Rentgen a těhotenství

Těhotné ženy se často obávají především rentgenologického vyšetření. Zatímco masivní ozáření znamená zcela evidentně vážné riziko, je lékařské vyšetření pomocí rentgenu ve skutečnosti bez následků pro plod, pokud jsou dodrženy určité zásady.

Záleží zejména na pokročilosti těhotenství a na nezbytnosti takové vyšetření provést.

Zapamatujte si: vždy je nezbytně nutné oznámit lékaři před jakýmkoliv rentgenologickým vyšetřením, že jste těhotná, i kdyby se jednalo jen o rentgen zubu. Pokud se snažíte otěhotnět, měla byste se nechat rtg vyšetřit v první části cyklu, tedy před eventuálním oplodněním.
V prvních třech měsících těhotenství musí být nezbytná radiologická vyšetření (například zubní či taková, která mají diagnostikovat onemocnění) provedena s olověnou zástěrou, která zachytí radiaci a ochrání břicho ženy.

Vyšetření vyžadující větší množství snímků jsou zakázána, zejména je-li vyšetřovaná část těla blízká břichu a je-li těhotenství pokročilé.
Stejně jako u léků jsou největší rizika soustředěna mezi 15. dnem a 3. měsícem. Ve 2. a 3. třetině těhotenství se rtg vyšetření (vždy s použitím ochranné olověné zástěry) omezují na diagnostikování závažných chorob.

Dřívější rentgenologické vyšetření pánve neboli rtg pelvimetrie se dnes již neprovádí. Toto vyšetření je nahrazeno zevním měřením pánevních rozměrů a ultrazvukovým vyšetřením (změřením) plodu.

MUDr. Antonín Pařízek, CSc.
Ivana Ašenbrenerová
/Z připravované knihy o těhotenství a porodu/