vděčná, že jste včas zasáhl a vše dopadlo na výbornou. Jedna lékařka mi pak řekla, že nebýt Vás a kdyby jste neměl službu nepřežila bych to. Její slova mi pak dlouho zněla v uších. Od toho okamžiku, když jsem šla na sál a pak další pobyt u Vás už to bylo v pořádku. To co jsem zažila, když mi odtekla voda a další dny, když mi bylo už tak zle, že jsem ten den předtím než mi byl proveden císař doslova lezla po zemi si nikdy nevysvětlím a dlouho jsem o tom přemýšlela. Můj velký dík také patří MUDr. Petře Šaškové ta se starala velmi a byla mi oporou. Ještě moc ráda pamatuji na oddělení na jednu starší sestřičku, která mi tam pomohla překonat další dny. Na šestinedělí jsem sice byla ze všeho taková psychicky špatná to já vím a uvědomuji si to. Když jsem potom přestoupila k jinému gynekologovi a četl moji zprávu o porodu a že byl povolán i psycholog, tak se na mě tak podíval a řekl a divil se Vám po tom, co jste zažila? Hodně lékařů mi pak řeklo, i v porodnici, kde mi ošetřovali ránu, že jsem měla po odtoku dostat antibiotika nejdéle za 24 hodin všude se tak děje a hrozně se divili, i když mi bylo tak špatně poslední den. Když se antibiotika nepodají, tak to má pak fatální následky jak pro matku a dítě z důvodu infekce. Já jsem ráda, že vše dopadlo dobře a mám zdravého, krásného syna. Přemýšlela jsem, jestli do toho mám jít ještě jednou a pořidit si druhé dítě po takové zkušenosti. Teď určitě o co Vás prosím. Za dva roky po císaři jsem otěhotněla téměř okamžitě a nyní jsem v 31 týdnu. Komplikace žádné nemám a jizva je v pořádku. Jen jsem měla kolem 20tt placentu na ZS a dole, ale už se to povytáhlo.Jsme 100 km od Prahy, tak budu rodit někde tady. Kdybych měla tu možnost, že by jste byl u porody přítomen jedině Vy asi bych opět zvolila Vaši porodnici. S touto myšlenkou jsem si pohrávala dlouho a chtěla Vám napsat, jestli by to šlo zařídit, ale pak jsem se k tomu už neodhodlala. Byla bych ráda, kdyby jste mi mohl poradit, jestli podruhé rodit plánovaným císařem nebo zkusit přirozený porod. Když si představím, že mi plodová voda odtekla v jeden den a za další tři dny jsem až rodila a pak to vše špatné, co se dělo. Hlavně jsem se skoro neotevřela a nevím, jestli to teď podruhé nemusí být znovu. Je tam i taková ta psychická stránka, protože já jsem si ten poslední den před císařem opravdu sáhla na dno jak mi bylo zle a sama jsem tam nevěděla kudy kam a co si počít. Moc Vám ještě jednou děkuji a hlavně za to, že jste bylv ten den na sále a měl službu. Hezký den K.

odpověď

Dobrý den, vzhledem  k předchozí zkušenosti byl volil spíše císařský řez, s pozdravem AP

Prof. MUDr. Antonín Pařízek, CSc.


Počet odpovědí: 3318
Další dotazy
27. 1. 2023
otázka
Dobrý den pane doktore, přes Vánoce jsem brala 5 tablet Macmiroru. Poslední zavedena 27.12. a 3.1. mi byly nabrány kultivace na streptokoka (37tt). Nemohou vyjít výsledky zkreslené? Léta na streptokoka agalactiae trpím a téměř pokaždé byl nález...
odpověď
Dobrý den, ano mohou být zkreslené , pokud opakovaně ve výtěrech v graviditě,je lepší podat atb profylaxi k porodu, AP
27. 1. 2023
otázka
Dobrý den, chtěla bych se Vás prosím zeptat, zda je velké riziko užít v tabletu Vermox v prvním trimestru těhotenství? Bohužel syn se ve školce nakazil a roupy (už je to měsíc co jsme to zjistili a užili první tabletu Vermoxu) a u sebe jsem roupy...
odpověď
Vermox lze užívat i v graviditě. AP
27. 1. 2023
otázka
Dobry den pane profesore, jdu jsem s dotazem. Po dvou raných potratech 6 a 7 tyden mi na genetice zjistily ze mam trombofilni mutaci f2 heterozygot. Gynekolog mi predepsal clexan 0,4ml od prvniho dne pozitivniho tehu testu . Na hematologii pred...
odpověď
dobrý den, min do 12 g.t. je léčba miniheparinem indikována. AP
27. 1. 2023
otázka
Dobrý den, jsem potřetí těhotná, mám heterozygot Leiden, migrény s aurou a před otěhotněním jsem brala Thyrozol 5 dnů v týdnu, nyní sledována, zatím bez medikace. 1.těhotenství: hematom od 6tt, vstřebán, 16tt střevní viroza a za 2 dny odtok vody a...
odpověď
Dobrý den, určitě Clexane nevysazujte je to podpůrná léčba k udržení těhotenství. AP
27. 1. 2023
otázka
Dobrý den, pane doktore, ráda bych se zeptala na aktuální problém. Jsem ve 21 tt a u miminka nám byla zjištěna cysta. Přepis z lékařské zprávy: v levé postranní komoře hladkostěnná anechogenní cysta vel. 10 mm, bez posunu středových struktur, plod...
odpověď
dobrý den, většinou se jedná o choroidální cysty , což je vývojová fáze mozku a do 24 g.t. vymizí. AP
27. 1. 2023
otázka
Dobrý den, předem vám chci poděkovat za odpovězení mého dotazu. Je mi 26 let, mám již 2 leté dvojčátka narozena v 32 týdnu CS. S manzelem bychom chtěli další dítě. Ale, jak nad tím přemýšlím, tak se moc bojím. Vím, jaká jsou rizika při dalším...
odpověď
Dobrý den, riziko jakýkoliv komplikací spíše velmi nízké. Dá se předpokládat, že pokud jste neměla jiní těhot.onemocnění, tak porod byl předčasný hlavně z důvodu vícečetného těhotenství a to se nemusí opakovat, nisméně je tam vyšší šance opakování...
27. 1. 2023
otázka
odpověď
5. 1. 2023
otázka
odpověď
Dobrý den, OGTT je v normě, AP
5. 1. 2023
otázka
odpověď
5. 1. 2023
otázka
odpověď
je to velmi málo pravděpodobné, AP