Vysoká sliznice - hysterektomie

4. 4. 2021
otázka

Dobrý den, prosím o konzultaci. 54 let, žádné subjektivní gyn. potíže, nyní postupně mizící mestruační aktivita, ještě v prosinci ale zcela pravidelná. Obezita, myom v děložní stěně v klidu roky - neroste. Vysoká děložní sliznice cca 3-4 roky, možná déle, před rokem proto kyretáž, histologie vyšla v pořádku. Sliznice ale rychle zas narostla. Nyní 2 cm výška sliznice, objednána proto na hysteroktomii i s vaječníky - vzhledem k věku. Potíže žádné nepociťuji. Zákrok chápu jako minimálně z poloviny preventivní. Jsem nyní měsíc před operací a přepadly mne náhle silné pochybnosti, zda je to nutné. Budu velmi ráda za Váš dotaz. Děkuji a zdravím.

odpověď

to je uprimne tezke rozhodnout na dalku a chtelo by to i trochu jasnovidectvi .. obecne spravny krok pro koincidenci myomu (nevim, zda jen 1, jak vypada na UZ, jak velky, kde ulozeny atd. .. a vetsina veci se neda vypsat do textu, resp. nelze vsemu ani verit bez os. vys.) a rizika zhoubneho nadoru delozni sliznice (v postmenopauze sliznice 2cm je hodne moc a v perimenaopauze, coz jste cca Vy, to muze znamenat riziko, ale nemusi, ale nutnost opak. hysteroskopií, biopsií, ev. kyretazi zde asi je a to je docela otrava a muze nakonec skoncit stejne a treba uz ve fazi nadoru) pri Vasi obezite (coz je docela zasadni rizikovy faktor), o hypertenzi a diabetu nevim (ale u obezity jde bohuzel toto ne-li hned pak casem s vekem cekat). Samozrejme muzete mit stesti a nikdy tento nador nepotkat (nebo jej vcas v bud. diagnostikovat) a myom/y dale nezlobit (take neni jiste ze bude po prechodu vzdy uz bez priznaku .. navic myom muze stezovat vcanou diagnostiku nadoru sliznice) a pak si rikatr, ze jste na vykon sla zbytecne. Ale u velke vetsiny zen lze provest hysterektomie mini-invazivne, coz cca znamena 2-3 dny v nemocnici a (dle typu prace samozrejme) 2-4 tydny doma (nekdy dele u tezce fyzicky pracujicich apod.). Budete-li mit smulu na komplikace (ty vazne a dlouhodobe jsou dosti vzacne), pak si mozna budete moci rikat, ze jste na to nemela chodit .. ale opet, nevite, zda Vas v budoucnu neochrani pred rakovinou delohy .. cili je to slozitejsi a nikoli cernobile a muzete do toho sama trochu mluvit, ale riziko pak jde i za Vami. Kazdopadne, pokud v tomto veku na tento vykon, pak jiste i s vajecniky, neb jiz doslouzily a riziko jejich nadoru (jez jsou vetsinou velmi zhoubne a pozde diagnostikovane) za to v tomto veku nestoji.

tak hodne stesti

mm

prof. MUDr. Michal Mára, CSc.

Přední český odborník oblasti gynekologické endoskopie. Zodpoví vaše dotazy na diagnostiku a léčbu děložních myomů. Více o děložních myomech na stránkách www.myomy.cz

