Italské referendum o umělém oplodnění je neplatné

CCSŘÍM - Dvoudenní italské referendum o další platnosti zákona, který výrazně omezuje umělé oplodňování, včera ztroskotalo na nízké účasti voličů. Výsledek je vítězstvím Vatikánu, který podporoval výzvy k neúčasti.



Zákon mimo jiné umožňuje umělé oplodnění pouze s použitím vajíček nebo spermií odebraných přímo příslušnému bezdětnému páru. Platnost referenda byla podmíněna účastí nejméně 50 procent oprávněných voličů.



Z konečného výsledku, který uveřejnilo ministerstvo vnitra, však vyplynulo, že účast činila 25,9 procenta. Bývalá komisařka EU Emma Boninová, která patřila mezi iniciátory referenda, uvedla, že porážku takovýmto rozdílem nečekala. "Dnes máme tři oběti: sekularismus státu, politickou autoritu a institut referenda," řekla novinářům. Ministryně pro rovnoprávnost Stefania Prestigiacomová, jež byla pro zmírnění zákona, dala najevo zklamání. Problém, který zákon představuje, podle ní trvá. Hlasování bylo označováno za zkoušku vlivu církve. Itálie je převážně katolickou zemí, která se však v minulých desetiletích od církevní nauky odchýlila zejména schválením rozvodů a potratů.



Zákon kromě zákazu dárcovství vajíček a spermií stanoví, že ve zkumavce lze oplodnit jen tři vajíčka, nedovoluje výzkum embryí a jejich zmrazování. Rovněž není možné uměle oplodnit ty ženy, které žijí ve svazku s jinou ženou nebo žijí samy nebo je jim přes 50 let. Kvůli této normě mnoho italských párů, které se léčí pro neplodnost, hledá lékařskou pomoc v cizině. Lidovému hlasování přecházelo několik týdnů emocionálních diskusí.



Proti změně zákona byla katolická církev, která varovala před ohrožením "posvátného daru života" a rodiny. Výzvu italských biskupů k neúčasti v referendu podpořil papež Benedikt XVI.

IVFPředseda italské biskupské konference Camillo Ruini po oznámení krachu referenda dal najevo spokojenost. Italové si podle něho počínali uvážlivě a moudře. "Jsem překvapen zralostí italského lidu," prohlásil.

"Lidé si stěžují, ale nikdy nic neučiní pro to, aby své problémy vyřešili," citovala agentura AP dvaačtyřicetiletou Concettu Nacleriovou, jež hlasovala. "Většina lidí, kteří nehlasovali, byla líná," podotkla. Další Italové si myslí, že neúčast voličů byla důsledkem kampaně Vatikánu a také únavy lidí z referend, která byla podle nich v minulých deseti letech vypisována k různým tématům příliš často.



Normu, která patří k nejpřísnějším v Evropě, přijal loni zákonodárný sbor hlasy katolicko-konzervativního tábora z různých politických stran; proti byli liberálové a mnoho poslankyň.

Voliči nyní mohli rozhodnout o tom, že zákon bude upraven. Naprostá většina politických stran před referendem nevyjádřila jasně své stanovisko a voliče vybídla, aby hlasovali podle svého svědomí.

 

zdroj: ČTK