Rady venkovského lékaře 39.

Rady venkovského lékaře 39. - obrázek
Rady venkovského lékaře 39. - obrázek

 

PIVO A JÁTRA

 

Játra mají několik set funkcí. Jsou jakousi velkou čistírnou. Ale čistírnou moderní, kde se odpad zpracovává na nové produkty.

 

Alkohol játry prochází. Prochází-li ho tam větší množství, pak jaterním buňkám škodí. Ty se rozpadají, akceschopná jaterní tkáň je nahrazována vazivem a tukem. Rozvíjí se tzv. cirhóza, tvrdnutí jater. Takže vtipné hospodské řeči na téma „hoši nepředklánějte se, zlomí se vám játra“mají v sobě jádro lidové moudrosti. Alkoholu není v pivu tolik, aby při rozumném pití piva byl nebezpečný. Otázka je, co je to rozumné pití. Je to asi dosti relativní. Shodneme se na tom, že by to mohla být sklenice piva po tučném jídle.

Tuky jsou pro lidské tělo nezbytné. K jejich trávení ve střevě je třeba žluči, která se tvoří v játrech. Při porušené funkci žlučníku a žlučových cest vznikají různé problémy s trávením tuků. Východiskem bývají sice netučné diety, ale ruku na srdce, kdo z nás někdy neporušil různá dietní opatření? Pak jistě sklenice piva nejen neškodí, ale může trávení pomoci. Ale u nemocí jater bývá i sklenice piva na škodu, například při infekční žloutence. Měli bychom se tedy poradit s lékařem. S lékařem moudrým a rozumným. Máme nyní volnou volbu lékaře. Nenabádám tímto k volbě lékaře-násosky. Přiznejme, že jsou i tací. Ale zvolme lékaře, který neřeší vše zákazem. Jeden hostinský, samorostlý léčitel a lidový filozof, říkával: „Všechny světský radosti a dobroty se poznají podle toho, že jsou při nemocech zakázaný. Prostě když jseš normální člověk a máš třeba dietu, tak nesmíš jíst a pít to, co máš rád“.

Moudrý lékař hledá rozumné kompromisy mezi teoretickými příkazy vědy a mezi zeleným stromem života. Měl by uvážit, zda někdy pochybný přínos ostrého zakazování všeho není převážen dobrým pocitem nemocného, jemuž rozumné omezení některých „škodlivých věcí“ s občasným přimhouřením oka lékaře nad výjimečným prohřeškem, který můžeme shrnout pod termín „jen sklenička piva po výjimečně tučném jídle“, dává pocit, že není ihned vyřazen ze všech životních radovánek. Lékař by měl mít na mysli vtip, kdy lékař říká nemocnému: „Nesmíte od nynějška jíst ta a ta dobrá jídla, pít alkohol včetně piva a fyzicky se namáhat při milování. Nemocný: „A budu na světe alespoň ještě dvacet let?“ Lékař: „To nevím, jak dlouho to bude, ale jistě vám to bude jako dvacet dlouhých a pustých let připadat“.

Když se zeptáte lékaře, zda alkohol včetně našeho oblíbeného pivního moku játrům škodí, jistě vám odpoví, že ano. Ale jsou přece jen chvíle, kdy alkohol přispěchá jako pomocník jater.

Jak jsme již úvodem řekli, jsou játra továrnou, která zpracovává různé jedy, jež v těle vznikají nebo je ožijeme. Ale jsou dva jedy, s nimiž si nevědí ani játra rady. A to je metylalkohol, tzv. denaturák, k němuž občas rádi přirovnáváme některé výrobky našich sousedů, kteří nám dávají ochutnat své domácí destiláty. Jsou to i etylenglykoly, nám všem známý Fridex a jiné podobné výrobky. Otravy oběma látkami mohou být smrtelné a jediným účinným protilékem je – no přece alkohol. Je to situace, kdy v rámci první pomoci dostane v nemocnici každý panáka, dokonce i dítě, a to pojišťovna, nepojišťována zdarma. Dále je udržována hladina alkoholu v krvi otrávených na úrovni jednoho promile, ale bohužel způsob, jak je toho docilováno, že není tak zábavný – je to nitrožilní přívod.

Takže žlučníkáři – nezapomeňte: Sklenici piva jen zcela výjimečně, po výjimečném dietní chybě představované výjimečně tučným jídlem!

 

Zdroj: Doc. MUDr. Ivan Novák, CSc. - Rady venkovského lékaře

Témata: