ARCHIV BUNĚK 63.

__ADV__KMENOVÉ BUŇKY JAKO POJISTKA

Společnost Archiv buněk, zabývající se v České republice odběrem a uchováním kmenových buněk, oslavila 3. výročí činnosti. Firma na českém trhu zastupuje švýcarskou banku kmenových buněk Life-Sciences AG, která je se svými 37 tisíci vzorky největší v Evropě.



Co jsou vůbec kmenové buňky? V průběhu embryonálního vývoje, symbolické “proměny na člověka”, se z kmenových buněk vyvinou odpovídající speciální buňky mozku, svalů, kostí, následně různé tkáně a orgány. Malé množství těchto univerzálních buněk ovšem zůstává v pupečníku, odkud je možné je při porodu odebrat a uchovat pro budoucí použití.



V případě potřeby se transplantují do organismu, kde samy najdou poškozenou tkáň a nahradí ji. Využití kmenových buněk pocházejících z kmenových z pupečníkové krve ja tak účinné proto, že jde o buňky blade a geneticky kvalitní. V době odběru jim je pouhých devět měsíců a na rozdíl od kmenových buněk získávaných z kostní dřeně dospělého člověka tak nejsou ovlivněny životním stylem jejich nositele.



U nemocných, kteří překonali infarkt myokardu, byla po transplantaci kmenových buněk prokázána regenerace srdečního svalu poškozeného infarktem. Transplantací kmenových buněk se stává pravděpodobnou i možnost léčby takových nemocí, jako je rané krvácení do mozku, diabetes, Parkinsonova a Alzheimerova choroba. Dokonce se mluví i o cirhóze jater. Aplikace kmenových buněk by podle vědců mohla vest ke slibným výsledkům i v případě poranění míchy.

 

zdroj: ARCHIV BUNĚK

Témata: