Maminky, zvažujete půjčku? Tohle všechno byste o ní měly vědět

Maminky, zvažujete půjčku? Tohle všechno byste o ní měly vědět - obrázek
Maminky, zvažujete půjčku? Tohle všechno byste o ní měly vědět - obrázek

Půjčka už dávno není ostuda. Naopak se stala součástí moderní doby a hektického stylu života. S bankovní či nebankovní půjčkou má podle dostupných statistik zkušenost každý druhý obyvatel České republiky. Pokud samy půjčku zvažujete, měly byste o ní vědět alespoň několik základních informací. Myslete na to, že půjčka je dobrý sluha, ale špatný pán.

Půjčka není pro každého

Ačkoli se spousta bank i nebankovních společností na první pohled tváří, že půjčí peníze každému bez rozdílu, pravda je ve skutečnosti někde úplně jinde. Nutno podotknout, že je to jen a jen dobře. Přísné podmínky, které s sebou přinesla novela spotřebitelského zákona, nutí jak banky, tak nebankovní společnosti důkladně zkoumat bonitu žadatele. Pokud je žadatel předlužený nebo hrozí reálné riziko, že v budoucnu nebude zvládat splácet půjčku, věřitel mu jednoduše nepůjčí. Důvěryhodné nebankovní půjčky najdete na nezávislých srovnávačích, jako jsou pujckyhned.cz.

Musíte splňovat určité podmínky

S výše uvedených pak neodmyslitelně souvisí také podmínky, které musí žadatel o půjčku splňovat. Mezi obecné podmínky patří plnoletost (někde je dokonce vyžadováno 21 let), bydliště nebo trvalý pobyt na území České republiky, vlastní bankovní účet, mobilní telefon a e-mail (u hotovostních půjček nemusí být podmínkou). Mezi další specifické podmínky pak patří pravidelný a dostatečný příjem a u bank také skutečnost, že nesmíme mít negativní záznam v registru dlužníků.

Stopka v bance není konečná

Pokud nesplníte přísné podmínky v bance nebo bankovní úředník jednoduše zhodnotí, že jste pro banku příliš rizikovým klientem, žádost o půjčku vám bohužel neschválí. Důvodem může být vaše nízká bonita nebo třeba záznam v registrech dlužníků. V takovém případě ale nepropadejte panice. Některé nebankovní společnosti vám i tak dokážou pomoci. Oslovit můžete třeba ty, které nabízejí půjčku bez kontroly registru nebo ty, které nevyžadují dokládání příjmu. Kvalitní nezávislé srovnání půjček bez registru najdete na coolpujcky.cz. Aktuálně každý poskytovatel půjček musí kontrolovat žadatel v registru, ale nemusí při záznamu na něj brát zřetel. Příjem samozřejmě musíte mít, nemusíte ho ale dokládat skrze potvrzení od zaměstnavatele (případně finančního úřadu u podnikatelů a OSVČ).

Není dobré sázet na první nabídku

Protože na našem trhu existuje nespočet poskytovatelů bankovních a nebankovních půjček, je mnohdy složité se v nich bezpečně zorientovat. Vhodnou alternativou je proto mezi sebou jednotlivé půjčky porovnat. K tomu vám poslouží online srovnávače a kalkulačky. Na základě vstupních informací vám nabídnou půjčky, které budou odpovídat vašim představám a preferencím. Většina kalkulaček dostupné půjčky řadí dle výše úroku. Kromě něj by vás ale měla zajímat také hodnota RPSN, která má mnohem lepší vypovídací schopnost.

Před závazkem neutíkejte

Ještě před tím, než podepíšete smlouvu o půjčce, nezapomeňte si ji důkladně pročíst. Pozornost věnujte také poznámkám pod čarou, nápadně velkému nebo naopak malému písmu. Pokud něčemu nerozumíte, nebojte se zeptat, případně si smlouvu vyžádat k domácímu pročtení. Pročtěte si také obchodní podmínky a až poté smlouvu podepište. Jestliže se během splácení dostanete do problémů, neprodleně kontaktujte věřitele a domluvte se s ním na odkladu splátek (za mírný poplatek) nebo novém splátkovém kalendáři.