Národní muzeum - MUZEUM BEDŘICHA SMETANY

 

Pokud se vydáte na víkendovou jarní procházku Prahou, neměla by vaší pozornosti uniknout nádherná stavba bývalé Staroměstské novorenesanční vodárny z 80. let 19. století, v níž v současné době sídlí Muzeum Bedřicha Smetany. Ostatně kde jinde bychom měli muzeum věnované slavnému českému skladateli hledat, než na břehu řeky Vltavy, která mu byla inspirací při tvorbě jeho nejznámějšího díla „Má vlast“.

Budova muzea se nachází v bezprostřední blízkosti Karlova mostu na Novotného lávce, jíž dominuje překrásný výhled na panorama Malé strany a Pražského hradu. Vnitřní prostory muzea vám přiblíží osobnost i dílo slavného skladatele, naleznete zde autentické předměty z jeho pohnutého života, jako například původní klavír, originální korespodenci nebo notové zápisy. Ve výstavě si můžete poslechnout hudební ukázky děl Bedřicha Smetany i vyzkoušet si s laserovou taktovkou, jaké je to být dirigentem.

Kromě stálé expozice je pro vás připravená i nová menší výstava Jak se u Smetanů malovalo, která představuje veřejnosti vůbec poprvé soubor drobných tužkových kreseb slavného skladatele a výtvarné práce jeho blízkých příbuzných.

Národní Muzeum – Muzeum Bedřicha Smetany: Novotného lávka 1, 110 00 Praha 1, otevírací doba: denně mimo úterý 10 – 17 hodin, vstupné: základní  50 Kč, snížené 25 Kč, rodinné 90 Kč, děti do 6 let zdarma.