Fyziologie laktace

Fyziologie laktace - obrázek
Fyziologie laktace - obrázek

Produkce  mateřského mléka v mléčné  žláze prsu je řízena souhrou  několika hormonů.  V období kolem porodu klesá hladina estrogenů  a progesteronu, které jsou zodpovědné  za přípravu mléčné žlázy na kojení. Tento pokles vede ke zvýšení hladin prolaktinu, hormonu podporujícího tvorbu mateřského mléka, jehož činnost byla do té doby utlumena.  Sání dítěte vyvolává reflexní  uvolňování hormonu  oxytocinu, který kontrahuje svalové buňky vývodů mléčné žlázy, čímž dochází k vypuzení mléka. Denní produkce  mléka se pohybuje  mezi 1–1,2 litry.

 

Během prvního týdne po porodu tvoří mléčná žláza prvotní mléko, mlezivo (odborně kolostrum), které sice poskytuje méně energie než zralé mateřské mléko, ale obsahuje více bílkovin a vitaminů A, E a K (tab. 1), a je tak lépe přizpůsobeno prvotním potřebám dítěte. Kolostrum  je ve druhém týdnu života novorozence vystřídáno tzv. přechodným  mlékem,  v němž dochází ke zvýšení obsahu tuku a sacharidů a bílkovina naopak klesá. Zralé mateřské mléko se tvoří od třetího týdne po porodu a obsahuje více než sto známých látek.

Výživové hodnoty  kolostra, zralého  mateřského mléka a kravského mléka:

Obsah na 100 ml

Kolostrum

Zralé mateřské mléko

Kravské mléko

Energie

56 kcal/235 kJ

66 kcal/277 kJ

65 kcal/273 kJ

Bílkoviny

2,7 g

0,9–1,2 g

3,4 g

Tuky

2 g

3,5 g

3,7 g

Sacharidy

5,7 g

7 g

4,6 g