Léčba chřipky a nachlazení

Léčba chřipky a nachlazení - obrázek
Léčba chřipky a nachlazení - obrázek

Chřipka a nachlazení jsou virová onemocnění, která postihují převážně dýchací cesty a mají výrazné celkové příznaky (rýma, kašel, horečka, bolesti svalů, kloubů, hlavy). Přenášejí se obvykle kapénkovou nákazou. Nebezpečná mohou být u oslabených či starších osob nebo u lidí se srdečními vadami. Protože se jedná o virová onemocnění, neexistuje účinné léčivo, které by působilo přímo proti virům, které je způsobují. Antibiotika se doporučují podávat pouze při komplikacích nebo osobám s jiným závažným onemocněním. Vlastní onemocnění (chřipku) neléčí, ani nezkrátí průběh nemoci. Proti nejčastějším typům chřipky lze použít očkování, přičemž za určitých podmínek lze očkovat i v průběhu těhotenství.

Léčba nachlazení, případně chřipky v těhotenství se neliší od léčby netěhotné ženy. Důležité je zachovávat klid na lůžku a vyvarovat se jakékoliv námahy, která by mohla ještě více snížit obranyschopnost organismu. Nezbytný je dostatečný přísun tekutin a vitaminů obsažených v ovoci a zelenině. V případě, že příznaky onemocnění začnou obtěžovat těhotnou ženu, doporučuje se konzultovat možnou léčbu s lékařem nebo v lékárně. Obecně se po celou dobu těhotenství nedoporučuje takové příznaky, jako je například zvýšená teplota, podceňovat, protože samotné zvýšení teploty nad 38 °C již může mít škodlivé účinky na plod. Pokud je přítomna vysoká teplota (nad 39 °C), objevuje se bolest v oblasti průdušek nebo se objeví bolesti v oblasti ledvin, je nezbytná co nejrychlejší konzultace s lékařem. Na snížení vysoké teploty se nejčastěji doporučují léky obsahující paracetamol a ibuprofen. Léky obsahující paracetamol lze užívat po celou dobu těhotenství.

 

Ibuprofen se nesmí užívat na konci třetího trimestru.

Často se lze setkat s názorem, že k léčbě nachlazení je vhodné podávat vysoké dávky vitaminu C, případně užívat multivitaminové přípravky.

Ačkoliv je vitamin C považován za bezpečnou látku, neměla by denní dávka v těhotenství překročit 500 mg. Je nutné dávat si pozor na některé přípravky, které obsahují až dvojnásobné množství tohoto vitaminu. Stejně tak se nedoporučuje brát v tomto období kombinace více vitaminů či multivitaminové přípravky, které nejsou určeny přímo k užívání v době těhotenství. Neměly by se také používat ve vodě rozpustné formy vitaminů (tzv. effervescentní tablety), neboť mohou u citlivějších žen vyvolat žaludeční obtíže. Vhodnější jsou naopak tablety s prodlouženým uvolňováním, které stačí užívat jen jednou denně.

Je třeba také upozornit na to, že názory, že vše rostlinné a přírodní je bezpečné, jsou již dávno překonány. Hodně dostupných léčivých rostlin totiž více či méně ovlivňuje dělohu a podávané ve vyšších dávkách mohou vyvolat i potrat. Proto by se těhotná žena měla poradit s lékárníkem i při výběru čajové směsi (např. průduškové nebo proti kašli). K podpoře imunitního systému a při léčbě nachlazení se často používají přípravky obsahující echinaceu. Tato bylina byla shledána jako bezpečná pro užívání v době těhotenství, ale neměla by se používat déle než osm týdnů kvůli riziku možného poškození jater.

 

Autor: prof. MUDr. A. Pařízek, CSc. Kniha o těhotenství, porodu a dítěti, Galén, Praha 2015