Jsou sonické zubní kartáčky vhodné pro děti?

Na vhodnost dětských elektrických kartáčků existuje množství protichůdných názorů, i od odborníků stomatologů. Všichni se však shodují, že je důležitá péče již o první mléčné zoubky. V posledních letech jsou elektrické a sonické kartáčky velmi populární. Jsou však vhodné i pro vaše ratolesti?

Jen málo dětí si samostatně, pečlivě a pravidelně čistí zoubky. Mnohé děti nejsou dostatečně zručné a nebaví je to.  A právě sonický kartáček může být skvělým pomocníkem a kamarádem dětí.

Pěstování návyků od malička

Použití sonického dětského kartáčku je pro děti, které se učí manuální zručnosti a hygienickým návykům, jednoduché. Jemně vibrující vlákna kartáčkové hlavice, kterou přikládáme k jednotlivým zoubkům, odvedou velké množství práce a vyčistí tak, jak to nezvládne mnohý dospělý.

Studie dokazují, že sonické kartáčky jsou šetrnější k dětským zubům než oscilační a rotační. Zbývá jen vybrat ten nejvhodnější. Zvlášť mladším dětem je důležité pořídit kartáček odpovídající jejich věkové kategorii, protože mají menší ústa a jemnější dásně. A na to výrobci kartáčků u dětských modelů pamatují. Vybaví je menší a jemnější hlavicí, a co je ještě důležitější, přizpůsobí výkon kartáčku.

Na trhu jsou k dostání varianty pro batolata i malé školáky. Výrobci nabízejí hravé barvy, i propojení s mobilními aplikacemi, které pomáhají k osvojení správných technik, a čištění zoubků se tak rázem stává zábavou.

Silikon – jemný a hygienický i pro nejmenší

Sonický kartáček pro nejmenší děti nabízí švédský výrobce FOREO. Model ISSA™ mikro je vhodný pro děti od 0 do 4 let. Ještě než se prořežou první zoubky, pomáhá ISSA™ mikro zmírní bolest při jejich prořezávání.

Tělo kartáčků FOREO je potaženo silikonem, který je přirozeně antiseptický. Ze silikonu jsou vyrobena i vlákna. Tím pádem jsou extrémně jemná a brání poškození dásní a zubní skloviny. Přitom jsou ale dostatečně účinná, aby zajistila správné vyčištění zubů.

 

Promyšlené detaily a elektronický parťák jako bonus

Sonický kartáček Philips Sonicare For Kids nabízí dva režimy výkonu s ohledem na potřeby dětí a správné čištění v různém věku: nízký režim pro děti od 3 let a vyšší režim pro děti od 7 let. Kartáček pomocí technologie Bluetooth spolupracuje se zábavnou aplikací, která dětem pomáhá čistit zuby déle a lépe. Učitelem správné dentální hygieny je postavička Sparklyho, která děti motivuje a provází celým čištěním. Děti se tak baví a zároveň se učí návyky, které jim vydrží po celý život.

 

Rady na závěr pro správné čištění sonickým kartáčkem:

  • Na kartáček netlačíme a přikládáme jej k zubům pod úhlem 45° k linii dásní.
  • Čistíme každý zub samostatně, ve všech zubních kvadrantech, dodržujeme dobu čištění 2 minuty.
  • Pokud je dítě zvyklé na manuální kartáček, můžete jej s elektrickým střídat a úměrně věku a motorice nacvičovat jemné stírací či vibrační pohyby.