Anémie v těhotenství ohrožuje zdraví dítěte!

Anémie v těhotenství ohrožuje zdraví dítěte! - obrázek
Anémie v těhotenství ohrožuje zdraví dítěte! - obrázek

Pro normální průběh těhotenství je dostatečný příjem železa nezbytný! V těle těhotných žen se tvoří větší množství krve, aby jí byla dostatečně zásobena placenta - železo je nezbytné pro zvýšení počtu červených krvinek matky pro transport kyslíku pro dítě i pro tvorbu krve dítěte.

Děťátko si vytváří zásoby železa na první měsíce života a tělo matky potřebuje rezervu i na pokrytí ztrát krve při porodu. V těhotenství ženský organismus spotřebuje asi o 1 000 mg železa více než obvykle. Přibližně polovina těhotných žen ho však má nedostatek! Dbát o dostatečný přísun železa se doporučuje již od počátku těhotenství, v druhé a třetí třetině těhotenství je nutné jeho příjem zdvojnásobit! Jeho nedostatek totiž může zapříčinit chudokrevnost!

Rozvíjí se pozvolna a těhotná žena si nejvíce stěžuje na únavu, slabost a na to, že nemůže soustředěně vykonávat svou práci. Je to důležitý varovný signál, který by žádná budoucí maminka neměla podcenit! Nedostatek železa v období těhotenství může být příčinou neukončeného vývoje některých orgánů, nízké porodní hmotnosti novorozence a předčasného porodu! Dostatečný příjem železa pomáhá také zmírňovat porodní křeče a bolesti a zlepšuje poporodní rekonvalescenci a hojení.

Těhotným ženám by neměla chybět také kyselina listová, která je klíčovým faktorem pro správný vývoj nervové soustavy dítěte, pomáhá chránit dítě před poruchami neurální trubice a dalšími závažnými komplikacemi i rizikem potratu.

Kde se nachází nejvíce železa?

Zásobárnou železa jsou všechny vnitřnosti, jeho bohatým zdrojem jsou kvalitní hovězí i drůbeží maso, mořské ryby a plody moře, pivovarské kvasnice, třtinová melasa, strouhaný kokos, mořské řasy, luštěniny (sójové boby a výrobky z nich, hrášek a čočka), ovoce          (brusinky, ostružiny, meruňky, broskve, švestky, jahody, rybíz, fíky, - i sušené), celozrnné potraviny, pšeničné klíčky a otruby, zelená zelenina (špenát, salát, mangold, čekanka), dýňová a slunečnicová semínka, ořechy, mandle, kakao, houby.

Prevence nedostatku železa

Základem prevence nedostatku železa je vyvážená strava s dostatečným obsahem železa doplněná výživovými doplňky s obsahem železa, které co nejméně zatěžují trávicí trakt, nejlépe na přírodní bázi. Protože někteří pacienti preparáty železa hůře snášejí - objevuje se u nich zácpa nebo průjem, tlaky v oblasti žaludku či kovová pachuť v ústech, je vhodné sáhnout po speciálních přípravcích s postupným uvolňováním do organismu.

Takovým přípravkem je i Železo s postupným uvolňováním, vyrobené patentovanou technologií v laboratořích kanadského výrobce přírodních vitamínů - Jamieson Laboratories. Díky jedinečnému složení tablet ve formě mikro kapslí umožňuje tělu železo doplňovat postupně během 8 hodin. Jeho výhodou je tedy průběžné vstřebávání, což znásobuje jeho účinnost. Neobsahuje cukry, barviva ani konzervační látky, je vhodný i pro diabetiky. Díky využití speciální patentované technologie 360 ​​Pure, každý z vyráběných přírodních vitamínů podléhá nejméně 360 patentovaným krokům kontroly kvality. Výrobní postupy a kontrolní testy zajišťují maximální aktivitu a biologickou dostupnost účinných látek. Nejmodernější technologie biologicky aktivní látky získané z přírodních zdrojů chemicky nemění a nezbavuje přirozených vlastností.

 

... nápoje s kofeinem a tanin v černém čaji zabraňují vstřebávání železa a naopak vitamín C jeho vstřebávání výrazně zvyšuje? Pokud před jídlem bohatým na železo (například masem) vypijeme sklenici čerstvé citronové nebo pomerančové šťávy, podpoříme tím využitelnost železa.