Porod

11. 1. 2011
otázka
Pane docente, jsem po vážném úrazu, kdy jsem měla po výbuchu granátu roztrhanou tepnu v třísle a celkově poškozenou nohu, kterou mi chtěli v kyčli amputovat (naštěstí maminka nepodepsala souhlas:-)). Od půlky stehna směrem nahoru mám 30 cm dlouhou vpadlou a vrostlou jizvu, která mě, z pro mě neznámých důvodů, v době menstruace bolí a když mám chřipku, tak se zanítí, zrudne a bolí tak, že mě trápí víc než bolesti kloubů apod. Na tepně mi dělali dvojitý bypass. Je mi 41, jsem v 5. měsíci těhotenství, jsem prvorodička (otěhotněla jsem na 13. pokus po UO:-)) Dnes jsem se zeptala svého gynekologa, zda si myslí, že můžu rodit normálně, že se obávám, aby při porodu nenastaly problémy vzhledem k mému poúrazovému stavu a evidentně jsem ho svým dotazem rozčílila a prý jak mě něco takového vůbec napadlo, že po gynekologické stránce není důvod rodit císařem. Poraďte mi, prosím, kdo může rozhodnout, zda je to bezpečné či nikoli. A mám právo coby pacientka, trvat na císařském řezu, pokud mám obavy z komplikací při přirozeném porodu? Po úrazu mám posunutý práh bolestivosti, porodu se nebojím (což se zřejmě domnívá můj gynekolog), koneckonců i těch 13 pokusů UO svědčí o tom, že se jen tak něčeho nezaleknu, mám jen obavy a to velké, aby se teď, když jsem konečně po 13ti letech snažení o miminko otěhotněla, něco nepokazilo a nevezli mě ještě po porodu na chirurgii. Předem děkuji za odpověď. IK
odpověď
Vážená paní, vzhledem ke kombinaci více faktorů (věk, první těhotenství po mnoha pokusech, stav po závažném úrazu, bypass atd) je nutno na Vaše těhohenství pohlížet jako na skutečně rizikové. Proto již nyní (v 5.měsíci) byste s předstihem měla kontaktovat porodnici, kde budete rodit, a tam by po vzájemné podrobné diskusi s Vámi mělo být již nyní plánováno, jak a kdy budete k ukončení těhotenství přijata (zda např. plánovaně, ještě před očekávaným termínem porodu) a porodníci by měli s Vámi probrat možnosti, jak bezpečně tuto graviditu ukončit. Jistě, císařský řez je třeba vážně zvažovat, s přihlédnutím ke všem důsledkům utrpěného poranění, k současnému zdravotnímu stavu, i změnám, které působí gravidita a které budou s růstem těhotenství situaci dále měnit. Proto rozhodující slovo by měli mít porodníci - tam, které jste se rozhodla rodit - a měla byste je kontaktovat už nyní. Přeji Vám, aby vše dopadlo co nejlépe. JK
MUDr. Jiří Kepák, CSc.

