Otec u porodu

Je třeba se „na cestě“ k porodu zahlcovat informacemi, připravovat se? Není lepší plout na vlnách postupujících týdnů a řešit situaci, v okamžiku O? Tedy při první a druhé době porodní?

„Je určitě rozdíl mezi neinformovanou ženou, která přijde na porodní sál, a ženou, jež informace získávala z fundovaných pramenů, ptala se na věci nejasné, a tím také získávala sebevědomí,“ říká porodní asistentka Pavla Dvořáčková. „Taková žena ví, co ji čeká, co může chtít a co se jí může poskytnout. Ví tedy, že jí u porodu může být psychickou a fyzickou oporou partner.“

S manželem jsme moc nehovořili o tom, zda u porodu bude, ale když jsem řekla, že jsem se dozvěděla o kurzu Otec u porodu, překvapivě souhlasil.

„Partner Vám nejlépe pomůže v první době porodní,“ vysvětluje paní Dvořáčková, „pokud můžete, buďte co nejdéle doma ve známém prostředí. Samozřejmě to neplatí při odteklé plodové vodě či při krvácení. Partner vám může napustit vanu teplou vodou, která Vám uvolní svaly. Pokud zrovna nebudete chtít do vany, tančete.“

Tancovat, při stazích?! Jak jsme se dozvěděli, jde to – je to vlastně takové pohupování s přešlapováním, jako při ploužáku, kdy si žena dá ruce na ramena muže a on na její boky. Rodička si mírným pohupováním „rozvolňuje“ svaly pánevního dna a zároveň uvolňuje kyčle.

„Bolest můžete také mírnit tím, že od ní odvedete pozornost jinam. Ať už dýcháním nebo masáží zad v kříži. Tu vám může partner provádět molitanovými míčky či jinou terapeutickou pomůckou. Důležité je, aby se žena nestahovala bolestí do sebe, ale naopak. Ať už doma, nebo v porodnici, je dobré využít např. balonu, na který si sednete, dáte nohy od sebe a snažíte se uvolnit.“

Součástí první doby porodní je i příprava k porodu – klystýr, popřípadě užití Yal gelu, a oholení. Oholit se můžete i doma. Tu hodinu, po kterou se budete připravovat, má partner pauzu – jste sama. Ale nebojte, svoji psychickou oporu uvidíte znovu na porodním sále.

„Partner Vám zde může být velkou oporou při tlačení – například v pozici, kdy tlačíte na bobku a on stojí za vámi. Sice Vás drží pod pažemi, ale vpodstatě nevisíte, ale opíráte se o jeho nohy,“ vysvětluje Pavla Dvořáčková.

Co si z přednášky odnesl můj manžel? Podle jeho slov hlavu jako meloun plnou spousty informací, které bude po zbývající tři měsíce třídit a vstřebávat, aby byl na příslušný den řádně připraven – lépe než já - a mohl za mne myslet (na to spoléhám…) :-)))

Já tímto moc děkuji paní Pavle Dvořáčkové porodní asistentce z porodnice u Sv. Apolináře v Praze za jasně podané informace a za trpělivé odpovídání na otázky přítomných dvojic.

Alena Pechová