Dotazy pro MUDr. Karla Řežábka, CSc.
28. 8. 2005
otázka
Dobrý den,pane doktore.Velice děkuji za všechny že tady takový odborník je.Velice prosím o Váš názor.Jsem zdravotní sestra,již třetím rokem se s manželem snažíme o miminko,jsme mladí.Manžel je v pořádku,co se SPG týče.Já jsem silnější,před 6ti lety...
odpověď
Jedna věc bude operace nádorů, o níž píšete, a související dopady. O tom je potřebí se poradit s lékaři, kteří Vás operovali. To, jak popisujete situaci ohledně neplodnosti, svědčí vskutku pro nedozrávání vajíček při PCO vaječnících. Je-li...
28. 8. 2005
otázka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda u nás existuje klinika, kde provádějí plastiku vejcovodu. Jeden vejcovod mi byl odstrněn při mimoděložním těhotenství a na druhém mám srůsty. Ještě by mně zajímalo jestli mohu jako svobodná a bez přítele jít na...
odpověď
U nás v Apolinářské odstraňujeme srůsty vejcovodů, které jsou přístupné při laparoskopii. Tedy např. srůsty k děloze nebo uzavírající ústí vejcovodu ( tzv. fimbrie). Srůsty uvnitř vejcovodu se neodstraňují, protože naděje na těhotenství je nepatrná...
27. 8. 2005
otázka
Pane doktore, chtěla bych se zeptat, které brněnské pracoviště CAR byste mi doporučil? POkoušela jsem se srovnat výsledky, které prezentují na svých stránkách, ale zdá se mi, že každé centrum je prezentuje jinak a že laik je nemá šanci porovnat....
odpověď
Bohužel nikdo nemůže v Česku zodpovědně posoudit úspěšnost práce jednotlivých center CAR. Je to zvláštní, ale je to tak. Neexistuje totiž (zatím) centrální evidence jejich práce a výsledků. Proto je nejlépe vyjít z toho, že nejpravděpodobnější je,...
27. 8. 2005
otázka
Dobrý den, snažíme se o od února 2004, po roce neúspěchu mi paní dr. udělala horm. profil - výsledky nic moc- lehce zvýšený prolaktin a testosteron, snížený estrogen. Antikoncepci jsem užívala 11 let kvůli nepravidelnému cyklu a nesnesitelným...
odpověď
Nepravidelný cyklus by mohl ukazovat na nedozrávání vajíček, tedy alespoň občas. Nepíšete ten nejzávažnější faktor: kolik je vám roků a jaké je FSH. Pokud jste již otěhotněla, asi by to mělo jít přirozeně i příště. To vše se ale musí posoudit v...
27. 8. 2005
otázka
Dobrý deň, pán doktor. Pred dvomi rokmi som prekonala spontánny potrat v piatom týždni a od tej doby sa mi nedarí otehotnieť. Menštruáciu mávam veľmi nepravidelnú. Moja lekárka mi nasadila Duphaston, ktorý beriem prvý mesiac od 11 do 25 dňa cyklu....
odpověď
Z údajů, které píšete, nelze ovulaci potvrdit ani vyloučit. Je zapotřebí provést řadu vyšetření, především bych ale vysadil Duphaston.
27. 8. 2005
otázka
Dobrý deň, pán doktor. Pred dvomi rokmi som prekonala spontánny potrat v piatom týždni a od tej doby sa mi nedarí otehotnieť. Menštruáciu mávam veľmi nepravidelnú. Moja lekárka mi nasadila Duphaston, ktorý beriem prvý mesiac od 11 do 25 dňa cyklu....
odpověď
Z poskytutých údajů bohužel nelze o ovlaci nic říci. Je zapotřebí provést vyšetření a pak rozhodnout o léčbě. Především bych ale vysadil Duphaston.
27. 8. 2005
otázka
Dobrý den.Ctěla jsem se zeptat.Beru klomhexal 50.Nemuže to ublížit ,kdybych byla náhodou těhotná?Má totiž zkušenosti z předešlého těhotenství,že jsem to zjistila až ve třetím měsíci.Možná,že ta otázka sem nepatří,ale přesto předem děkuji za odpověď...
odpověď
To je velmi těžká otázka. Reálně ne, nakonec Vaše předešlé těhotensví je toho také dokladem ( nepíšete ale, jak dopadlo a zda děcko je zdravé). Absolutně vyloučit, že ve velmi vzácném případě, například 1 z milionu, nemůže uškodit, je ale obtížné....
27. 8. 2005
otázka
Vážený pane doktore, mám před sebou 1.IVF z důvodu horšího SPG manžela, já jsem podle všech vyšetření naprosto v pořádku. Původně jsem měla podstoupit jen IUI, ale v průběhu cyklu se to změnilo na IVF pro větší počet folikulů (12). Máme naplánovanou...
odpověď
Podle našich zkušeností i podle logikcy věci, kterou výše správně uvádíte, nemá klid po embryotransferu vliv na výsledek. Před asi 4 lety jsme prováděli studii,zda ležení přímo po ET ( pacientky zůstaly v nemocnici) zlepsuje výsledky. Zjistili...
26. 8. 2005
otázka
Dobrý den přeji a zároveň bych měla na vás pár otázek.Už rok se snažíme o .Pul roku beru klomhexaj 50 i přes to,že mi po odebráni krve byla zjištěna ovulace a vše vyšlo jak má být.Mám nepatrný při zmáčknutí výtok z jedné bradavky.Mám to zdělit své...
odpověď
Je na místě otázka, jak vypadá spermiogram a zda jsou vejcovody průchodné. Velká část malých těhotenství se potrácí - ale žena to bez testu ani nepozná. Přírodní výběr vybírá jen ty zdravé plody. Anebo tam je třeba chronická infekce... Je potřebí...
26. 8. 2005
otázka
Dobry den,zajimalo by mne, o kolik je zvysene riziko VVV po ICSI oproti "prirodnimu vyberu" (IVF nebo normalnimu oplodneni). V geneticke poradne nam vyslo riziko VVV 3,9%, ale nejak jsem se zapomnela poptat, zda je to vysoke ci prumerne...
odpověď
Záleží na tom, co budeme brát za VVV. ICSI většinou přenese na chlapce VVV spermií, které vlasně k ICSI vedly. Jiné VVV jsou stejně časté, jako bez ICSI.