Enterosgel a děti

„Moje roční dcerka trpí častými zažívacími potížemi, někdy hůře snáší mléko a má zele­ný zpěněný průjem, při přejedení je jí špatně a občas zvrací; při kontrole u dětského lé­kaře nebyla zjištěna žádná závažná porucha a lékař navrhl dietní úpravu. Já sama trpím léta zažívacími obtížemi a obávám se, aby se to neprojevilo i u mé dcerky. Jak postu­povat, abych jí nemusela podávat proti prů­jmům léky ovlivňující svými vedlejšími účin­ky celý organizmus?“. Jana K.

Jednou ze základních podmínek pro zajištění celkové rovnováhy organizmu dítěte je zdravý zažívací trakt. Funkce zažívacích orgánů nespo­čívá pouze v trávení a vstřebávání přijímané po­travy, ale je i nástrojem nespecifické imunity. Je zároveň bariérou, kde elementární roli pro lidské zdraví hraje bakteriální osídlení. Při fyziologic­kém složení střevního mikrobionu jsou bakterie v rovnováze. Je-li tento ekosystém v rovnováze, bývá odolný. Pokud se rovnováha naruší – a to se u dětí stává zvláště snadno – stane se dítě vnitřně zranitelné.

Může jít o nevhodné složení stravy, na které není dítě schopno se okamžitě adaptovat, ale i o přídatné látky v potravinách či přímo infekční agens – virové nebo bakteriální kontaminanty. Obtíže trvají v průměru 3–4 dny, mohou být spojeny s bolestmi břicha, svalů, nevolností a horečkou. Při zatěžování střeva ne­vyváženou potravou je detoxikační systém těla přetížen. Podmínkou správné očisty organizmu je dostatečný pitný režim, který je vhodné doplnit detoxikací pomocí selektivní enterosorpce. Na­příklad přípravek Enterosgel (polymetylsiloxan polyhydrát/hydrogel kyseliny metylkřemičité), má při symptomatické léčbě akutních průjmových onemocnění  dvě přednosti a to: vysokou účinnost a bezpečnost (přípravek mohou užívat i děti od jednoho roku a těhotné ženy).

Účinně podporuje odstranění nežádoucích látek z těla, aniž je ve střevě sám vstřebáván a do 12 hodin je zcela vyloučen z těla stolicí. Enterosgel má porézní strukturu a aplikuje se dle návo­du vnitřně, ve formě gelu, projde trávicí trubicí a vlastní účinek se dostaví až ve střevě. Pohybu­je se klouzavým mechanizmem po povrchu sliz­nice střeva, takže nebrání jeho činnosti. Mecha­nizmem molekulární adsorpce pohlcuje toxické látky ze zplodin látkové výměny (endotoxiny a exotoxiny), přičemž nebrání vstřebání pro or­ganizmus potřebných látek střevní sliznicí. Navíc chrání sliznici tím, že na ní vytváří ochranný film a podporuje imunitu střevní sliznice (zvýšením hladiny látky Imunoglobulinu A).

V praxi nejčas­těji využívaná metoda enterosorpce pomocí En­terosgelu se jeví jako jednoduchá a dostatečně účinná. Enterosgel je bezpečný jak pro novorozence a kojence, tak současně pro těhot­né a kojící ženy. Přípravek Enterosgel nenarušuje příjem vitamínů, mikročástic ani iontů sodíku, vápníku a draslíku a lze ho proto při dodrženém dávkování doporučit pro nejširší praxi jako sou­část domácí lékárničky.

 

MUDr. Bohumil Ždichynec, CSc