Dotazy pro Doc. MUDr.Tomáše Honzíka, Ph.D.
31. 3. 2006
otázka
Dobrý den pane doktore, moje čtyřměsíční dcerka od narození kýchá. Kýchání bylo jednu dobu doprovázeno rýmou, pak ovšem kýchala i bez rýmy. Vím, že miminka kýchají, je to údajně reakce na světlo, ale je v pořádku, že kýchá i ve 4 měsících? Frekvence...
odpověď
Kýchá-li dítě ve věku 4 měsíce 2 - 4 x denně nepovažuji to za nic abnormálního.
28. 3. 2006
otázka
Vážený pane doktore, prosím o zodpovězení mého dotazu. Máme téměř desetiměsíční holčičku a dělá nám starosti, že neleze. Sedí už od sedmého měsíce. Je velmi živá, hýbe se , přetáčí se na bříško a na záda. Opakuje slova bába, máma, táta a žvatlá si i...
odpověď
Myslím, že vývoj Vašeho dítěte je normální.U někteých dětí vývoj jde trochu " na přeskáčku".Některé děti nesedí, ale rychle si stoupají a až ze stoje si sednou a začnou lézt.Zatím bych se neznepokojoval.Důležitý je názor Vašeho dětského...
28. 3. 2006
otázka
Dobrý den pane doktore!Jsem moc ráda, že jste tady. Zaujal mě dotaz 7 a mám k tomu také jeden. Mám skoro 5 měsíců starého chlapečka a nemá sestouplé ani jedno varlátko (obě v tříselném kanále, jedno klouže). Chodíme pravidelně na kontroly na...
odpověď
Domnívám se, že u ročního dítěte, je-li chirurg pro, je vhodnější rovnou operační zákrok.
28. 3. 2006
otázka
Dobry den,od kdy je vhodne ockovat dite proti klistove encefalitide? Nakolik je to prinosne?
odpověď
Očkování nemá začít dříve než je skončeno základní očkování v prvních 2 letech života, tedy po 2.roceKlíšťových encefalitid je v ČR ročně asi 700/10 milionů obyvatel (planých neštovic je více než 50 000/10 mil...).Je to především nemoc dospělých....
28. 3. 2006
otázka
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat na Váš názor ohledně používání dětských lehátek. Myslím taková lehátka, která se používají doma, např. když mimčo nespí. Přijde mi, že se v něm může dobře zabavit, hrát si, vidí na rodiče a okolí. Vadí...
odpověď
Dobrá lehátka dítěti neškodí.Dobrá znamená v tomto případě, že mají atest nezávadnosti pro děti.Nešetřit penězi a nakupovat je u specialistů na dětský věk, ne v supermarketech.Pak je možno dítě do nich dávat od narození.Ale pozor, nemají v nich být...
28. 3. 2006
otázka
Hezký den pane doktore, super nápad, že je tu i pediatr, hned bych měla otázečku. Syn (8 měsíců) nemá dosud sestouplé pravé varlátko, náš pediatr nás zřejmě brzy pošle na endokrinologii, ale zajímá mě:-jakou máte úspěšnost po HCG injekcích Vy ve své...
odpověď
Dítě by měl co nejdříve vidět dětský chirurg (každá krajská nebo fakultní nemocnice).1% chlapců může mít varle nesestouplé v 1 roce života.Varle může být buď v tříselném kanále (často jako součást kýly) nebo v dutině břišní.Někdy jako nesestouplé...
27. 3. 2006
otázka
Dobrý den, pane doktore.Náš syn Honzík se narodil v termínu akutním SC. Apgar měl 1-4-10. Diagnóza - těžká porodní asfyxie. Chodili jsme na kontroly na neurologii (do 9.měsíců), cvičili Vojtovou metodou (do 5,5 měs.). 3x - naposledy v 15i měsících...
odpověď
Nízké skóre podle Apgarové v prvních minutách po narození svědčí pro nedostatek kyslíku v novorozeneckém organismu.To může být pro mozek nebezpečné.Nadějné ale je, že skóre v 10.minutě bylo normální.Z dalších infromací o vývoji Vašeho dítěte bych...
27. 3. 2006
otázka
Dobrý den pane doktore.Předem mého krátkého textu a několika dotazů, bych Vám ráda popřála pěkný den. Nyní rovnou k věci. Mám syna 4,5 roku, který byl od narození často nemocný, a měl vysoké horečky kvůli, kterým byl hospitalizován několikrát v...
odpověď
Yersinie (dále jen Y).Jsou bakterie vyvolávající nemoci zvířat, hlavně vepřů.Přenos z člověka na člověka není pravděpodobný.Lidská nákaza je způsobena masem, většinou vepřovým, z nakažených zvířat.Nákaza se většinou projevuje průjmy (u nás vyvolává...
27. 3. 2006
otázka
dobrý den, byla mi zjištěna v necelých 27 letech trombofílíe. V roce 2004 jsem porodila syna a nyní čekám druhé miminko. V kterém věku dítěte je nejvhodnější provést test na trombofílii? Kamarádka má roční holčičku a obě podstoupily nové testy, můj...
odpověď
Trombofilie mívá genetický podklad.V takovém případě lze dispozici k ní odhalit kdykoliv.Poradil bych se o postupu již nyní s odborníkem na choroby krve - dětským hematologem.Jistě ho najdete na Klinice dětské hematologie a onkologie ve FN v Praze 5...
27. 3. 2006
otázka
Dobrý den pane doktore,mám roční holčičku, od narození byla zdravá ani netrpěla na ublinkávání po jídle, od narození krmená nutrilonem, do 6 měsíců HA nutrilonem, jí zeleninu, ovocné příkrmy, jogurty, večer dostává kaši. V poslední době se nám stalo...
odpověď
Alergie na kravské mléko by se projevila si dříve, zvláště dostávala-li KM již od narození.Z toho co líčíte se mi nezdá, že by podkladem mělo být něco vážného.Postup vyšetření vypadá asi tak, že je provedeno ultrazvukové vyšetření při polykání,...