Dotazy z poraden - kojenecké koliky

Dotazy z poraden - kojenecké koliky - obrázek
Dotazy z poraden - kojenecké koliky - obrázek

Mnoho maminek trápí, když jejich miminko trpí bolestmi bříška a pláče. Odborníci v našich poradnách odpovídají na dotazy k tématu kojenecké koliky velice často.

Dotaz

Dobrý den, mám dotaz ohledně mého 6-týdenního syna. Váhově prospívá, plně kojím, ale navečer občas přidám příkrm Sunaru. Syn trpí od počátku na silné večerní koliky, proto bych se ráda zeptala, zda bych raději neměla volit jiný typ příkrmu, abych mu ještě víc neublížila. Kapičky Sab Simplex bereme, mažeme bříško i cvičíme, každý večer dávám teplé obklady, ale bohužel nám nic nezabírá. Při večerním kojením většinou už syn propláče, pak se hůř napije mateřského mléka a mívá hlad.

Děkuji mockrát za radu.

Odpověď

Dobrý den. Pokud dítě prospívá, určitě bych vynechala příkrm, který dáváte. Zbytečně synovi narušujete proces a charakter trávení, který má nastavený. Nevylučuji, že se jedná o koliky (v tomto případě děláte vše správně - masáž, SAB, teplé obklady na bříško), pouze bych přidala laktobacily třeba ve formě přípravku Apo-Laktíku for Baby . Jsou to kapky které stačí dávat jen jednou denně 5 kapek. Výhodou je přiložené kapátko a kapete přímo do úst miminku. Ale pokud je jinak celý den v pořádku, možná si výrazným pláčem ve večrních hodinách jenom stěžuje na únavu z celého dne. Takzvané "večerní pesima" dětí jsou často signálem, že je dítě přetížené (opravdu mám i vlastní zkušenost). Zkuste mu večerní interval udělat kratší, vykoupejte ho a nakojte klidně po 2 hodinách, Sunar vynechte. Pokud se vzbudí opět za 2 hodiny, nevadí, opět ho v klidu nakojte. Situace by se měla pozvolna uklidnit.

MUDr. Maria Fedorová
neonatolog

 

 

 


Dotaz

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jaký máte názor umělou výživu novorozence (bohužel nomohu kojit). Můj syn narozen před 3 týdny trpí na nadýmání a má potíže s vyprazdňováním, neustále se budí, má křeče v bříšku. Dáváme Nutrilon Comfort a probiotické kapky + sab simplex. Uvažuji o změně mléka buď Beba sensitiv nebo Novalac ac (proti kolikám). Bohužel nevím, jestli cena odpovídá kvalitě, nebo zda jde ze stran lékárny o propagaci většinou jedné firmy (nechci jmenovat). Jakou výživu byste mi doporučila ? Předem moc děkuji za odpověď.

Odpověď

Všechny tradiční mléčné kojenecké výživy na současném lékárenském trhu odpovídají vysokým požadavkům na kvalitu. Jednotliví výrobci se liší v zastoupení řad speciálně upravené hypoalergenní stravy nebo stravy určené při jiných problémech (koliky, ublinkávání apod.) Při jejich výběru poradí v lékárnách podle charakteristiky přípravku a dostupných teoretických informací. Více praktických zkušeností s volbou a používáním jednotlivých výrobků má pediatr, který dítě sleduje a může zaznamenat lepší prospívání či naopak. Koliky jsou běžným problémem až u několika desítek procent kojenců, nejhorší zpravidla odezní do 3 měsíce věku. Obvyklé nezbytné složky v terapii kolik již aplikujete protipěnivý prostředek, probiotika ve formě kapek, třeba Apo-laktík for Baby kapky, který je pro miminka od narození a výhodou je to, že kapete 5 kapek denně  přímo do úst, ne na lžičku.  Případný prospěch ze změny umělé výživy musíte vyzkoušet. Všechny navržené jsou ve vašem případě vhodné.

PharmDr. Jana Řežábková
farmaceut