Mezinárodní hudební festival nabídne Bacha i Pink Floyd

Mezinárodní hudební festival nabídne Bacha i Pink Floyd - obrázek
Mezinárodní hudební festival nabídne Bacha i Pink Floyd - obrázek

Po sedmi letech existence Mezinárodního hudebního festivalu Kutná Hora je dnes jasné, že je svým způsobem unikátem. Umělecký ředitel, violoncellista Jiří Bárta, který je jednoznačně violoncellistou světové třídy, stojí nejen za dramaturgií všech koncertů, ale také za ojedinělou koncepcí. Do Kutné Hory si každoročně zve vynikající české i zahraniční komorní hráče, kteří v Kutné Hoře společně prožívají intenzivní tvůrčí týden.

Mnohé z nich již znáte a festival si bez nich nedovedeme ani představit (Konstantin Lifschitz, Michel Raison, Terezie Fialová, Karel Untermüller, Roman Patočka a mnoho dalších). Naše pozvání po 5 letech opět přijala světově známá britská houslistka Chloë Hanslip a můžeme se těšit na vynikajícího českého klavíristu Karla Košárka.

Veškeré skladby, které v Kutné Hoře na koncertech zazní, jsou intenzivně zkoušeny až přímo na místě, což sice připraví interpretům velmi náročný hudební maratón, ale na koncertní pódia přináší jinou, tvůrčí energii.

Po loňském ročníku věnovaném české hudbě, se letošní 8. ročník obrací k hudbě Johanna Sebastiana Bacha ((*1685 - † 1750) a německé hudbě vůbec. Každý rok je vlastně Bachův, ten končící pětkou ještě o něco více.

Kromě klasického komorního repertoáru připravil Jiří Bárta, stejně jako v minulých letech, i něco navíc. Zahajovací koncert bude věnován jazzu a jeho propojení s klasickou hudbou. Tento program shlédnou i studenti gymnázia. Po úžasném úspěchu před 2 lety Jiří Bárta opět zařadil skladbu od Pink Floyd, tentokráte The Dark Side of the Moon (Odvrácená strana měsíce), kultovní album Pink Floyd a jedno z nejprodávanějších rockových alb všech dob. Pro tento večer přijali pozvání zpěváci Tereza Černochová, Dan Bárta a Kamil Střihavka.

Letos je opět z čeho vybírat. Přijďte na některý z 11 koncertů, které proběhnou v nádherných prostorách chrámu sv. Barbory, kostela sv. Jakuba, kaple Božího těla nebo kostela sv. Petra a Pavla v Čáslavi.

 

 

Kompletní program festivalu najdete na www.mfkh.cz, kde si také můžete zakoupit vstupenky.