Banner
Počet odpovědí: 7685
Další dotazy
9. 4. 2021
otázka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je nějaký rozdíl mezi kontrolovanou hyperstimulací ovarií (COH) a kontrolovanou stimulací ovarií (COS). Ve vědeckých článcích se manipuluje s těmito dvěma pojmy, avšak prozatím jsem nezjistila, zda je mezi...
odpověď
dotaz neni chirurgicky (nybrz z problematiky IVF), tudiz ne muj .. neznam rozdil .. bud se vajecniky stimuluji, coz je zadouci a reakce pac. individualni .. nebo jsou nekdy moc pre-stimulovane (OHSS), coz je spatne .. preji hodne stesti a...
8. 4. 2021
otázka
Dobry den pane doktore, Pred tydnem mi bylo gynekologem indikovano zamlkle tehotenstvi (6tt). Doporuceni znelo, pokud se krvaceni nedostavi do tydne, tak si mam zajit na revizi. Chci se zeptat, jak dlouho muzu cekat, nez na revizi nastoupim? Jaka...
odpověď
neni na to jasny dead-line, dokud nezacnete krvacet silne (a to by mohlo zamenat to na co cekate,tzn. do nemocnice s jen velmi silnym krvacenim a i tak to nemusi skoncit revizí) nebo ev. mit bolesti a horecku, lze vyckavat .. hrozi zanet delohy a...
8. 4. 2021
otázka
Dobrý den, Je mi 37 let a dnes jsem 15.den po embryotransféru 5denni blastocysty a začala jsem mít křeče do podbřišku a špinit.Termín menstruace byl před týdnem.Včera jsem byla na odběru HCG a hladina prý byla slušně vysoká i těhotenský test byl...
odpověď
nic s tim nevymysite nez trpelivost .. nemusi to znamenat nic .. kazdopadne s tim nejde medicinsky nic delat .. zatim (bez potvrzeni UZ s jen pozit. testem) neni ani jasne kde jste tehotna (v deloze ci jinde) .. zatim je ale prilis brzy neco...
6. 4. 2021
otázka
Dobry den, ziji v anglii a 30.11.2020 ve 14 t.t jsem sla na i terrupci .. vse probehlo v poradku mi lekari rekli.. pani doktorka mi dala antikoncepci, prej si mam vzit prasek hned na druhy den a brat prasky kazdy den ve stejny cas (mam antikoncepci...
odpověď
residua opo interupci nelze vyl.m i kfdyz po 5 mesisich cca by se uz spise projevily zanetem (horecky, velke krvaceni, bolest podbrisku), tzn. spise nesedi antikoncepce, budete zrejme potrebovat jinou nebo jinak uzivanou mm
4. 4. 2021
otázka
Pane doktore, promiňte, že opětovným dotazovým vláknem ucpávám komunikaci. Ale musím Vám opravdu poděkovat. Nečekala jsem, že mne Vaše odpověď uklidní, ale přesně to udělala. Děkuju.
odpověď
rado se stalo .. snad Vam pomohla se lepe v tom vyznat  mm
1. 4. 2021
otázka
Dobrý den, již od začátku minulého roku mě trápí nepravidelná menstruace.. a to vetšinou tak, že jí nemám třeba 4 měsíce a pak když už jí mám tak se sama bez prášků (Norethisteron zentiva) nezastaví. Zpočátku jí mam slabou a pak zesiluje víc a víc...
odpověď
toto nejde radit bez znalosti celeho Vaseho gyn. medic. kontextu, veku aj. .. pokud ale chcete otehotnet, tak se o to snazte (nehlede na nejake nepravid cyklu) .. a pokud 6 mesicu ci dele nepujde (dle veku), pak Vam s timto pomohou specialiste v IVF...
1. 4. 2021
otázka
Dobrý den pan Dr, mám 36 roků a jsem po laparoskopické operaci myomu, znovu mi narostly myomy o velikosti 1 cm a 2 cm neprorůstající, velikostně stejné. Lékař doporučuje otěhotnět, jste stejného názoru nebo je raději odstanit. Děkuji za odpověď.
odpověď
zejmena u recidiv a vicecetnych nalezu tezko soudit bez vlastiho vys, ale je-li to opravdu tak jak pisete ze myomy pouze do 2cm a mimo delozni dutinu, pak nejspise ano, souhlas .. dale se uvidi a reoperace v bud. bohuzel hrozí hodne stesti mm
1. 4. 2021
otázka
Pane doktore, dobrý den, dotaz se pochopitelně týká mojí partnerky, ne mě. Na začátku prosince byla operována kvůli neustálému menstruačnímu krvácení, vysoká sliznice. Operace dopadla dobře, sliznice byla odstraněna, patologický nález žádný. Příčina...
odpověď
je zde myslim zakladni nepocohopeni (nekdy bohuzel i ze strany lekaru) .. samotna vysoka sliznice (dokud neni zena v prechodu) nic zleho neznamena a delat kvuli tomu 8 2 mesice vykon je nesmysl .. take jsem uplne nepochopil jake sneseni sliznice...
1. 4. 2021
otázka
Dobrý den pane doktore, obracím se na Vás s prosbou o radu. Na klinice IVF centra mi po bylo zjišteno zamlkle těhotenství v 8tt - plod bez srdecni akce. Byla jsem odeslána do nemocnice na revizi. Revize probehla bez komplikaci a byla jsem propuštena...
odpověď
kapky apod. leky (tzv. uterotonika, leky na stazeni delohy) nejsou v tomto oc platna .. deloha si obvykle sama pomuze s prvnimi menses .. je dobre dobrat antibiotika .. po menses dalsi UZ a dle nalezu ev. na vykon zvany hysteroskopie (nikoli revizte...
1. 4. 2021
otázka
Dobry den, na 1.screeningu jsem mela hodnoty PAPP-A:0,59MoM a RBhCG:1,82MoM. Komb.riziko T21 1:800. Negativni. Vcera na 2.screeningu pan doktor premeril hlavicku a trup a poslal me bez jakeho koliv slova na vysetreni do nemocnice. Ve zprave stoji:...
odpověď
dotazy porodnicke apod. mi nepatri, je mi lito hodne stesti mm