Přední český odborník na prevenci úrazů těhotných žen v silničním provozu

Počet odpovědí: 96
Další dotazy
31. 1. 2018
otázka
Poutat se ?
odpověď
Ano, vždy a správně !
25. 1. 2011
otázka
Dobrý den, včera jsme měli autonehodu. Při odbočení (my stáli) do našeho vozu narazilo zezadu auto, které brzdilo 30 m, ale na zledovatělé vozovce neubrzdilo. Seděla jsem vedle řidiče, byla jsem připoutaná, pás tak, aby nezasahoval břicho. Jsem v 30...
odpověď
Vážená paní, odloučení placenty se téměř vždy projeví v prvních 4 hodinách po tupém poranění těhotné dělohy. Síla nárazu je sice významným faktorem, ale i malý náraz nelze podcenit. Ojedinělé případy pozdního odloučení placenty, které by mohly dítě...
20. 5. 2010
otázka
Vážený pane doktore, ráda bych Vás poprosila o názavazný odborný názor na můj zdravotní stav. Před necelým rokem jsem prodělala těžku autonehodu. Ve zkratce napíši svoji anamnézu v laitckém jazyce: perforace střeva, mnohočetné dezorientace tenkých...
odpověď
Vážená paní, z Vašeho popisu poranění při autonehodě je zřejmé, že operační zákroky Vám zachránily život. Pokud nedošlo k poranění ženských rodidel, pak by nemělo případné další graviditě nic bránit, její růst však může ovlivňovat funkci operovaných...
11. 5. 2010
otázka
Dobry den pane doktore, jsem v 8.tydnu tehotenstvi.. Chci se zeptat, je bezpecne travit cca 5 hodin v aute? Pritel je cizinec a kazdych 14 dni jezdime 700 km tam a zpet... Dekuji mnohokrat za odpoved
odpověď
Vážená paní, v této fázi těhotenství to není větší problém, samozřejmě pokud cestujete správně připoutaná. Ale s rostoucím těhotenstvím je třeba počítat s tím, že delší sezení při cestě automobilem může omezovat krevní oběh v dolních končetinách, v...
11. 2. 2010
otázka
Dobrý den! Chtěla bych se zeptat v neděli jsem uklouzla na ledě a bouchla se do hlavy spadla jsem na záda, byla jsem v nemocnici měla jsem jen trochu rozbitou hlavu vzadu jinak dobrý. Jsem těhotná v 32tt a pohyby cítím na gyndu mě neposlali myslíte...
odpověď
Vážená paní, i když se zřejmě Vašemu těhotenství nic zjevného nestalo, pro Váš klid by bylo vhodné objektivně zkontrolovat stav dělohy i plodu - spíše než ultrazvukové vyšetření (akce srdeční plodu, jeho spontánní pohyby, placenta bez případných...
12. 11. 2009
otázka
Vážený pane doktore,velice Vám děkuji za Vaši odpověď(ze dne 1.listopadu).Jelikož se Váš názor na moji "divokou anamnezu" :-)) v souvislosti s dalším očekávaným porodem shoduje s dalšími dotázanými odborníky v oboru,nenechali jsme s...
odpověď
Vážená paní, v ÚPMD jste v rukou nejlepších odborníků, kteří zajistí vše potřebné pro úspěšný závěr Vašeho těhotenství. Tak buďte klidná, vše dobře dopadne. JK
10. 11. 2009
otázka
Vážený pane doktore,můj dotaz se netýká přímo traumatu v silničním provozu,ale svým charakterem s ním úzce souvisí.Na pouti jsem na naléhání neteře navštívila atrakci autodrom.V té chvíli jsem si neuvědomovala nějaké riziko,protože mé těhotenství...
odpověď
Vážená paní, jelikož od té doby uplynulo několik týdnů, pak další neproblémový průběh Vašeho těhotenství jistě potvrzuje, že se nic nestalo. Ve 14.týdnu gravidity má plod v dutině děložní dostatek prostoru, je obklopen plodovou vodou a relativně...
1. 11. 2009
otázka
Vážený pane doktore,chtěla bych Vás poprosit o nezávislý odborný názor na moji anamnezu v souvislosti s očekávaným narozením dítěte.Je mi 37 let,mám zatím jedno zdravé dítě(17 let),narozeno však 1992 SC po nezdařeném porodu,indukovaném v 38T pro...
odpověď
Vážená paní, jak jste správně usoudila, pro rozhodování, jak ukončit vaše nynější těhotenství, bude velmi podstatná Vaše skutečně komplikovaná porodnická anamnéza. Váš porodník jistě vezme v úvahu Váš věk, císařský řez při prvním porodu,...
15. 10. 2009
otázka
dobry den, chtela bych se zeptat, zda autosedacka ve vahove kategorii 15 az 36 kg muze byt uchycena pasem na sedadle pro spolujezdece vedel ridice. Nejde nam ale vypnout airbag. Dekuji za odpoved.
odpověď
Vážená paní, Váš dotaz by měl směřovat - spíše než na lékaře - na prodejce autosedačky k posouzení jejího správného (předpisům vyhovujícího) uchycení v konkrétně vybaveném automobilu. Stejně i otázku případné deaktivace airbagu je nutno probrat s...
13. 10. 2009
otázka
Vážený pane doktore, sice můj dotaz nesměřuje na úrazy v silničním provozu, ale možná s nadhledem by se na něj tak dalo pohlížet. Patřím mezi aktivní jezdce, před zjištěným těhotenstvím jsem trávila minimálně dvě hodiny denně v sedle. Po zjištění...
odpověď
Vážená paní, jsou tělesné aktivity, které jsou v těhotenství vhodnější než jiné (např. plavání). Obecně vzato aktivity zahrnující kontaktní sporty, extrémní poskoky, tvrdé dopady, rizika pádů a pod. mohou celkem logicky na těhotenství nepříznivě...