5 rad, jak pečovat o prádlo miminek

5 rad, jak pečovat o prádlo miminek - obrázek
5 rad, jak pečovat o prádlo miminek - obrázek

Pokožka miminek je oproti dospělým citlivější, a tudíž i náchylnější k dermatologickým obtížím. Kromě klasických alergií a ekzémů se můžete u svého děťátka setkat i s takzvanou kontaktní alergií. Ta, ačkoli probíhá a vypadá stejně jako ekzém, ve skutečnosti představuje alergickou reakci kůže. Naštěstí existuje několik účinných tipů, jak kožním problémům u dětí předcházet.

  1. Nové oblečení vyperte před prvním použitím

Čerstvě zakoupené oblečení typicky voní novotou, takže se zdá, že musí být čisté. Nenechte se mýlit – v nepoužitém oblečení mohou ještě ulpívat zbytky barev a chemikálií z výroby. Nemluvě o tom, že nevíte, kolik zákazníků drželo daný kus oblečení v ruce před Vámi.  Proto doporučujeme nový kousek oblečení vyprat, a to ještě před prvním nošením. Zbavíte se tak výše zmíněných nástrah, a navíc docílíte příjemného změkčení prádla.

  1. Perte v pračce, ideálně na 60°

U prádla miminek je obzvlášť důležité, aby v textilu nezůstaly žádné bakterie. Chcete mít jistotu, že je oblečení Vašeho děťátka čisté nejen na pohled? Potom se co nejvíce vyhýbejte praní v ruce. Pro řádnou likvidaci bakterií je potřeba zvolit prací program na 60°C. Až Vaše ratolesti trochu povyrostou, teplotu praní jejich šatů můžete snížit na běžných 40°C a 30°C, podle štítku na prádle.

  1. Zvolte správný prací gel

Mezi látky, které mohou podráždit dětskou pokožku, bohužel patří i některé složky pracích prostředků a bělidel. Proto doporučujeme volit takový prací gel, který pamatuje na citlivou pokožku dětí do 3 let. Český prací gel Feel Eco Baby tato přísná kritéria splňuje – jeho šetrnost ke kůži byla ověřena pod dohledem lékařů. Prací gel Feel Eco Baby  neobsahuje žádné parfemace, alergeny ani konzervanty, a tím pomáhá předcházet vzniku nežádoucích dermatologických reakcí při kontaktu dětské pokožky s pranými tkaninami.

  1. Pečlivě máchejte

Během praní v pračce dochází ke střídání prášků a gelů a různých teplot praní u různého prádla. Proto je potřeba počítat s tím, že se prací prostředek může usazovat na prádle. Běžné máchání není u moderních praček zárukou, že vše nežádoucí z prádla odstraníte. Jejich úspornost bohužel znamená také úspory vody při máchání. Proto doporučujeme přidat jedno máchání navíc. Některé „chytré“ pračky jsou dokonce vybaveny programem pro děti a alergiky, který automaticky zvyšuje intenzitu praní a přidává máchání i proplachování navíc.

  1. Nezapomeňte na žehlení

Když pomineme vhodný prací program, dalším „zabijákem“ bakterií je žehlička. Pokud by po vyprání přece jen zůstaly v oblečení nějaké poslední bakterie, snadno je odstraníte žehlením. Dětské oblečky navíc díky žehlení získají měkkost, takže prospějete nejen zdraví, ale i pohodlí Vašeho miminka.