Co čekat od třetího trimestru těhotenství a jak se připravit na porod?

Co čekat od třetího trimestru těhotenství a jak se připravit na porod? - obrázek
Co čekat od třetího trimestru těhotenství a jak se připravit na porod? - obrázek

Víc než polovinu těhotenství máte zdárně za sebou a blížíte se do finálové rovinky? Zajímá vás, jak probíhá třetí trimestr těhotenství a chcete se dobře připravit na porod? Čtěte dál, všechno se dozvíte. O zážitky určitě nebude nouze.

 

Plod během třetího trimestr prodělá v děloze rychlý vývoj

Když je řeč o třetím trimestru, rozumí se tím období od 27. týdne těhotenství až do porodu. Plod se dál vyvíjí, nejvíc se to týká mozku miminka, který se výra

zně zvětšuje a začíná reagovat na zvuky kolem sebe. Dochází také k rozvoji šedé kůry mozkové, povrch mozku se z hladkého promění ve zvrásněný. Vytváří se i mozkové a nervové obaly. Žena by si měla hlídat příjem potřebných vitamínů a minerálů, kromě dodržování zásad zdravé výživy není od věci ani užívání vitamínů pro těhotné. Kromě mozku miminka prochází zásadním vývojem také jeho plíce, začíná se tvořit surfakant, který mu pomůže k prvnímu nádechu po porodu. V kostní dřeni začne tvorba červených krvinek

Pod kůží se začne hromadit tuk, který miminku po narození pomůže regulovat tělesnou teplotu. Z kůže začnou během třetího trimestru odpadávat jemné chloupky, které pokrývají kůži plodu, takzvané lanugo. Stanou se součástí smolky, první stolice dítěte hned po narození. Lebka dítěte je stále měkká, připravuje se na průchod úzkými porodními cestami. Lebeční kosti zatím nesrostou, stane se tak až v průběhu prvního roku života dítěte.

Miminku je v děloze stále těsněji, nabírá na váze a roste i do délky. Na množství nabírá i plodová voda, postupně jí ale začne ubývat. Plod ji pije a trénuje tak chuť a podporuje funkci ledvin.

Nastávající maminka i miminko se začnou připravovat na porod, maminka je unavená, cítí se neohrabaná a náladová, možná se i zadýchává, chodí často na toaletu, špatně spí. Prsa začnou tvořit mlezivo a zvětšují se, tělo zadržuje vodu a možná maminku trápí otoky. 

Miminko se v děloze většinou otočí hlavičkou dolů a sestoupí k pánvi a rodidlům, je připraveno na příchod na svět. Čím víc se blíží termín porodu, tím častěji žena pociťuje první kontrakce (stahy dělohy), tzv. poslíčky, které trvají asi 30 sekund, ale nejsou pravidelné. Na rozdíl od pravých kontrakcích, které se objevují častěji a v pravidelných intervalech.

Víte, jak poznáte, že už je to tady? Kromě pravidelných a silnějších kontrakcí může také dojít k odchodu hlenové zátky a odtoku plodové vody. Možná při tom budete i mírně krvácet.

Co může přinést úlevu od neduhů, které nastávající maminku trápí?

Jak děloha roste a hrudní koš se rozevírá, prohlubuje se i zakřivení páteře. Pánevní vazy i břišní svaly se přizpůsobily rostoucímu bříšku, to s sebou nese i neduhy jako bolesti zad, otoky obličeje a končetin, nespavost, plynatost, pálení žáhy a další. Co s tím? Existuje úleva? Ano! 

  •  Snažte se cvičit cviky vhodné pro 3.trimestr těhotenství, nezvedejte těžké předměty, dlouho nestůjte, ale ani neseďte. 
  •  Nohy si dávejte často nad úroveň kyčlí.
  • Dodržujte pitný režim, nepřejídejte se.
  • Najděte si něco, co vám pomůže zrelaxovat a uvolnit se. Může to být četba, procházka, pohyb, čaj, teplá koupel, nebo něco úplně jiného. Vytvořte si svůj rituál, který vám pomůže usnout.

Ve třetím trimestru je nejvyšší čas zabalit si do porodnice a připravit výbavičku pro miminko

Jak se tak blíží ten den s velkým D, hodně maminek si začne zoufat, že těhotenství rychle uteklo a ony ještě nemají nic připraveno. Nepanikařte, nestresujte se. Co nestihnete do odjezdu do porodnice, to zvládne připravit partner, případně poproste někoho z rodiny. 

Co by nemělo ve vybavení pro miminko chybět?

Výbavička neznamená jen oblečení jako dupačky, body, overaly, kombinézy, zavinovačky apod. Každé miminko by mělo mít svoje místo pro odpočinek. Nejčastěji to bývá postýlka, kolébka nebo koš pro miminko vybavený vhodnou matrací, peřinkou a mantinelem. Ve výbavě by neměly chybět ani kojenecké potřeby jako odsávačka nosních hlenů, pleny, teploměr, dudlíky, dětská kosmetika, jednorázové podložky, přebalovací pult, vanička nebo kyblík na koupání, hřebínek a vybavená lékárnička pro miminko. Maminky dost možná ocení i kojící polštář. Mezi další nezbytnosti patří autosedačka na cesty, kočárek na procházky, mnohé maminky si pochvalují i monitor dechu. Jde ale o nákladnější věci, které si můžete klidně půjčit. Jen si v zájmu bezpečí dítěte pohlídejte jejich opotřebení.

Co s sebou do porodnice?

Ve třetím trimestru je nejvyšší čas sbalit si tašku do porodnice, a to ideálně asi 6 týdnů před termínem porodu. Co by na seznamu věcí do porodnice nemělo chybět?

  • Těhotenskou průkazku, občanský průkaz, kartičku zdravotní pojišťovny, kopii oddacího listu, pokud jste svoji, nebo váš rodný list a prohlášení o určení otcovství, když sezdáni nejste.
  • Hygienické potřeby jako pastu na zuby a kartáček, mýdlo, šampon, měkký toaletní papír.
  • Krém na ruce a tělo
  • Ručníky, osušku, župan
  • Pohodlné pantofle, ideálně gumové.
  • 2-3 kojící noční košile
  • 2 kojící podprsenky
  • Teplé ponožky, protože maminkám bývá často zima.
  • Poporodní vložky a jednorázové kalhotky do porodnice.
  • Tampony do podprsenky
  • Krém na bradavky
  • Nafukovací kruh pro případ, že by se vám kvůli poporodnímu poranění špatně sedělo.
  • Fotoaparát, CD s relaxační hudbou, možná i hroznový cukr nebo malou svačinku a čistou vodu na pití.
  • Léky, které užíváte.
  • Mobil a nabíječku
  • Oblečení pro miminko, pokud nechcete používat to z porodnice

Náš tip: Věci na cestu z porodnice pro sebe i miminko si připravte do jiné tašky, kterou si necháte přinést těsně před propuštěním, stejně tak tašku na přenášení miminka nebo autosedačku.