Zvláštní problémy v těhotenství

13. 7. 2009
otázka
Dobrý den, pane doktore. Mám zvláštní problém, pro mě neřešitelný. Jsem v 8. měsíci těhotenství, moje první těhotenství a mám již od počátku cca 1. měsíce problém s tím, že se mi opravdu denně mírně točí hlava. Je to velmi nepříjemné. Jsou to pocity jako kdybych byla zdrogovaná nebo pod vlivem alkoholu – slabě.. nebo bych to přirovnala jako kdybych si vzala silné brýle a oči by vyhodnotily točení hlavy (nebo mozek?). Tak že bych spadla to ne. Dále mám pocity slabosti v rukách – od loktu k dlani (někdy ani nesevřu dlaň, neudržím pero a špatně se mi píše) a nohách – od kolena dolů, někdy i nejistý krok a zavrávorání – tak jak je člověk slabý když se třeba nenají nebo nedoplní cukr? Mám docela velké problémy se sluchem - slyším se když mluvím i od té doby jinak – hůře a některé zvuky jsou tlumené. Dříve bezproblémový ostrý sluch. Objevilo se mi v uších nepříjemné šumění s pískotem vysokého tónu. Měla jsem i problém s močením, nechodila jsem skoro čurat a měla kalnou tmavou moč, když jsem zvýšila příjem tekutin tak světlou, ale kalnou moč. Nikdo nezkoumal - když jsem to sdělila lékaři, jen běžně na prohl., bez nálezu bílkoviny. Tlak mám v pořádku. Cukrovku nemám. Zrak mám v pořádku. Žádné jiné problémy nemám. Jak to začalo: V prosinci 2008 jsem brala ale čípky Polygynax – 2 x v jednom měsíci. Z důvodu toho, že jsem se stěhovala a měnila lékaře jsem vyhledala pro opakovanou mykózu a opět dostala bohužel Polygynax. Po prvním užití 6 tablet – začátek prosince mi přípravek nic neudělal a pomohl, cca za 3 týdny jsem jej aplikovala znova od jiného lékaře a to byl možná ten problém – dostala jsem tentokrát 12 tablet. Nasazeny v podstatě jen preventivně a bez kultivace. Kdybych věděla že jsou to ty samé podle názvu, tak bych si nechala napsat jiné léky. Po užití 6 tablet druhého balení jsem se ráno probudila se zhoršeným sluchem, šuměním v uších a za další týden už nastoupily výše uvedené problémy, slabost, mírné motání hlavy které trvají dodnes. Další den jsem si ještě přípravek aplikovala, než mě napadlo přečíst si příbalový leták, kde jsem zjistila že může být toxický – poškození ledvin, ucha... Přípravek jsem vysadila, ale problémy přetrvávají už víc jak půl roku. Bez zlepšení. Také jsem však zjistila, že jsem těhotná. Což mě docela šokovalo, ne pro ten jiný stav, ale pro to, že mi čípky zřejmě uškodily a mohly se dostat i k plodu a vzhledem k informacím, že je lék ototoxický ani nedomýšlím že by se mi mohlo narodit dítě s poškozeným sluchem, který se prý formuje na počátku těhotenství cca 3. gestační týden ve kterém jsem čípky užívala. Vyhledala jsem lékaře – gynekolog, který mi čípky předepsal se velmi divil a řekl, že to není možné aby to bylo z těchto čípků. Tak jsem se ptala zda to může souviset s těhotenstvím - to si prý taky nemyslí. Víc mi neřekl a v podstatě to neřešil. ORL lékař poškození nevyloučil z důvodu ototoxické látky v přípravku – už se s tím i ve své praxi setkal po aplikaci místních léků. Nemůže přesně říct u koho se jaké množství do těla vstřebá a jaký vliv má na vestibulární systém. Praktik si myslí že přes vag. sliznici se