Kouličky a baňky jsou pasé, ozdobte si vánoční stromeček po mexicku

Kouličky a baňky jsou pasé, ozdobte si vánoční stromeček po mexicku - obrázek
Kouličky a baňky jsou pasé, ozdobte si vánoční stromeček po mexicku - obrázek

Na výtvarné dílně, kterou Národní muzeum – Náprstkovo muzeum asijských, africkým a amerických kultur pořádá v rámci výstavy Veselí kostlivci, si můžete s dětmi vyrobit (pod odborným dohledem) přesné kopie vánočních ozdob, které Mexičané vystřihují z plechu a poté zdobí barvou a reliéfním vytlačováním .

Kromě vánočních ozdob jsme pro vás připravili také dílnu, kde se budeme věnovat výrobě masopustních masek. V Nápstrkově muzeu jsou nyní vystaveny mexické i české karnevalové a masopustní masky. Podle nich nebo dle vlastní fantazie si můžete zhotovit jednu vlastní a vyrazit na muzeální masopustní rej.

Výtvarná vánoční dílna se koná vždy od 15.00 hodin, a to v sobotu 10. 12., v sobotu 17. 12. a ve středu 28. 12. 2011. Karnevalové masky z Mexika se budou

 

vyrábět až v roce 2012. Informace najdete na webových stránkách Národního muzea. Obě dílny trvají 60 minut a místo si můžete rezervovat na e-mailu [email protected].

 

Výstava Veselí kostlivci představuje lidové obřady a slavnosti Mexika, ve kterých se odráží lidové náboženství spojující křesťanské prvky s domorodými předkřesťanskými. Zaměřuje se na Dušičky, Vánoce, Tři králové a další zimní svátky. Vrcholí Masopustem. Na výstavě je poukázáno na rozdílné i shodné momenty lidové mexické a české obřadnosti, ukazuje se tak, že Mexiko je nám přes velkou vzdálenost a veškerou exotičnost v řadě ohledů blízké.

ozdobičky