Mami, tati, kdy už tam budeme?

Mami, tati, kdy už tam budeme? - obrázek
Mami, tati, kdy už tam budeme? - obrázek

Při rodinných  prázdninových  cestách nejde jen o to, rychle se sbalit a vyrazit, dovolená s dětmi se musí dobře naplánovat. Platí úměra: čím delší cestu chystáte, tím propracovanější by příprava na ni měla být.

Kam umístit dětskou autosedačku?

Nemusíte mít strach, ve vozech Volvo jsou všechna sedadla stejně bezpečná. Často ale vzadu sedící dítě, které se při delší jízdě dožaduje pozornosti,  řidiče příliš rozptyluje.  Pokud cestuje s dítětem pouze jedna dospělá osoba, tedy řidič, může je bez obav umístit dopředu na sedačku spolujezdce. V tom případě je však nezbytné vypnout příslušný čelní airbag! Boční airbagy ve vozech Volvo nepředstavují  pro správně připoutané dítě v autosedačce žádné nebezpečí.

Jaká je nejvhodnější doba na to, vyrazit s dětmi na delší cestu?

S těmi nejmenšími  cestujícími je nejlepší vyjet na cestu v brzkých  ranních  hodinách,  kdy máte téměř jistotu, že v autě alespoň na nějakou dobu opět usnou. V žádném případě nepodléhejte pokušení bezpečnostní pásy během spánku uvolnit, riskujete tak zdraví svého dítěte.

Co si na prázdninovou cestu vzít s sebou?

Věci běžné potřeby je nejlepší  si zabalit do příručního  zavazadla, které máte u sebe po celou dobu jízdy. Taková taška by měla obsahovat náhradní oblečení,  pro ty nejmenší nezapomeňte na plenky, vlhčené  ubrousky a malý ručník. Jídlo a pití se vyplatí připravit do znovu uzavíratelných nádobek. A určitě si s sebou přibalte také lehkou deku na přikrytí spícího dítěte, případně malou lékárničku.

Jak nejlépe zvládnout pobyt ve voze?

V automobilu by nemělo být ani příliš horko, ani zima. Pokud používáte při delší cestě s dětmi v autě klimatizaci, musíte ji nastavit správně, jinak může být pro dítě zrádná. Držte se pravidla, že teplotní rozdíl mezi interiérem  vozu a venkovní  teplotou  má být nejvýš 5 °C. Na dítě by také během cesty nemělo přímo svítit slunce.

Oblečení pro potomka zvolte lehké, takové, které nikde zbytečně netáhne ani neškrtí a ve kterém se dítě nebude příliš potit. Abyste své ratolesti cestou zabavili, je nejlepší si v autě povídat, zpívat nebo hrát slovní hry. Spolehlivě  funguje  také pohádka na CD, DVD nebo oblíbená  hračka. Naopak nevhodné jsou drobné  hračky nebo dílky, které lehce zapadnou v interiéru vozu do míst, odkud je pak těžké je vydolovat zpět.

Pokud právě vaše dítě jízdu špatně snáší, mějte při ruce vhodný zklidňující lék. Tyto volně dostupné přípravky zároveň způsobují  také ospalost. Pravidelně ve voze větrejte a dělejte časté zastávky.

Jak často vlastně během jízdy dělat přestávky?

Přestávky je vhodné zařadit podle konkrétní  potřeby,  nejpozději ale po dvou až třech hodinách jízdy. Po dobu zastavení by se větší děti měly proběhnout, ty nejmenší vyndejte  z autosedaček a nechte  je dostatečně  se protáhnout. Pozor, zastavujte na bezpečných, pro tyto účely určených místech, kde nebudou pobíhající děti ohroženy provozem na silnici.