Jak (na)učit malé děti samostatnosti?

Jak (na)učit malé děti samostatnosti? - obrázek
Jak (na)učit malé děti samostatnosti? - obrázek

Chcete mít jistotu, že si vaše ratolesti v dospělosti poradí s nástrahami všedního života? Naučte je zodpovědnosti již v útlém věku. Máme pro vás 4 osvědčené tipy, jak umožnit svým nejmenším převzít kontrolu nad vlastním jednáním, aniž byste jim narušovali období dětských radovánek.

1. Využijte dětskou touhu po poznání

Na rozdíl od dospělých se děti neustále vrhají do nových činností a poznávání okolního světa. Využijte jejich nadšení – seznamte je například s prací na zahradě a možná z vašich potomků jednou vyrostou zapálení botanici.

Nenáročnými činnostmi, jako je sbírání suchých listů nebo zalévání mladých rostlinek, dětem názorně ukážete, že bez práce nejsou koláče – nebo třeba čerstvé ovoce. Jakmile uvidí výsledky svého úsilí, nakonec tuto myšlenku přijmou za svou.

2. Dejte prckům najevo, že jsou důležití

Připadáte si někdy v práci zbyteční, i když ve skutečnosti to vůbec nemusí být pravda? Velká část našich nejhlubších obav pramení ze zkušeností v dětství. Pokud nechcete, aby vaši potomci zažívali obdobné pocity, nechte je (občas) zakusit pocit vlastní důležitosti.

Stačí, když jim při zmiňovaných činnostech necháte volnější ruku nebo jim na zahradničení pořídíte stylové montérky a dětské nářadí. Tatínek, který je hlavou rodiny, má přece taky plnou kůlnu náčiní a do dílny chodí zásadně v pracovním oblečení, že ano?

Vaši prťousové se na chvíli mohou cítit jako dospělí a stejně jako oni převezmou za výsledky své práce větší zodpovědnost.

3. Nezapomeňte na základy finanční gramotnosti

Čím dříve vaši nejmenší pochopí hodnotu peněz, tím spíše se s nimi naučí hospodařit. Pořiďte jim malou kasičku, do které občas vhodíte pár drobných mincí, se kterými budou moci nakládat podle svého uvážení.

Až povyrostou, můžete jim zřídit i dětský účet, odkud si v případě potřeby vyberou peníze. Udržíte si o stavu jejich financí mnohem lepší přehled. A pokud náhodou zjistíte, že vaši potomci utrácejí za rozmařilosti, můžete je včas poučit, jak s penězi správně nakládat.

4. Jděte příkladem

Rodiče bývají pro potomky prvními vzory, jejichž jednání nezřídka napodobují. Jestliže chcete mít jistotu, že vaše děti jednou dokážou převzít plnou kontrolu nad svým počínáním, buďte jim opravdovým vzorem.

Dojde-li doma k neshodám, nepoukazujte pouze na chyby druhých, ale uznejte i vlastní chybu. A nezavrhujte názory protistrany jen proto, že s nimi nesouhlasíte.

Děti si osvojí podobné vzorce chování a později se jimi budou (nevědomky) řídit. Pokud jim půjdete v brzkém věku příkladem, máte mnohem větší naději, že z nich vyrostou zodpovědní jedinci, kteří mají život pevně ve svých rukou.