Dotazy z poradny na téma očkování

Dotazy z poradny na téma očkování - obrázek
Dotazy z poradny na téma očkování - obrázek

Reakce po kombinovaném očkování

Otázka:

Dobrý den pane doktore,
za dva týdny bychom měli jít s dcerkou na první očkování Hexou a chtěli bychom dát také Prevenar. Bojím se ale vedlejších účinků po očkování a tak jsem se chtěla zeptat, zda je nějaký způsob prevence, který by pomohl proti vedlejším účinkům nebo je aspoň zmírnil? Některé maminky mají dobrou zkušenost s homeopatiky a slyšela jsem také o nějakém speciálním sirupu, nebo i očkovacích centrech. Ráda bych se zeptala, zda byste nějakou prevenci doporučoval a také co byste nám doporučoval kdyby se po očkování objevila teplota. Někde jsem slyšela, že Panadol by mohl oslabit účinnost očkování.
Děkuji za odpověď. Lucie

Odpověď:

Dobrý den,
homeopatika bych malým dětem rozhodně nedával. I když můžeme mít na tuto skupinu léků a jejich účinek rozdílný názor, složení homeopatických a různých alternativních léků není přesně definováno a nevěděli bychom, co dítěti dáváme. Očkovací centrum není potřeba, pokud se dítě chronicky s nějakým onemocněním neléčí nebo nenastaly komplikace při předchozích očkováních. Panadol (paracetamol) velmi mírně snižuje titr vytvořených protilátek, pokud se podá před očkováním. Pokud se podá na teplotu po očkování, titry protilátek nemění. Prevence u zdravého dítěte není potřeba, s očkováním bych počkal, pouze v případě, že by nastala akutní infekce.

MUDr. Martin Magner, Ph.D.


Očkování proti pneumokokům

Otázka:

Dobrý den,
v jakých případech byste doporučoval očkovat proti pneumokokům? Naše lékařka říkala, že pokud jsme s manželem netrpěli na záněty středního ucha a pokud naše malá nemá staršího sourozence, který by jí mohl nakazit tak že to není nutné. U jakých dětí jsou tedy největší rizika nákazy a vážných nemocí, které způsobuje pneumokok?
Moc děkuji za odpověď. Jana

Odpověď:

Dobrý den,
myslím, že to nelze úplně vybrat mezi jinak prakticky zdravými dětmi, které je a které není vhodné očkovat proti pneumokoku (pokud nemají nějakou jasnou formu imunodeficitu). Můj osobní názor je ovlivněn případy několika velice těžkých pneumokokových zápalů plic, které jsem u (předtím zcela zdravých) dětí viděl. Proto bych očkování jednoznačně doporučil.

MUDr. Martin Magner, Ph.D.


Očkování Hexa ve schématu 2+1

Otázka:

Dobrý den,
jaký je rozdíl při očkování Hexy ve schématu 2+1 a 3+1? Dle vakciny.net žádný a obé jsou účinné s tím, že 3+1 je tady stále trend a vychází ze starší doby..., ale myslím tu otázku - jaké musí být rozestupy u schématu 2+1 a jaké u 3+1 a zda pediatr musí přistoupit na schéma 2+1, budi-li ho vyžadovat, když on standardně očkuje jen ve schématu 3+1.
Moc děkuji za upřesnění.

Odpověď:

Dobrý den,
standardní je očkovací schéma 3+1. Na schéma 2+1 podle mne není dostatek studií, aby ho mohl někdo schválit.

MUDr. Martin Magner, Ph.D.


 

Na dotazy odpovídá pediatr MUDr. Martin Magner, Ph.D., odborný asistent na klinice dětského a dorostového lékařství 1.LF UK a VFN v Praze.