toho moc nevstřebá a byla bych zřejmě první, nikdy o tom neslyšel, V lékárně a jejich systému nemají o toxicitě ani zmínku u tohoto přípravku, Internet je ale plný údajů o toxických účincích neomycinu i z lokální aplikace. Tak nevím. Byla jsem ale na standardním vyšetření sluchu, vše v normě – což nechápu už přeš zhoršený sluch, šumění.. Moje problémy přisuzuji účinkům Polygynaxu, které jsou uvedeny i v příbalovém letáku. Myslíte si, že je to možné? Mám za to, že se účinná látka dostala do těla – vnitřního ucha, která jej poškodila. Přece jen gynekolog by měl vědět co předepisuje a jak léky působí. Přečetla jsem si ve vaší poradně i další názory na Polygynax a docela mě překvapilo jak jej gynekologové hojně píšou i těhotným. Pokud by byly ale tak neškodné, tak nechápu, proč je v letáku uvedené systémové toxické účinky – poškození ledvin, ucha.. Nevím jak působí aminoglykosid přes vaginální sliznici, ale mé problémy mě začínají hodně vadit. Ve stresu si myslím moc nejsem, ale upřímně se mi žije špatně, když na problémy myslím. Chodím stále do práce a jsem ráda mezi lidmi. Manžel – nezávislý pozorovatel tvrdí, že mi čípky nic udělat nemohly a myslí si že si problémy „vymýšlím“ a něco jimy maskuji – třeba vnitřní problém jak se smířit s tím, že jsem v jiném stavu. Miminko je ale chtěné a přišlo hned. Jeho selským rozumem mi prý nemůže lokální přípravek uškodit. Docela mne také překvapil, když mi sdělil, že se bojí abych neměla poporodní psychózu či depresi když vymýšlím bludy z toho že mi nějaké vaginální čípky poškodily ucho (sluch). Já si myslím, že se opravdu můžou i z lokálního přípravku dostat škodliviny do těla ještě pokud obsahují toxickou látku -můj úsudek. Místo toho abych se těšila na příchod miminka denně přežívám tyto nepříjemné stavy. Co si pane doktore myslíte vy? Mohl mi skutečně Polygynax tak moc uškodit? Prosím poraďte jak mám problémy řešit. Já na logické vysvětlení nepřišla, ještě když říká každý něco jiného. A sluch mám teda zřejmě v pořádku.. Moc děkuji za odpověď za váš čas.
odpověď
Dobrý den,skutečně není známo,že by reálně uvedený lék poškodil sluch,byť příbalové letáky píší leccos. Na poměrně obsáhlý dotaz odpovím jednoduše: měl by vás vidět neurolog,bez toho se nedá udělat závěr.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24948
Další dotazy
22. 10. 2021
otázka
odpověď
Dobrý den, ani doprton tedy poslech srdíčka ani uktrazvuk nevadí, AP
22. 10. 2021
otázka
odpověď
22. 10. 2021
otázka
odpověď
Pokud jste byla začátkem září 6 g.-t.-, nemohlo to být ze styku 29/8, AP
22. 10. 2021
otázka
odpověď
22. 10. 2021
otázka
odpověď
22. 10. 2021
otázka
odpověď
22. 10. 2021
otázka
odpověď
22. 10. 2021
otázka
odpověď
22. 10. 2021
otázka
odpověď
Ano, AP
22. 10. 2021
otázka
Dobrý den, jsem 17 měsíců po sekci, miminko bylo vymodlený po 4IVF a 7transferu, dnes jsem byla na kontrole u lékaře a ten my sdělil že je jizva slabá a není tak zjizvená jak by měla být .A prý kvůli tomu nedoporučuje těhotenství, pak mi zůstala po...
odpověď
Dobrý den, můžete si vyžádat second opinion u jiného lékaře a uktarzvukové vyšetření jizvy na případný defekt jizvy a pak konzultovat vše v IVF centru, AP