Nebezpečí onemocnění listerózou a toxoplazmózou

zdravá výživaDodržování
hygienických zásad při přípravě, manipulaci a konzumaci potravin je
důležité s ohledem na prevenci onemocnění, jako je listerióza a
toxoplazmóza, které z hlediska těhotenství představují závažné riziko
poškození, ev. úmrtí plodu. Zdrojem vyvolávajících bakterií, které se
odborně nazývají Listeria monocytogenes, je nakažený člověk a domácí i
divocí savci. Listerie přežívají v půdě, píci, ve vodě, bahně a siláži.
K podpoře růstu listerií také dochází při zrání měkkých sýrů. Základním
a téměř výlučným způsobem přenosu je přenos potravou.

Zdrojem infekce toxoplazmózy je prvok, který se odborně nazývá
Toxoplasma gondií. Infekce se přenáší konzumací syrového nebo
nedostatečně tepelně opracovaného masa, z nepasterovaného nakaženého
mléka nebo vodou kontaminovanou fekáliemi koček.

Těhotná žena by měla dbát na to, aby strava živočišného původu byla
dobře provařená, maso dostatečně tepelně upravené, vejce dostatečně
uvařená.

 

 

A. Pařízek Kniha o těhotenství a dítěti
Listopad 2008, Galén, Praha