Byli zbojníci hrdiny nebo zločinci?

Byli zbojníci hrdiny nebo zločinci? - obrázek
Byli zbojníci hrdiny nebo zločinci? - obrázek

Máte doma malého zbojníka? Vezměte ho na výstavu Zbojníci - hrdinové, nebo zločinci? Najdete tu Jánošíkovu kouzelnou valašku nebo soška Babinského z chleboviny a další památky na zbojníky a loupežníky oslavných jmen, jako byl třeba zbojník Ondráš.

Výstava Zbojníci - hrdinové, nebo zločinci?, kterou připravilo Národopisné muzeum Národního muzea, je věnována fenoménu zbojnictví v karpatské oblasti. Navštívit ji můžete v Musaionu v Kinského zahradě do 20. listopadu 2011.

Můžete se těšit na pistole, nože, čutory, kabely, valašky zbojníků, kterým vévodí ta Jánošíkova kouzelná, a také výtvory lidového umění se zbojnickou tématikou. Z unikátních předmětů si zaslouží pozornost především ty, které byly uchovávány jako památka na slavné zbojníky, ačkoliv ve většině případů zřejmě nejde skutečně o artefakty, které by byly jejich vlastnictvím. Předměty připomínají nejslavnějšího moravského zbojníka Ondráše a slovenského Michala Vdovce, dále loupežníka Václava Babinského. Výstava je doplněna figurínami zbojníků v životní velikosti.

Národopisné muzeum - Musaion leží v Kinského zahradě, spojte jeho návštěvu výstavy s vycházkou do přírody. Park i muzeum jsou bezbariérové, neváhejte proto přijít i s kočárkem.

Pokud vás procházení výstavou či parkem unaví, můžete se občerstvit v kavárně s výhledem na park. Malí návštěvníci si pak odpočinou v dětském koutku.