Myslíte si, že získáváte dostatek "slunečního" vitamínu D?

Vitamín D - obrázek
Vitamín D - obrázek

Teplé, slunečné dny jsou konečně opět tady a je čas se z nich radovat. I když se těšíte, že budete trávit více času venku, v zahrádce či na terase, existuje něco, co vám navzdory chvílím stráveným na slunci, může chybět - vitamín D.

Vitamín D je "sluneční vitamín", a pokud se jím chcete zásobit, potřebujete být pravidelně vystaveni slunečnímu záření. Zní to poměrně jednoduše, ale reálně získat dostatek vitamínu D je mnohem obtížnější.

Přirozená produkce vitamínu D vyžaduje odhalit pokožku - znamená to, že alespoň 15 až 30 minut denně by měla být vystavena slunečním paprskům celá plocha rukou a nohou bez opalovacího krému. Opalovací krém totiž blokuje UV záření ze slunce, které tělo vyžaduje na dostatek produkce vitamínu D. Za 30 minut si lidské tělo umí vyrobit 10 000 až 12 000 IU vitamínu D, jenže v praxi tomu brání vrstva opalovacího krému nanesená na naší pokožce od první minuty opalování ... (Je však velmi důležité, abyste se vždy následně natřeli opalovacím krémem a poskytli tak pokožce ochranu před spálením a rakovinou kůže.)

Schopnost těla produkovat vitamín D klesá s věkem, a také v případě, že máte tmavou pleť. Inhibovat produkci vitamínu D mohou i vnější faktory, jako jsou dny pod mrakem a znečištění ovzduší, které má na svědomí blokování UV paprsků. Navíc, většina z nás pracuje v uzavřených prostorech, a pokud jsme i venku, obáváme se, že se spálíme. Ukryli jsme se před blahodárnými účinky slunce, a proto nejsme schopni dostatečně se jím zásobit.

V jakých dávkách potřebujeme vitamín D?

Podle posledních zjištění trpí nedostatkem vitamínu D až dvě třetiny naší populace! Lékaři upozorňují, že ani 2 týdny pobytu u moře během letní dovolené nestačí k dosažení jeho dostatečné hladiny! Proto je nutná jeho suplementace během celého roku. Takže bez ohledu na to, zda je léto, vitamín D je důležitá živina, kterou potřebujete přijímat denně.

Rychlý a snadný způsob, jak zajistit svému organismu jeho dostatek, je jeho příjem ve formě přírodního vitamínu D3 - cholekalciferolu - kanadské firmy Jamieson. Vyrábí se z čistého "slunečního" lanolinu z ovčí vlny, z ovcí chovaných na slunečních pastvinách Nového Zélandu. Vitamín D3 získaný přírodní cestou je pro organismus lépe využitelný a snadněji stravitelný.

Společnost Jamieson nabízí vitamín D3 v různých formách, s maximální biologickou dostupností. Od klasických tablet, přes soft gelové - snadno polykatelné tablety, až po velmi oblíbené cucací tablety s pomerančovou a čokoládovou příchutí. 

Pro vyvíjející se dětský organismus je vhodný vitamín D3 ve formě kapek a pro děti od 2 let forma cucacích tablet s jahodovou příchutí. Účinný způsob, jak zvýšit hladinu vitamínu D v krevním séru, je podle lékařů příjem 1 000 IU vitamínu D3 denně a u dětí 400 IU denně.

 

Podle posledních klinických studií optimální hladina vitamínu D3 v našem organismu pomáhá předcházet mnohým civilizačním onemocněním. Poskytuje ochranu před chorobami srdce a cév, osteoporózou, chronickými potížemi s ledvinami, roztroušenou sklerózou, a také před psychickými a autoimunitními onemocněními - například cukrovkou a psoriázou. Nedávná studie Canadian Cancer Society ukázala, že užití vitamínu D3 ve formě doplňku stravy v množství 1 000 IU / den pomáhá chránit organismus před vznikem onkologických onemocnění a zároveň posiluje jeho celkovou imunitu.