Myom a těhotenství

27. 3. 2014
otázka
Dobrý den pane doktore, není to tak dlouho co jsem Vám psala o svém problému s myomem.Mám ho na děloze vlevo dole.Při prvním těhotenství byl v počátku velký asi 2x3cm, vyrostl v průběhu těhotenství na 8cm, porodila jsem o 3 týdny dříve císařským řezem.Nyní když jsem přestala kojit, tak vyrostl na 7,5x7cm, přikláněla jsem se na odstranění, jenže jsem opět těhotná a tak nevím co mě čeká.Mám strach o mimčo a můj gynekolog mi doporučil hlavně klid.Myslíte že jsem schopná s takovýmto velkým myomem vše zvládnout?Nejde ovlivnit jeho růst v průběhu těhotenství nějakými léky?Děkuji moc za odpověď.
odpověď
rust ovlivnit nejde ale je nadeje ze v gravidite druhé vyroste méně nadeji urcite mate, ale nejsem bohužel jasnovidcem jak vysokou a jak velke riziko ceho mate, pocenta rict nejdou hodne stesti, když to nedopadne, ozvete se a myom vyresime a dopadne to potom.. mm
prof. MUDr. Michal Mára, CSc.

Přední český odborník oblasti gynekologické endoskopie. Zodpoví vaše dotazy na diagnostiku a léčbu děložních myomů. Více o děložních myomech na stránkách www.myomy.cz

Banner
Počet odpovědí: 7273
Další dotazy
18. 2. 2020
otázka
Dobrý den, pane doktore, prosím o Váš názor - Je mi 39 a již 10 let se léčíme bezúspěšně pro neplodnost, všechna vyšetření (imunulogie, genetika) jsou v pořádku - přesto se těhotenství nedaří (ani s vlastními embryi, ani za účasti dárců - darované...
odpověď
to je tezko resit pres internet .. je otazka jak radikalne se endometrioza zdarila odoperovat (ne vsechna pracoviste maji kapacitu na opravdu radikalni operace) .. to je vsak pripadne reseni Vasich bolesti (coz se obvykle resi i antikoncepci) .. ne...
17. 2. 2020
otázka
Dobrý den, pane profesore. Chtěla bych touto cestou požádat o Váš názor na léčbu myomu /3x4 cm/ u naší 22leté dcery pomocí injekční aplikace Depo - Proverou . Myom je dle gynekologa uvnitř dělohy, za poslední půl rok se mírně zvětšil. Popřípadě,...
odpověď
lecba Depo-Proverou muze byt lecba krvaceni (malo spolehliva), nikoli lcba myomu jako takoveho ..je-li myom skutecne nekde "uvnitr", pak tim vice je to na jeho chirurgicke odstraneni .. dle presnejsi polohy bud laparoskopicxke, ev, hysteroskopicke...
16. 2. 2020
otázka
Dobrý večer pane profesore, napsala jsem Vám email a nyní Vám píšu ještě sem předem se omlouvám. Ještě mám dotaz zda je normální ,že slabě krvácím po středeční kyretáži dělohy? byla jsem u Vás v ambulanci ve středu večer. Jde o to ,že jak jsem Vám...
odpověď
ano to je normalni .. uzijte si hory .. jen trochu s mirou a opatrne a rozumne mm
16. 2. 2020
otázka
Dobrý den, 7/1 jsem měla poslední menstruaci, 16/1 došlo k pohlavnímu styku, od 3/2 mám pozitivní test (nejdříve slabší čárky, nyní již plně viditelné). Těhotenství není chtěné a plánované, nevěděla jsem o něm, takže jsem byla na rtg zubů, navíc...
odpověď
vazene damy, je mi to lito, ale jine dotazy, nez z me každodenní specializace, tedy z toho, cemu aspon trochu rozumim (gynekol. operace, zejm. mini-invazivni, t.j. endoskopicke), zde nemam, nemohu a nebudu odpovídat Navíc spouste věci z ...
16. 2. 2020
otázka
Dobry den pane doktore, Aktualne jsem v 1.trimestru tehotenstvi (7+6tt) a vyterem z pochvy mi byl diagnostikovan streptokok a masivni pritomnost bakterie. Mam uzivat Canesten gel a Macmiror Complex 500mg. Je to prosim v poradku? Nemuze to ohroziy...
odpověď
vazene damy, je mi to lito, ale jine dotazy, nez z me každodenní specializace, tedy z toho, cemu aspon trochu rozumim (gynekol. operace, zejm. mini-invazivni, t.j. endoskopicke), zde nemam, nemohu a nebudu odpovídat Navíc spouste věci z ...
9. 2. 2020
otázka
Dobrý den. 31.12.2020 byl první den poslední menstruace, dne 5.2. Jsem byla u gynekologa a bylo potvrzeno těhotenství a vše bylo v pořádku. Pan doktor mi napsal gynprodyl 100 mg 1-0-1, zřejmě z důvodu skoro 3 let snažení o otěhotnění a v prosinci...
odpověď
dotaz mi nepatri, je mi lito hodne stesti mm
8. 2. 2020
otázka
Dobrý deň, pán doktor, môj dotaz spočíva v otehotnení po sestinedeli. Dňa 5.2.2020 som bola u svojho gynekologa na kontrole po sestinedelí, všetko bolo v poriadku a napísal mi antikoncepciu Azalia, ktorú som ešte v ten deň začala brať. Avšak na...
odpověď
dotaz mi nepatri, je mi lito mm
6. 2. 2020
otázka
Dobry den pane doktore. Rada bych znala nazor jeste jineho gynekologa nez sveho. Pred tydnem 26.1. jsem prodelala samovolny potrat v rannem stadiu (cca 5tt). Odpoledne me zaclo bolet v podbrisku a do vecera se bolest stupnovala. V noci jsem zacla...
odpověď
kyretaz (rika se tomu v tomto pripade spise revize delozni dutiny) bych taky nevidel jako nutnou (neni-li v delozni dutine na UZ vetsi mnozstvi tkane pripominajici tzv. residua, ale i tehdy lze cekat na menses, pokud zena silne nekrvaci) .. spise...
6. 2. 2020
otázka
Pane profesore, ještě mám dodatečný dotaz k předchozí otázce. Když mi vynechává menstruace, může to pro mě něco znamenat? Děje se něco, když žena nebude pár měsíců menstruovat? Vím, že ženy chodí na nějaké vyvolávací injekce, ale to já nechci, tak...
odpověď
v zasade nevadi .. pokud by Vam neslo oteh., pak to jiste muze neco signalizovat, ale .. viz. ma min. odpoved .. jste stale dost brzy po porodu, kdy je to cca bezne mm
6. 2. 2020
otázka
Vážený pane profesore, prosím o radu. Jsem 10 mesíců od porodu. Vždy jsem kojila jen částečně, poslední dobou už téměř vůbec. Tři měsíce po porodu jsem dostala první menstruaci a 3x za sebou jsem jí měla pravidelně. Po čtvrté jsem jí ale nedostala...
odpověď
dotaz mi nepatri .. strucne: po porodu, zejm. pokud je/bylo kojeni, je mozne menstruacne vsechno, tedy je to cca normalni a pokud nejste gravidni (coz je taky mozne a je asi vhodne si obcas overit, jak jste na tom) a nic horsiho se nedeje, pak bych...