Kolik stojí dítě? Podle odhadů statistiků až 2,7 milionu Kč!

Kolik stojí dítě? Podle odhadů statistiků až 2,7 milionu Kč! - obrázek
Kolik stojí dítě? Podle odhadů statistiků až 2,7 milionu Kč! - obrázek

Příchod nového člena do rodiny je v drtivé většině případů radostnou událostí. Spousta z nás si ovšem neuvědomuje, jak velkou investici takový drobek představuje.

Jistě se shodneme na tom, že investice do dítěte je tou vůbec nejsmysluplnější, na druhou stranu je to investice významná a značně nevyzpytatelná. Z údajů statistiků vyplývá, že dítě vás může stát od plenek až k maturitě cca 2,7 milionů korun. Nabízí se proto otázka – máte na to?

Ročně až 80 000 korun

Pokud vezmeme v úvahy informace statistik, pak zjistíme, že roční průměrné náklady na potomka činí zhruba 80 000 Kč. Jak dítě stárne, náklady jsou pochopitelně ještě vyšší. Dosáhnout mohou až 300 000 korun ročně. Zdá se vám to moc? A to jsme do toho všeho ještě nezapočetli náklady spojené s provozem domácnosti. Není se tak čemu divit, že porodnost v České republice dlouhodobě klesá. Rodiče si totiž dítě jednoduše nemohou dovolit. Obecně vzato jde totiž o nesmírně nákladný „špás“.

Od miminka k předškolnímu věku

A jak vypadají konkrétní výdaje. Začneme pěkně od začátku. Za plenky dáte měsíčně zhruba 3 000 korun, za kosmetiku pár stovek, jídlo pro dítě vás vyjde asi na 2 000 korun, za obecní školku zaplatíte v průměru 1 000 korun (u soukromých školek a škol bude investice mnohonásobně vyšší). Za oblečení pro dítko čeští rodiče v průměru utrácejí 8 000 ročně, za kroužky a knihy zhruba stejně tolik. Když k tomu připočtete cca 12 000 za vybavení pokoje a 10 000 Kč za dárky, dostanete se k částce 85 000 za rok.

Žák základní školy

Jak dítě stárne, zvyšují se také náklady s ním související. Pokud připravujete jídlo doma, vyjde vás to asi na 3 000 Kč měsíčně. U jídelen počítejte s cca 500 Kč za měsíc, to samé platí také pro svačiny. I oblečení není tak úplně levné. Za rok utratíte zhruba 5 000 Kč. To ovšem za předpokladu, že nebudete nakupovat ve značkových obchodech. Za kroužky, tábory a další volnočasové aktivity zaplatíte v průměru 15 000 ročně, školní akce vás vyjdou asi na 6 000 Kč, ani pořízení mobilu není nejlevnější, u měsíčního paušálu také počítejte s několika stokorunami. Připočtěte tisícovku za lékaře, dvě stovky na jízdném, dvě stovky na kapesném, výbavu dětského pokoje a dostanete se zhruba na 135 000 korun za rok.

Středoškoláci

Pokud bude dítě ubytováno na internátě, počítejte s dalšími 3 000 korunami. Za potraviny měsíčně utratíte zhruba 4 000 Kč, oblečení a obuv bude ještě o tisícovku dražší. Zapomenout nesmíme ani na náklady související s volným časem středoškoláka, které mohou činit 1 000 korun měsíčně. Za učebnice a školní pomůcky budete muset vytáhnout z peněženky další dva tisíce měsíčně. Když k tomu připočítáte náklady na dojíždění, lékaře, dovolenou nebo hygienické potřeby, dostanete se ročně na 300 000 Kč.

Konečný účet? 2,7 milionu korun

V konečném důsledku za dítě do maturity zaplatíte asi 2,7 milionu korun, což není rozhodně málo. Jak se na to připravit? Alfou a omegou je pravidelné spoření. Se spořením ale začněte v předstihu. Několik let před pořízením miminka si odkládejte zhruba 500 – 1000 korun. Bude se vám to hodit. Pokud přeci jen nevyjdete s penězi, budete potřebovat jednorázovou půjčku třeba před výplatou, můžete využít bankovního kontokorentu či kreditní karty, klasické půjčky anebo půjčky u nebankovní společnosti. Nebankovní půjčky nabízí například společnosti Profi Credit nebo Homecredit. Díky novele spotřebitelského zákona se už nemusíte bát nepoctivců, kteří by vydělávali na cizím neštěstí. Veškeré bankovní i nebankovní subjekty, které na našem trhu působí, musí vlastnit licenci vydávanou Českou národní bankou.