Dámské šály a šátky: variabilní doplňky pro celoroční nošení

Dámské šály a šátky: variabilní doplňky pro celoroční nošení - obrázek
Dámské šály a šátky: variabilní doplňky pro celoroční nošení - obrázek

Šály a šátky patří mezi nejuniverzálnější doplňky, které můžete nosit téměř kdykoli a kamkoli. Samozřejmě s ohledem na konkrétní model. Jsou nejen hřejivé, ale i stylové a elegantní. Pokud zvolíte vhodný šátek, pozvednete svůj outfit o úroveň výš, a to bez vysoké investice. Navíc se tento doplněk vejde do každé kabelky, takže ho můžete vždy mít s sebou. Nikdy totiž nevíte, kdy se bude hodit, ať už kvůli zimě, nebo jen oživení outfitu. Pak už stačí jen vědět, jak ho správně nosit a kombinovat.

Různé stylingy šátku

Po tom, co si šálu nebo šátek vyberete napříkald zde: https://answear.cz/k/ona/doplnky/saly-a-satky, máte možnost vyzkoušet si tisíce způsobů jejich vázání. Záleží, s čím a jak je kombinujete. Nejčastěji se ale nosí jen volně kolem krku, což vypadá obzvlášť efektně ve spojení s lehkým kabátem, koženou nebo koženkovou bundou. Dalším oblíbeným způsobem je volný uzel, kdy podlouhlý šál jednoduše přeložíte napůl a pak jím jednu část provléknete. Tento řekněmě sportovnější způsob vypadá dobře ve spojení s bundami, svetry a podobně

Elegantní dámské šály a šátky

Elegantní šátky se často vyrábějí z hedvábný nebo lehkých syntetických materiálů, které se mu vlastnostmi velmi podobají. Můžou být jednobarevné, ale většinou je zdobí zajímavé vzory. Nosí se nejen klasicky na krku, ale také na kabelce, na ruce nebo ve vlasech. Pokud jde o vlasy, můžete si šátek uvázat volně do culíku nebo ho zaplést do copu či drdolu. U hedvábných šátků ještě doporučujeme dbát na jemnou péči a čištění. Praní v pračce by je mohlo nenávratně zničit. 

Pletené zimní šály

Nejvíce hřeje samozřejmě šála z přírodních pletenin, tedy z vlny nebo kašmíru. Běžně ale v zimních kolekcích najdete i šály z akrylu, polyesteru či polyakrylu.Výhodou těchto materiálů je snadná a finančně nenáročná údržba. Zatímco vlnu a kašmír je potřeba čistit, syntetický materiál můžete jednoduše vyprat v pračce, případně ručně. Naopak velkou předností vlny je nejen zmiňovaná hřejivost, ale také prodyšnost. Kvalitní vlněné šály vám zaručí dokonalé pohodlí, vydrží roky jako nové, nebudou vás na krku nepříjemně škrábat a nebude vám v nich příliš horko. Určitě se tedy alespoň do jednoho takového kvalitního kousku vyplatí investovat.

Jak vázat šátky a šály?

Šály se dají nosit ležérně - volně přehozené přes rameno nebo například na kabátu přepásané páskem, možností ale existuje mnohem víc. Jemné čtvercové šátky pak můžete volně uvázat kolem krku, případně vytvořit pevnější uzel, což vypadá obzvlášť efektně v kombinaci s elegantní halenkou nebo košilí. Nápaditě působí spojení dvou šátků dohromady nebo nošení šátku na hlavě v jakémsi italském stylu. Stále častěji můžete vidět i šátky ozdobené různými brožemi a sponami, což se hodí zejména na večer nebo pro speciální příležitosti. Na společenských akcích tak zazáříte, když je zkombinujete například s šaty. Skvěle ale vypadají i dámské overaly a šátky s efektním šperkem. Zkrátka fantazii se meze nekladou.